ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
05 Ocak 2017

Ulus’ta  Gökçek yine bilime çarptı. Ulus’a, züccaciye dükkanına giren fil gibi girilmez

Bilirkişi  “Ulus’un tamamı yenileme alanı ilan edilemez” dedi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Ulus Tarihi Kent Merkezi kapsamında yer alan alanların yenileme alanı olarak kabul edilmesine ilişkin olarak Başbakanlık,  Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na açtığı davada bilirkişi raporu hazırlandı. Bilirkişiler raporda Ulus yenileme alanı içinde alanın tamamının yenileme alanı ilan edilmesinin doğru olmadığını belirtirken, alanda yüzde 76 oranında yapısal sorunu olmayan iyi orta derecede yapıların bulunduğu, yüzde 24 oranında yapısal yenilemeyi gerektiren kötü ve harabe yapılardan oluştuğu tespitleri yer alıyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin peşini bırakmıyor. Mimarlar Odası’nın Ulus Tarihi Kent Merkezi kapsamında yer alan bazı alanların 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunu’nun 2. Maddesi uyarınca “yenileme alanı” olarak tespit edilmesine ilişkin 28.06.2015 günlü 29400 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 22.06.2015 tarihli 2015/7822 sayılı Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı davada bilirkişi raporu tamamlandı.

Raporu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, raporda, Ulus dokulara ayrılarak, yapı durumu analizi yapıldığını belirterek, bilirkişilerin Ulus Yenileme Alanı içinde alanın tamamının yenileme alanı ilan edilmesinin doğru olmadığı yönünde görüş bildirdiğini söyledi. .

Rapor sevindirici

Candan, “Ulus Başkentin tarihsel ve  kültürel değeridir.Altıda üstüde çok değerlidir. Bilimle uzaktan yakından alakası olmayan yöneticilerin elinde Ulus’un tarumar edilmesine izin vermeyeceğiz.  Bilirkişi raporu bir kez daha  bilimsel gerçekleri hatırlatmış, ancak öğrenci tembel bir türlü anlamak istemiyor” dedi.  Candan sözlerine şöyle devam etti:

“Öğretim üyelerince hazırlanmış bilirkişi raporunda Hacıbayram Camii, Augustus Tapınağı gibi anıtsal yapıların yer aldığı Doku  1 karakterinde tescilli, iyi  ve orta durumdaki sivil mimarlık örneklerinin baskın karakter  oluşturduğu yapı gruplarının olduğu vurgulanıyor.  Raporda, söz konusu alanda yüzde 76 oranında yapısal sorunu olmayan iyi orta derecede yapıların bulunduğu, yüzde 24 oranında yapısal yenilemeyi gerektiren kötü ve harabe yapılardan oluştuğu ifade ediliyor.

Tescilli anıtsal yapılar bulunuyor

Candan, raporda tescilli, iyi ve orta durumdaki sivil mimarlık örnekleri ile anıtsal yapıların bulunduğu alanın doku 1 olarak belirlendiğini,  Hacıbayram Veli Camii ve Augustus Tapınağı, Suluhan  gibi yapıların içinde kaldığı, doku 1’deki tescilli sivil mimarlık örnekleri ile anıtsal yapıları şöyle sıraladı:

“Doku 1’de  Anafartalar Caddesi, Hükümet Caddesi ve Kevgirli Sokak arasındaki yapılar, içinde Roma dönemine ait tescilli örneklerinin bulunduğu Çankırı Caddesi, Anafartalar Caddesi, Hükümet Caddesi  ve Armutlu Sokak arasında kalan iyi durumda tescilli anıtsal mimarlık örnekler, Anafartalar Caddesi Adnan Saygun Caddesi ve Sanayi Caddesi arasında kalan ağırlıklı olarak iyi ive orta durumda tescilli sivil mimarlık örnekler, Ankara Gazi Lisesi ‘nin güney kesiminde Kosava Sokak, Derman Sokak, Denizciler Caddesi Adnan Saygun Caddesi arasında kalan eski Hergele Meydanı ve yakın çevresinde kalan ağırlıklı olarak iyi ve orta durumda tescilli sivil mimarlık örnekler, Eski Yahudi Mahallesi (İstiklal Mahallesi güneyi ve Altınbaş Mahallesi ) kapsamında, Adnan Saygun Caddesi ve Anafartalar Caddesi arasında Şengül Hamamı, Leblebicioğlu Camii ile Ulucanlar Caddesi’nin kuzeyindeki iç yapı adası içinde akalan  ağırlıklı olarak iyi ve orta durumda tescilli sivil mimarlık örnekler bulunuyor”

Ulus’un yok edilmesine izin vermeyeceğiz

Candan, raporda Doku 2 karakteri olarak belirlenen alanlara dair şu bilgiyi verdi:

“Doku 2 karakterinde ise tescilli olmayan sivil mimarlık örnekleri bulunuyor ancak bu bölgede Ankara Palas, Ziraat Bankası Binası, Ankara Devlet Tiyatroları binası gibi iyi durumda tescilli anıtsal yapılar, kalenin eteklerinde eski yangın yerini de içermekte olup içinde il kültür ve Turizm Müdürlüğü yapısı gibi tescilli anıtsal nitelikte yapılar ile dağınık şekilde tescilli yapılar bulunuyor. Bölgede  Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Armutlu Sokak’a kadar  ve Atatürk Caddesi boyunca Cumhuriyet Caddesi ile İstiklal Caddesi arasında kalan ağırlıklı olarak iyi durumda tescilli olmayan sivil mimarlık örnekleri de yer alıyor. Yine Anafartalar Caddesi, Sanayi Caddesi Şehit Teğmen Kalmaz Caddesi arasında  Anafartalar Caddesi, Hisar Caddesi , İpek Caddesi arasında,  Adnan Saygun Caddesi , Sanayi Caddesi arasında kalan ağırlıklı olarak iyi ve orta durumda tescilli olmayan sivil  mimarlık örnekleri bulunuyor. Atatürk Bulvarı, Talatpaşa Bulvarı Ordu Sokağı, Kosava Sokak, Derman Sokak, Denizciler Caddesi, Ankara Tıp Fakültesi kısmını içine alan, ağırlıklı olarak iyi durumda tescilli olmayan sivil mimarlık örneklerinin baskın olduğu bir bölge karakterindedir.  Bu bölgede birkaç tane iyi durumda tescilli anıtsal nitelikte yapılar da bulunmaktadır. Eski Saman Pazarı, Koyun Pazarı mevkini içine alacak şekilde Saraçlar Sokak ve yakın çevresi ile Anafartalar Caddesi, Ulucanlar Caddesi, Talatpaşa Caddesi üzerindeki ağırlıklı olarak iyi durumda  tescilli olmayan sivil mimarlık örneklerinin baskın olduğu bir bölge karakterindedir.”

Ulus’un tarihi Gökçek’ten büyüktür

Her tarafı tarih kokan ve her taşın altından tarih fışkıran bir yere , zücaciye dükanına giren fil gibi girilmez diyen Candan  “Ulus’un tarihi Gökçek’ten büyüktür. Bilirkişi raporu bir kez daha bunu hatırlatıyor. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp, Gökçek raporu derin derin, altını çizerek okusun” dedi.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 12.03.2024 - 09:10:31