07 Ekim 2020

Dikmen Vadisi  5 Etap’ta yeşil alan katliamı

Mimarlar: Davamız devam ediyor, rant virüslerine fırsat vermeyeceğiz

Daha önce Dikmen Vadisi’nin 5.etabındaki yeşil alanın yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  Dikmen Vadisi 5. Etap yeşil alanda inşai çalışmaların başladığını ve yeşil alan katliamı yapıldığını bildirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ‘’Ankara’nın nefes koridoru ve kılcal damarlarından olan vadinin son etabı da yok ediliyor. Dikmen Vadisi 5. Etap’ta  ağaçların üzerine moloz yığınları atılıyor, ağaçlar kesiliyor ve alan dümdüz ediliyor.  Bölgedeki semt sakinleri vadinin doldurularak Ağaoğlu inşaatın başlattığı yola bağlandığını belirtiyor.  Öte yandan semt sakinleri 20 gündür alanda çeşitli küçük yangınların çıkartıldığını, hatta yangının bir keresinde çok büyümesi nedeniyle itfaiye çağırdıklarını da ifade etti.  Yeşil alana en çok ihtiyacımız olduğu bu günlerde, Ankara’nın nefesi kesiliyor. Tüm bunların hepsi gizli kapaklı bir şekilde, yangından mal kaçırılırcasına yapılıyor. Davamız devam ederken yaşananlar endişemizi artırdı. Ancak ne olursa olsun pandemi fırsatçılığı yapanların, nefesimizi kesmesine ve rant virüslerine izin vermeyeceğiz’’ dedi.

Candan, şöyle devam etti:

‘’Dikmen Vadisi Son Etap 1. Kısım KDGPA 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli imar planları değişikliğine ilişkin Ankara Dikmenle ilgili; Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.10.2019 tarih ve 1370 sayılı kararına açtığımız dava devam ediyor.   Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na resmi yazıyla  başvurduk. Davamızın devam ettiğini, alanda işgücü makinelerinin çalıştığını, ağaçların söküldüğünü tespit ettiğimizi ifade ettik.  Dikmen Vadisi Son Etap 1. Kısım KDGPA 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli imar planları değişikliğine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.10.2019 tarih ve 1370 sayılı kararı ile ilgili 11.İdare Mahkemesinin 2020/1129E. Sayılı dosya üzerinden yargı sürecinin devam ettiğini, söz konusu alanda,  yapılan çalışmalara ilişkin ruhsat verilip verilmediğini, verildiyse iptali yönünde işlem tesis edilmesi gerektiğinin tarafımıza bildirilmesinin ve sürece müdahale edilmesini talep ettik. ’’

Candan “Dikmen Vadisi’nin son etabı vadi yamaçlarında yüksek yoğunluklu yapılaşma ile vadi beton duvarlarla  çevrelenerek, doğal akışı engellenecektir.  Dikmen Vadisi’ne Ağaoğlu Park Vadi  tabelasının asılmasının, Dikmen Meslek ve Teknik Lisesi’nin lojmanlarına  yıkım kararın gelmesinin, öğretmenlerin lojmandan çıkartılması yönünde tebligatlar yapılmasının ardından  şimdi son kalan yeşil alanın da yangınlar çıkartılarak, ağaçların üstüne molozlar dökülerek ve ağaçlar kesilerek tahrip edilmesiyle karşı karşıyayız.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Ankara’nın yeşil alanlarının yok edilmesine ve nefesimizin kesilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Son Güncelleme : 04.12.2020 - 14:40:25