Üye Bilgileri.

size uygun bölümden devam ediniz.

sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha önce insan kaynakları için bir parola aldıysanız o parolayı kullanabilirsiniz.

Henüz üye değilmisiniz? Yeni kayıt!

Detaylı Arama.

size uygun bölümden devam ediniz.

site içerisindeki tüm içerikte arama yapılmaktadır. birden fazla kelime aratabilirsiniz.


25 50 75 100

Yayınlanma Tarihine Göre
Eklenme Tarihine Göre
Başlığa Göre
Okunma Sayısına Göre

Başlıkta Açıklamada İçerikte

Aynen girildiği gibi
Kelimelerin hepsi
Kelimelerden herhangi biri
ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Metraj-Keşif ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi
“Mimari Akustik Rapor ve Projesi Neden Gereklidir?” Semineri
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
Afet Bilinci ve Temel İlk Yardım Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
5-8 ARALIK 2019 BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ KAYITLARIMIZ BAŞLADI
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Eğitimleri (EKB) Çevrim İçi Eğitimleri Başlıyor
“Çalışma Yaşamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” Eğitimi
Bilirkişilik Eğitimi
Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar için Sertifikalı Ücretsiz Eğitimler
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi IV
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi III
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi II
Keşif-Metraj İhale Dosyası Hazırlama Teknikleri Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
2018 Yılı Ankara Şubesi Oda Bilirkişileri Listesi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Temel Eğitimi
"Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı" Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi
Keşif Metraj Eğitimi
EKB Uzmanı Üyelerimize Önemli Duyuru
Bilirkişiliğe Kabul Şartları
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
Üniversite Oda’ya Geliyor, Kent Akademisi Dersleri Başlıyor
Hukuk Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
2016 Yılı Kamulaştırma Bilirkişi Listeleri
Ceza Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
Bilirkişilik Başvuruları / Hukuk
Bilirkişilik Başvuruları / Ceza
Kamulaştırma Bilirkişiliği 2017 Listesi Başvuruları Başladı
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.

Havagazı Fabrikası Yarışması yer görme etkinliği yapıldı

Mimarlar tulumlar ve maskelerle Havagazı Fabrikası’nda 

Kent Düşleri Proje Fikir Yarışmaları’nın onuncusu olan Maltepe Havagazı Fabrikasının Değerlendirme Projesi Fikir Yarışması'nda alan ve çevresinin gerekli analizlerinin yapılabilmesi için yer görme buluşması gerçekleştirildi. Asbestten kaynaklı özel koruyucu kıyafetler ve maskelerle gerçekleştirilen yer görmeye 100’ü aşkın mimarlık öğrencisi katıldı.  ODTÜ, Başkent Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından mimarlık öğrencileri yarışmaya dair fikirler geliştirmek için Havagazı Fabrikası çevresinde inceleme gezisi yaptı. 

İnceleme ve yer görme gezisine Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Namık Kemal Kaya ve Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut , Prof.Dr Cana Bilsel ve 100’ü aşkın öğrenci katıldı.

Maltepe Havagazı Fabrikasının Değerlendirme Projesi Fikir Yarışması yer görme buluşma etkinliği kapsamında düzenlenen programda açılış konuşmalarını Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut yaptı.

Havagazı Fabrikası önemli bir değer 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Maltepe Havagazı Fabrikası’nın toplum ve mimarlık camiası için önemli bir değer olduğunu vurgulayarak, “Cumhuriyetin tanık mekanlarından birisidir. Bu alan için uzun süredir Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak mücadele ediyoruz. Aslında kültür varlığı değerinden de öte kullanıldığı malzeme ile birlikte halk sağlığına zararlı malzemeleri içermesiyle de gündeme geldi. Yani bina sadece tasarlanmış işlevi ile birlikte değil mimarlık açısından kullandığımız malzeme değeriyle de gündeme gelmiş oldu. Böylece halk sağlığına etkileri tartışma konusu oldu. Tam da bu noktada bizim 11 yıldır mücadele ettiğimiz,  kültür varlığı olarak korumaya çalıştığımız bir noktada Maltepe Havagazı Fabrikası pey der pey yıkılmaya başlandı.  Kent belleğinden siliniyor olmasına karşı Ankara Tabip Odası ile birlikte Maltepe Havagazı Fabrikası Kent Düşleri Yarışması açarak bu kente dair sadece belediye başkanın ve yöneticilerinin değil mimarların ve mimarlık öğrencilerinin, tabiplerin ve kentlilerin de bir başka fikri olduğunu göstermek istedik” dedi.

