30 Aralık 2020

Munzur Gözeleri’nde talan üstüne talan

Munzur Su, yeni kaptajlarla Munzur Gözeleri’ni talan ediyor

Birinci derece doğal SİT alanı olan Munzur Vadisi’nde doğa katliamına yönelik projelerde ve inşai faaliyetlerde ısrar ediliyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Munzur Gözeleri’nin yapılaşmasınıa ve talanına ilişkin projeyi yargıya taşıyan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bilge Kurulu Müdürlüğü’ne alanda inşai çalışmalara izin verilmemesi talebiyle başvurmuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Munzur A.Ş tarafından şirket  tarafından herhangi bir kurumdan  izin almadan Munzur Gözeleri’nde inşai çalışma yapıldığını bildirdi

Bu çalışma nedeniyle alanda Tunceli İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün tutanak tuttuğunu da bildiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Kamuoyuna geçtiğimiz günlerde bu inşai çalışma ile Munzur Gözeleri'nden beslenen Munzur Su firmasının yeni kaptajlar yaptığı, bu kaptajlarla Munzur Su Fabrikası’nın gözelerdeki dağınık göze sularını bir araya toplayarak mevcut suların çapı büyütüldüğünü  gündeme düştü. Yeni borularla fabrikaya pompalama yapıldığı ifade edildi.  Munzur Gözeleri’ni talan etmek ve katletmek için peyzaj projesi yapıldı, şimdi de şirketler hiçbir kurumdan izin almadan kar hırsıyla Munzur Gözeleri’ni talan etmeye başladı.  Munzur Vadisi ve gözeleri bozulmadan korunmalı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak hinterlandımızda olan Tunceli’de doğa katliamına yönelik bütün işlemlere karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Madem yeniliyorsunuz neden kurumların bilgisi yok

Munzur Su A.Ş’nin kamuoyu baskısı üzerine açıklama yaptığını ve mevcut kaptajları yenilediklerini  ifade ettiğini de sözlerine ekleyen Candan, “Peki bu yenileme işlemi neden kurumların bilgisi dahilinde değildir?” sorusunu yöneltti.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Munzur Vadisi ve gözeleri bozulmadan korunmalı.  Çeşitli projelerle ve inşai faaliyetlerle Munzur Vadisi talan edilmek ve yapılaşmaya açılmak isteniyor. Munzur Gözeleri yüksek peyzaj  ve sosyo kültürel değere sahiptir. Peyzaj projesinde doğal varlıkların ve kültürel koruma amaçlarını dikkate alan ve yerel halkın sosyo kültürel yapısı ile uyumlu bir çözüm görülmemektedir. Munzur Vadisi ve Gözeleri bozulmadan korunup, ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliğin ve yaşamın devamlılığı sağlanmalıdır.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 07.12.2021 - 15:39:46