19 Ocak 2017

Akıl dışı uygulama pes dedirtti

Kızılay’da yangın merdivenin önüne kaçak inşaat yaptılar

Kızılay’daki  10 katlı Özkan İşhanı’nın yangın merdiveni kaçak inşaat nedeniyle kullanılmaz hale getirildi. İşhanında ikamet eden vatandaşların olası bir yangında can güvenliğinin umarsızca tehlikeye atılması pes dedirtti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu duruma, “Yaşananlardan ders çıkartılmadığı gibi akıl dışı uygulamalara devam ediliyor. İnşaat acilen yıkılarak yargın merdiveni kullanılır hale getirilmelidir” diyerek tepki gösterdi

Kızılay’da  dershanelerin mağazaların, turizm acentalarının ve sağlık kuruluşlarının  olduğu  Özkan İşhanı’nın yangın merdiveni kaçak inşaat nedeniyle kullanılamaz hale getirildi. Yangın merdiveninin girişi kapatıldı ve inşaat 2. kata kadar yükseldi.

İnşaat acilen yıkılmalı

Binada ikamet eden vatandaşlar bu duruma tepki göstererek, şunları söyledi:

“Hayatımız tehlikeye atılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle akıl dışı bir uygulama yapılamaz. Belediyeye şikayet ettik, zabıta ekipleri gelip inşaatı durdurdu ancak yıkımına ilişkin hiçbir işlem yapılmadı. Şu anda yangın merdiveni kullanılamaz halde. En kısa zamanda önlem alınmasını istiyoruz. Bu kaçak inşaat yıkılarak, yangın merdiveni işler hale getirilmelidir”

Olası bir yangında büyük tehlike altındayız

Vatandaşlar özellikle dershanelerin olduğu üst katta ikamet edenlerin olası bir yangıda büyük tehlike altında olduğuna dikkat çekerken, inşaata ilişkin şu bilgileri verdi:

“Biz inşaatı sorguladığımızda ilk başta alttaki depoya kar suyu gitmesin diye yaptıklarını söylediler. Ancak buranın depo olarak kullanılacağını tahmin ediyoruz. Her ne gerekçe ile olursa olsun insan hayatı tehlikeye atılamaz. Acilen inşaatın yıkılmasını istiyoruz.”

Vatandaşlar, inşaat sırasında görüştükleri çalışanların ise  “Şimdiye kadar yangın olmadı, bundan sonra da olmaz” şeklinde açıklama yaptıklarını belirterek, “Olmayacağının garantisini nasıl verebiliyorlar? Aladağ’da öğrencileri ölüme terk eden zihniyet, bizlerin de aynı kaderi yaşamasını istiyor” dedi.

Konunun takipçisi olacağız

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yaşananlardan ders çıkartılmadığı gibi akıl dışı uygulamalarda ısrara devam ediliyor. Yangın merdivenini kacak inşaat yaparak kapatıyorsunuz. İnsanların olası bir yangında acil çıkış kapısı olan yangın merdivenini kullanılamaz hale getiriyorsunuz” dedi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Yangın kader değildir. Yangına karşı alınması gereken önlemlerin başında yangın algılama ve uyarı sistemleri, yangına müdahale edebilecek yangın tüpleri gibi gerekli donanımın binalarda bulunması, yangın merdivenleri olması ve kullanılabilir halde açık olarak tutulması gelmektedir. Oysa siz bırakın önlem almayı Başkent’te  Kızılay göbeğinde yangın merdiveni kapatarak insanları olası bir yangında ölüme terk ediyorsunuz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak konunun takipçisi olacağız. Akla, mantığa ve bilime aykırı bütün uygulamaların karşısında durmaya devam edeceğiz."

Son Güncelleme : 20.09.2017 - 11:17:50