07 Aralık 2020

ANKARA SANAT TİYATROSU’NUN PERDELERİNİ AÇALIM

Ankara Sanat Tiyatrosu, Türk Tiyatro Tarihinin Mihenk Taşlarından Bir Okul Olarak Başkent Ankara’nın Kültür ve Sanat Belleğidir.

Asaf Çiyiltepe ve arkadaşlarının 6 Aralık 1963’te kurdukları Ankara Sanat Tiyatrosu, ne yazıktır ki kuruluş yıldönümünde, Ihlamur Sokak’ta 58 yıldır perde açtıkları salonlarını boşaltmak zorunda kaldıklarını duyurdu.

AST taşıdığı kültür varlığı niteliği ile kent için çok önemli bir anı ve bellek değerine sahiptir. Tiyatro binaları hem kişilerin hem de kentlerin belleğindeki olayları, mekânlar arasındaki ilişkiyi, belli bir zaman dilimindeki yaşantıyı hatırlatır,  geçmişteki kültürü ve kentli olma bilincini geleceğe aktarırlar. Orada sahnelenen oyunlar, bizim geçmişimizle olan bağımızdır. Birçok oyuncu ilk oyununu burada oynamış, nice oyun ilk defa burada sahnelenmiştir.

1963’ten bu yana Brechtler, Gorkiler, Nâzım Hikmetler, Dario Folar, Yaşar Kemaller, Samuel Beckettlar, Rutkay Azizler, Uğur Mumcular, Ariel Dorfmanlar ve Timur Selçuklarla kuruluş ruhunun özündeki mücadele gücünü Ankaralılarla paylaşan Ankara Sanat Tiyatrosu her zaman devrimci bir tiyatro olmuştur. Türk tiyatrosunun en önemli kurumlarından biri olan AST, her türlü baskıya, siyasi gelgitlere 58 yıldır devrimcilikten taviz vermeden göğüs germiştir.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bizler de kentin belleği, Cumhuriyet modernitesinin kültürel sürekliliğinin bir parçası olan Ankara Sanat Tiyatrosu’nu her zaman desteklemiş, üyelerimizle birlikte ‘’tiyatroya gidiyoruz‘’ etkinlikleri düzenlenmiş, çeşitli gala, panel ve toplantılarımızı bu önemli mekanda gerçekleştirilerek dayanışma içerisinde olmayı önemsemişizdir. Bugün pandemi koşullarının sarstığı 2020 yılında ise yine dayanışmayı yükseltmek ve kültür sanat dünyasının artan sorunlarını bütüncül olarak çözmek hepimizin sorumluluğundadır. Yoksa 58 yıllık bir kültür sanat kurumu perdelerini kapatırsa, bu kent eksilir, Başkent eksilir, ülke eksilir, hepimiz eksiliriz.

Başkent Ankara’nın kalbinde yer alan Ankara Sanat Tiyatrosu sahnesinin perdelerinin kapatılmasına, anılarımızın ve belleğimizin yok olmasına sessiz kalmayacak, göz yummayacağız.

58 yıldır yaşamımızın bir parçası olan Ankara Sanat Tiyatrosu’nun perdelerinin yeniden açılması için Çankaya Belediye Başkanlığı’nı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı AST’ı doğduğu salonda yaşatmak için göreve ve tüm sanatseverleri ve Ankara halkını tiyatrosuna sahip çıkmaya davet ediyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 07.12.2021 - 15:39:46