20 Mayıs 2020

Yargı, Çayyolu’nda sosyal altyapı alanının yapılaşmasına izin vermedi

Kamu yararını, doğal ve kültürel varlıklarımızı savunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin haklılığı yargı kararlarıyla tescillenmeye devam ediyor.

Ankara 13. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda, kamu yararına aykırı yüksek yapılaşma ön gören Çankaya İlçesi Koru Mahallesi 15555 ada 1 sayılı parselin "Teknik Altyapı Alanı" kullanımından "Özel Sosyal Altyapı Alanı" kullanımına dönüştürülmesi için alınan  1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.04.2016 tarih ve 582 sayılı kararının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 10.10.2017 tarih ve 1941 sayılı kararını iptal etti.

Bilim ve teknikten aldığımız güçle kamu yararını savunmaya devam edeceğiz

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ‘’Haklılığımız yargı kararlarıyla tescil edilmeye devam ediyor. Mahkeme iptal gerekçesinde bilirkişi raporunu göz önüne alınarak söz konusu plan değişikliğinin hukuka uygun olmadığını belirtmiştir. Yargı verdiği iptal kararıyla bilimi, tekniği ve kamu yararını gözetmiştir.  Bilim ve teknikten aldığımız güçle kamu yararını savunmaya devam edeceğiz’’ dedi.

İptal kararı kamu yararına adına sevindiricidir

Candan, ’‘Mahkeme dava konusu plan değişiklikleri ile bölgedeki teknik ve sosyal donatı dengesinin bozulduğunu ve bu sebeple ilgili idari işlemlerin kamu yararına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğunu ifade den bilirkişi raporunu esas almıştır. İptal kararı kamu yararına adına sevindiricidir’’ diye konuştu.

Candan ayrıca, bilim insanların da ‘’Dava konusu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların kendi arasında  uyumsuzluk olduğu, alanda nihai olarak geçerli olan ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 09.02.2018/169 sayılı kararına dayalı 1/1000 ölçekli imar planındaki imar durumu ‘Özel Sosyal altyapı Alanı, E:0.30 Yen çok:2 Kat’ iken, alanda nihai olarak geçerli olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planındaki imar durumunun ‘Özel Sosyal Altyapı Alanı, E:0.75 Yençok: Serbest olduğu, 5-dava konusu 15555/1 parselin 1/1000 ölçekli Mesa 1. Koru Sitesi Mevzi İmar Planı ve 73300/1 numaralı parselasyon planı eliyle oluşmuş Kamu Ortaklık Payı (KOP) alanı olduğu ilgili yatırımcı kuruluşça ileride kamulaştırılmak üzere oluşturulduğu, özele çevrilmesinin kamu yararı ile örtüşmediği" yönünde görüş bildirdiğini de hatırlattı.

Son Güncelleme : 30.11.2020 - 12:03:35