16 Haziran 2020

Mimarlar,  Erken Cumhuriyet döneminin tarihi binasına , şeriatçı yazarın adının verilmesine tepki gösterdi

Cumhuriyetle hesaplaşmanın mekansallıkla sürdüğü Başkentte, isimlerin değiştirilmesi, belleklerimizin yok edilerek formatlanmaya çalışılmasıdır. Kabul etmeyeceğiz.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhuriyet tarihinin Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne Cumhuriyet düşmanlığıyla tanınan ve ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan Nuri Pakdil’in adı verilmesine tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

‘’Erken Cumhuriyet dönemi mimarlığının özgün bir örneği olan  1920 li yıllarda Sait Bektimur Evi olarak tasarlanan yapı,dönemin tasarım anlayışının ve biçimlenmesinin özelliklerini taşımaktadır. Restorasyonun yapılması ile birlikte Cumhuriyet’in eğitimle aydınlanmasının simge isimlerinden olan Mustafa Necati’nin adına, Mustafa Necati  Kültür Evi olarak TBMM bünyesinde  işlevlendirilerek tarihi ve kültürel sürekliliği sağlanmıştır. Tarihi yapıya Cumhuriyet düşmanlığıyla tanınan ve ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan Nuri Pakdil’in adının verilmesi ideolojiktir. Cumhuriyetle hesaplaşma mekanlar üzerinden  devam etmektedir. Cumhuriyet ideolojisinin nakış nakış işlendiği Başkent'te bu isim değiştirmelerin ve şeriata göndermelerin ne anlama geldiğini biliyor ve  tarihi yapıya 'Yaşasın şeriat' sloganı atan şahsiyetin isminin verilmesini reddediyoruz. Belleklerimizden değerlerimizi ve Cumhuriyetin aydınlanmacılığını asla silemeyecekler. Cumhuriyet’in Başkenti Ankara’da Cumhuriyet değerlerine ve onun mekansal karşılıklarına yönelik her türlü yok etme girişiminin karşısında olacağız”

Son Güncelleme : 26.11.2020 - 16:01:22