20 Kasım 2020

Milli mücadeleye tanıklık yapmış tescilli Çoban (Ziraat)  Mektebi binasının restorasyon sürecini takipteyiz

Keçiören Belediye Başkanlığı tarafından “Eski Çoban(Ziraat) Mektebi Binası’nın Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri ile Elektrik ve Tesisat Uygulama Projeleri, Güçlendirme Projesi, Çevre Düzenleme Projesi ve Yaklaşık Maliyet Dosyasının Hazırlanması Hizmet Alım İşi” ile ilgili proje ihalesi yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak tescilli Çoban Mektebi Binası ve parselinin korunması için uzun soluklu bir mücadele vermiş bulunmaktayız

Ziraat Mektebi(Çoban Mektebi)  Keçiören için önemli bir simge değerdir. Atatürk’ün 27 Aralık 1919‘da Heyet-i Temsiliye üyeleri ile Ankara’ya geldiği ve buraya yerleşerek, “Milli mücadelenin merkezi Ankara’dır” dediği simge mekandır.

Atatürk’ün ve Heyet-i Temsiliye üyelerinin, milli mücadelenin Anadolu’ya yayılması çalışmalarını yürüttüğü, tescilli tarihi simge yapılardan Ziraat Mektebi’nin(Çoban Mektebi) atıl hale getirilmesi çabalarına karşı, yangın ve çürümeye bırakılmaya sürecinde yapıyı yalnız bırakmadık. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak gelecek kuşaklara aktarılması konusunda ısrarlı takibi sürdürdük. Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından kurulan ve koruma uzmanları ve akademisyenlerinden oluşan Ankara Kültür Varlıkları Çalışma Komisyonu ile Restorasyon İzleme Komisyonu olarak Keçiören Belediyesi tarafından hazırlanmakta olan restitüsyon ve restorasyon proje süreçlerin izlenmesi yönünde talepte bulunduk.

Kurucu Cumhuriyet tarihine tanıklık eden tescilli binanın, kültür mirası olarak geleceğe taşınmasındaki önemi yadsınamaz olduğu halde, bugüne kadar gösterilen ihmal ve ihlallerin sıkı takipçisiyiz.

Bağımsızlık mücadelesinin simge mekânı olmasından kaynaklı bu eserin, restorasyon projeleri ve uygulamalarını da takip etmek üzere Keçiören Belediyesi’ne yaptığımız çağrının yanıt almak ve proje hakkında bilgi almak için fikri takibi sürdüreceğiz.

Son Güncelleme : 04.12.2020 - 14:40:25