06 Ekim 2017

Bilirkişiler, ‘Demir kafes plan değişiklikleri kamu yararına aykırı’

Demir kafes alanına ilişkin plan değişikliklerini yargıya taşıyarak bir bir iptal ettiren ve 6 dava açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bilirkişilerin alana ilişkin plan değişikliklerinin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı yönünde rapor sunduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,  “Bu bilirkişi raporları hukuk kurallarını yok sayarak yapılan plan değişikliklerinin hukuk kuralları çerçevesinde yargıdan döneceğinin  göstergesidir. Bilirkişi raporları kamu yararına adına sevindiricidir” dedi.

İmar mevzuatına, şehircilik ilkelerine de uygun değil

Candan, raporlara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne sunulan 12 Eylül 2017 tarihli bilirkişi raporunda bilim insanları, Çukurambar Mahallesi’ndeki Demir Kafes alanına ilişkin 29096 ada 6 no.lu ( yeni 10 no.lu ) parsel ve güneyine yönelik olarak Ankara Büyükşehir belediye Meclisi’nin 21.10.2013 gün ve 1891 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı Büyükşehir Belediye Meclisi’nin değişikliklerine karşı işlemin (ve dava konusu olmasa da bu işlemin reddine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17.01.2014 gün ve 108 sayılı kararı) imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı görüşünü bildirildi. Yine Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne sunulan 12 Eylül 2017 tarihli bilirkişi raporunda da, alana ilişkin başka bir plan değişikliği olan,  29096 ada 6 no.lu ( yeni 10 no.lu ) parsel ve güneyine yönelik olarak Ankara Büyükşehir belediye Meclisi’nin 15.04.2016 gün ve 765 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000  Nazım İmar Plan ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliklerinin de  imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı görüşüne yer verildi.”

Yapımı da sökümü de büyük kamu zararına yol açtı

İki bilirkişi raporunun da kamu yararını gözetmesinin yerinde olduğunu belirten Candan, “Büyükşehir Belediyesi yapılması da yıkılması da büyük kamu zararına yol açan Demir Kafes alanında plan ısrarına devam etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi önce yaptığı yanlışlar ve üst üste aldığı parçacıl plan değişiklikleri ile Ankara halkını bitmemiş bir inşaata mahkum etti. Kentlilerin ve hepimizin cebinden çıkan  vergilerle demir kafes yapıldı, sökümü için bir o kadar para harcandı. Şimdi de sürekli plan değişiklikleri ile yine yanlışa devam ediyor  . Hukuk devletine aykırı işlemlerle hukuk arkadan dolanılmaya çalışılıyor.. Melih Gökçek ve Belediye Meclisi aldığı bu kararlarla hukuk devleti ilkesini ihlal etmektedirler. Alenen mahkeme kararlarını yok saymaktadırlar. Bütün bunların yargı önünde hesabı sorulacak günler çok uzak değildir. Lehimize gelen bilirkişi raporları da bunun bir göstergesidir” diye konuştu.

Son Güncelleme : 12.12.2017 - 15:53:46