Yargı odaların yanında yer aldı 

Candan, Havagazı Fabrikası ve asbeste ilişkin açılan bütün davalarda mahkemelerin Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası’nı haklı bulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Son günlerde gelişen olaylardan bir tanesi asbestle ilgili açtığımız bütün davalarda mahkeme Mimarlar Odası ve tabip odasını haklı buldu. Şu anda elektrik santralinin yıkımı durduruldu, gerekçeli  olarak ta, mahkeme sonuna kadar da yürütmeyi durdurma kararı verildi.  Geçtiğimiz hafta içinde de Maltepe Yerleşkesi’ne ilişkin 2, 5 emsalle örtük 4 emsalli bir yüksek yapılaşma öngörülüyor. Üçüncü kez  plan değişikliği yapıldı. İlk ikisini hukuk yoluyla iptal ettirdik. Üçüncüsünün de geçtiğimiz hafta bilirkişi raporu geldi. Bilirkişi de aslında Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin savunduğu noktalarda lehimize karar verdi. Yüksek yapılaşma da iptal edilebilecek gibi görünüyor. Bu da aslında o alanın yeni fikirlere açık olmasının önünü açıyor”

Cumhuriyet’in tanıklarından

Maltepe Havagazı Fabrikası fikir yarışmasının açtıkları onuncu yarışması olduğunu belirten Candan şu bilgileri verdi:

“İlkini Ulucanlar Cezaevi ile birlikte gerçekleştirdik. Aslında Ulucanlar Cezaevi Kent Düşleri Yarışması’nın bizim açımızdan şöyle bir önemi oldu. İlk kent düşleri yarışmamızdı ama uygulanan ve fikrimizin açığa çıktığı yıkılıp yerine ayakkabılar çarşısı yapılmak istendiği bir süreçte mimarlık öğrencilerinin fikirleriyle Cezaevi Müzesine dönüştü. Yöneticilerle bir diyalog zemini olduğunda fikirlerimizin uygulanabileceğini gösteren bir projeler bütünü olduğu ortaya çıktı. Bunu Hasanoğlan Kent Düşleri yarışmalarında da gördük. Bizim fikirlerimiz doğrultusunda Elmadağ Belediyesi tarafından Hasanoğlan Köy Enstitüsü restore edildi ve kullanıma açıldı. Yine Zonguldak’ta dava açtığımız tesislerle ilgili belediye bunu önemsedi bizim  yarışmamızdan sonra belediye yarışma açtı. Sonuçları bizim çok beklediğimiz noktada olmasa da o tesislerde korundu. Maltepe Havagazı Fabrikası’nda da sizin üreteceğiniz fikirler aslında bugün o alanını yıkılarak 4 emsal dediğimiz yüksek yoğunluklu bir yapılaşmaya terk edilmesinin ötesinde başka bir fikri ortaya çıkartacak ve tartıştıracak. Biz bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz.  Cumhuriyetin tanıklarından olarak kent merkezinde çok önemli iki alandan bir tanesi Maltepe Havagazı Fabrikası, diğeri de Saraçoğlu Mahallesi’dir. Bu iki yerleşke hem oldukça büyük hem de içerisinde barındırdığı mekan potansiyeliyle de gelecek kuşaklara yön verecek bir işlev bekliyor. Bütün ülkeyi yönetenler Sanayi Devrimi ile birlikte kendi ülkelerinin geleceklerini belirlemeye çalışıyorlar. Birinci sanayi devrimi dediğimiz 1800’lü yıllardaki buhar makinesinin keşfiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu bunu kendi geleceğiyle bağdaştıramadığı için yıkıldı. İkinci Sanayi Devrimi dediğimiz elektriğin bulunmasıyla birlikte fabrikaların yaygınlaşması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve onun kurucu dehası Atatürk’ün Sanayi Devrimi’ne bakışı ile birlikte her tarafa yayılan bir fabrikalaşma oldu. Maltepe Havagazı Fabrikası, Sümerbank Fabrikası var. aslında 10 yılda Türkiye’nin her yerinde açılan fabrikalarla sanayi devrimi bağlantısını kurduğunda çok ciddi bir çığır atlattı. Ve hala bu çığırı aşacak bir hükümet gelemedi. Üçüncü Sanayi devrimini es geçtik bilgisayar teknolojisinin girmesiyle birlikte ise hükümet bununla birlikte bir program belirleyip hayata geçiremedi. Şimdi dördüncü sanayi devrimindeyiz yapay zeka 2040 yılında bütün dünyaya hakim olacak robot teknolojisi ile birlikte bütün kentler yaşantılar mekanlar değişecek.  Aslında ikinci sanayi devriminin ürünü olan Maltepe Havagazı Fabrikasını belki de dördüncü sanayi devriminde çığır açacak bir projenin bir parçası olma ihtimalide düşünülmeli.”

