ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
10 Mart 2017

AOÇ arazilerinin talanına izin vermeyeceğiz

Amaçları AOÇ’yi yok etmek

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Resmi Gazete’de 3 Mart 2017 tarihinde yayınlanan Atatürk Orman Çiftliği’nde 25 dönüm boş alanın otopark olarak kiralanması için ihale ilanı verilmesine karşı harekete geçti. AOÇ arazilerinin talanına izin vermeyeceklerini belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Amaçları AOÇ’yi yok etmek. Kaçak Saray ve Ankapark dahil bütün AOÇ arazileri iade edilmeli” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Resmi Gazete’de 2 Mart 2017 tarihinde yayınlanan Atatürk Orman Çiftliği’nde 25 dönüm boş alanın otopark olarak kiralanması için ihale ilanı verilmesine tepki gösterdi.

Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyeti ihlal edilerek AOÇ arazilerinin talana izin vermeyeceklerini bildiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “3 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yer alan ihale ilanına göre, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nün mülkiyeti müdürlüğe ait olan ve atıl durumda bulunan 25 bin metrekare boş alanın araç park alanı, açık oto pazarı veya otopark olarak kiralanması işi için açık artırma usulü ihale yapacağı ve işin süresi sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren 10 yıl olacağı belirtiliyor. Atatürk tarafından ‘Halkın kullanması, yeşil alanın korunması ve tarım yapılması’ vasiyetiyle 1937'de Hazine'ye devredilen Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) ne hakla otopark yapmayı düşünüyorsunuz. Halka emanet edilen AOÇ’yi yine kime AOÇ’yi kime peşkeş çekiyorsunuz. Konuyu ilişkin yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtık, takipçisiyiz” diye konuştu.

Bütün AOÇ arazileri iade edilmeli

Candan, “Atatürk Orman Çiftliği'nin bağrına saplanan Kaçak Saray ve AOÇ mücadelesi sadece Ankara’nın ve Ankaralıların değil, tüm Türkiye’nin mücadelesidir. Ayrıca Atatürk Orman Çiftliği taşıdığı kültürel peyzaj değeri ile evrensel olarak da dünyaya ait bir alandır.  Umarsızca talan etmenize izin vermeyeceğiz” dedi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Mustafa Kemal Atatürk, 1925 yılında, Ankara’nın tarımsal üretim için uygun bir zemin sağlamayan, bataklık ve kıraç arazilerinde, yurttaştan gerçekleştirdiği satın almalarla, bugünkü adıyla Atatürk Orman Çiftliği’ni kurmuştur. Mustafa Kemal, ziraatçıların olumsuz görüşlerine rağmen özellikle Ankara’da bataklık kıraç ve verimsiz arazi bulunmasını istemiştir. Mustafa Kemal’in bu iradesinin altında yatan temel amaç savaş koşullarından çıkmış bir toplumun kendi kendine yetebileceğini göstermek ve Çiftlik örneği üzerinden ülkeyi üretime teşvik ederek, toplumun yoktan var edebilme gücünü gösterebilmekti. Çağdaş Türkiye ancak bilinçli emekle yeşertilebilir çağdaş üretim yöntemleriyle bozkır bile bağrından en güzel ürünleri verebilirdi, Atatürk Orman Çiftliğinin söylemek, öğretmek istediği bunlardı. Bu yönüyle Atatürk Orman Çiftliği ülke için en iyi kurgulanmış yoktan var olma mücadelesidir.  Mustafa Kemal’in Çiftliği kurmaktaki amacı sadece günümüzde değil, ölümünden hemen sonra da anlaşılamamış olsa gerek ki, çiftlik arazileri 1938 yılından sonra toprak kayıpları yaşamaya başlamıştır. Atatürk Orman Çiftliği arazileri en büyük toprak kaybını 2012 yılında Başbakanlık Hizmet Binası adı altında yapımına başlanan 2014 yılında ise Kaçak Saray ile yaşadı.”

Amaçları AOÇ’yi yok etmek

Tüm AOÇ arazilerinin iade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Hukuka aykırı işlem yapan Gökçek’in ticaret öngördüğü Ankapark alanı ve talan edilen bütün AOÇ arazileri iade edilmelidir. Atatürk Orman Çiftliği talanında başta yöneticiler olmak üzere sorumluluğu olan herkesin evrensel hukuk ilkeleri ışığında hesap vereceği güne kadar mücadelemiz devam edecektir. Kaçak saray, cumhuriyete karşı ilan edilmemiş kaçak rejimin mekanı olarak yapıldı. Bu tür talanlarla Atatürk’ün halka emanet ettiği AOÇ’yi yok etmeyi amaçlıyorlar. AOÇ arazilerini umarsızca talan etmeye devam ediyorlar. Şimdi rejimi değiştirmeye çalışıyorlar.  Atatürk Orman Çiftliği talanında başta yöneticiler olmak üzere sorumluluğu olan herkesin evrensel hukuk ilkeleri ışığında hesap vereceği güne kadar mücadelemiz devam edecektir.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 12.03.2024 - 09:10:31