31 Aralık 2020

SARAÇOĞLU MAHALLESİ PROJE MÜELLİFLİĞİ YETKİ BELGESİ BAKANLIKLARA TEBLİĞ EDİLDİ

Saraçoğlu Mahallesi mimarı Paul Bonartz’ın yasal mirasçısı olan Bridgitte Dübbers, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 19.Maddesi hükmü çerçevesinde,  İdari makamlar önünde yapılacak müracaatlar ve İdareler nezdindeki her türlü işlemler ve temsil için Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın yetkilendirilmiş olduğu vekaletname belgesi Bakanlıklara tebliğ edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Müdürlüğü ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na,  Saraçoğlu Mahallesi taşınmazlarına ilişkin hazırlanan ve “restorasyon projeleri” olduğu iddia edilen süreç için telif hakkı vekaletnamenin vermiş olduğu temsil etme yetki belgesi ile; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Saraçoğlu Mahallesi Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesi” adı altında,  Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. üzerinden tarafından ”Ankara Çankaya Saraçoğlu Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşlerinin ihalesi ile  Güryapı Restorasyon Taah. ve Tic. A.Ş.'ile imzalanan sözleşme ile saha çalışmalarında, taşınır/taşınmaz/bitki örtüsü dokuları için 31.08.2020 tarihinden bugüne kadar yapılan tüm imalatların Saraçoğlu Mahallesi sınırları dışına çıkarılması ve yapım işlerinin durdurulması konularında işlem tesis edilmesi gerekliliği resmi ile yazı bildirilmiştir.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın İdareler nezdindeki her türlü resmi işlem  için verilen yetki ile birlikte hukuki süreçlerin takip edilmesi için yine Şubemiz her iki avukartına verilmiş olan yetki belgesi çerçevesinde, Cumhuriyetin simge değeri ve iki ülkenin ortak kültürel varlığı olan Saraçoğlu Mahallesi’nin özgün değerleri ve kültürel birikimi ile korunmasına, özgün tipolojisi bozulmadan restorasyon süreçleri yürütülmesi gerekirken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin bilgisi ve onayı dışında sürmekte olan restorasyon adı altındaki tüm idari iş ve işlemlerin durdurularak, restorasyon süreçlerine ilişkin FSEK kanunlarına göre Şubemiz  onaylarının alınması için gerekli iş işlemlerin yapılmasını; tüm bu gelişmeler ışığında, öncelikle sözleşmenin  iptali ve  tüm proje ve yapım /şantiye çalışmalarını durdurularak Saraçoğlu Mahallesi taşınır/taşınmaz/bitki örtüsü dokuları için 31.08.2020 tarihinden bugüne kadar yapılan tüm imalatların Saraçoğlu Mahallesi sınırları dışına çıkarılması konularında işlem tesis edilmesi  gerekmektedir.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 25.02.2021 - 14:49:33