Havagazı Fabrikası müzeye dönüştürülmeli  

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ise,  şöyle konuştu:

“Mimarların bizim için önemi var çünkü kent sağlığı ve kent mimarisi birbirinden ayrılmaz  bir bütün. Binalara ve şehirlere ruh katan bir mesleğe sahipsiniz. ODTÜ ormanları, ağaçlar ve çevre bizi ilgilendiriyor. Saraçoğlu Mahallesi o şehrin iklimi hem de insanların psikolojik sağlığı açısından bizi ilgilendiriyor. Büyükşehir Belediyesiyle hukuki sorunlar doğuran bir alan. Burada nükleer ve kimyasal sızıntı olsaydı bu kadar riski alıp hemen burayı yıkmaya çalışamazlardı. Ancak asbestli fabrika yönetmeliklere aykırı bir şekilde, hiçbir önlem almadan çevreye duyurmadan asbestli bir yıkım işlemi yapıldı.  Biz de onları dava ettik hukuk ve bilirkişiler bizi haklı buldu, yürütme durduruldu oraya artık bir çivi bile çakılamaz duruma geldi.  Ancak Mimarlar Odası ve bizim fikirlerimiz var orası çok daha iyi bir şekilde değerlendirilebilir. Bunun en güzel örneği de İstanbul’da müzeye çevrilen elektrik santralidir. Burada da Ankara dokusuna ve çevre mimarisine uygun benzer bir müze yapılabilir. “

Dr. Ercan Yavuz ise  “Asbestten Ankara Halk Sağlığına Bakış” adlı bir sunum gerçekleştirdi. 

Yavuz asbestin nasıl bir madde olduğuna ve mimaride ve teknolojide nasıl kullanıldığına, ne zaman yasaklandığına dair bilgiler verdi. 

Yavuz, “Sağlığın ana kısmı koruyucu sağlık hizmetleridir.  İnsanları hasta etmeden, kirli havadan asbestten, kirli sudan uzak yaşatmakta koruyucu sağlık hizmetleridir. Daha farklı sosyal statüye sahip ülkelerde Örneğin Küba gibi koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem verilmektedir. Ama dünyada koruyucu sağlık hizmetleri yüz birimden 4’ünü teşkil eder 96sı da tedavi hizmetlerini içerir. Çünkü tedavi hizmetleri her zaman kapitalizm açısından bir gelir değeri vardır” dedi. 

Maltepe Havagazı Fabrikası’nın sökümü sırasında halk sağlığının nasıl tehlikeye atıldığına dikkat çeken Yavuz, Havagazı Fabrikası’nda asbest sökümünün yönetmeliğe uygun yapılmadığını ve halkın sağlığın hiçe sayıldığını görsellerle anlattı.

Yavuz, “Geçmişte asbestin gemilerde, eski binalardaki borularda kazanlarda ve daha birçok yerde kullanıldığını belirterek, “Asbestten korunmalıyız. Asbest bir moleküldür ve liftir, boyu eninden üç kattır. Havada lifler olarak dolaşır solunum yoluyla çok kolay geçebilir her maddenin her mikroorganizmanın sevdiği akciğerlere yapışır. İlk yıllarda 4,5 yıl sonra akciğerin esnekliğin bozar, 20. yılında ise akciğer zarında mezotelyoma adlı bir kansere neden olur” diye konuştu.

Yavuz Türkiye’de söküm işlemlerinde gayri ahlaki sözleşmelerin yapıldığını, sözleşmelere uyulmadığını, harfiyatların taşınması yönergelerinin esas alınmadığını da belirtti.

Sunumun ardından ‘Son Ocak’ belgeseli gösterildi. Daha sonra öğrencilerle birlikte Maltepe Havagazı Fabrikası Yerleşkesi’ne doğru yürüyüşe geçildi. Öğrenciler üç grup halinde tulum giyerek ve maskeler takarak Havagazı Fabrikası çevresinde inceleme yaptı. 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi

Okunma Sayisi : 3649
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967
Son Güncelleme : 12.03.2024 - 09:10:31
Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları