05 Haziran 2017

O platformu anıtın önünden derhal kaldırın

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gerçekleştireceği program nedeniyle, tescilli kültür varlığı Güven Anıtı önüne, anıtı kapatacak şekilde platform yerleştirmesine tepki gösterdi. Bakanlığa “Anıtın önüne konulan çevre günü platformunu derhal kaldırın” çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevreden ve kültürden ne anladığını 5 Haziran Dünya Çevre  günü  sabahı, tescilli kültür varlığı Güven Anıtı önüne koyulan platform ve standan anladık. Bir kültürsüzlük ve çevre kültüründen anlamamazlık örneği olarak tarihe geçecek bu görüntü unutulmasın. Cumhuriyetin temsil aksı Atatürk Bulvarı üzerinde Kızılay’dan TBMM’ye kadar uzanan hükümet kartiyesinin başlangıç noktasında bulunan 1.derece doğal ve tarihi SİT alanı olan Güvenpark’ta bulunan Anton Hanak,Josef Thorak  tarafından tarafından tasarlanan Güven Anıtı'na yapılan bu saygısızlığa Koruma Kurulu'nun izin verdiğini düşünmüyoruz. Bu platform, Cumhuriyetle hesaplaşan, çevreyi kutlamadan ibaret sanan bir bakış açısının kültürsüzlüğünün örneğidir. Her buldukları yerde, platform kurarak gösteriş yapma yaklaşımının bir ürünü olan bu platform, tarih bilmezliğin ürünüdür.”

Platformun kaldırılması için Koruma Kurulu’na yazı yazdıklarını da belirten Candan, “Güvenpark Anıtı önünde 05.06.2017 tarihi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Dünya Çevre Günü  standı kurulmuş. Kültür varlığı olarak tescilli Güvenpark Anıtı’nın tüm cephesini kapatan ve görüntüsünü engelleyecek kadar abartılı boyutlarda kurulan ve anıtı önemsizleştirme çabasına içerisinde kurulan standın anıtın önünden kaldırılması için müdahale edilmesi gerekmektedir. 2863 sayılı koruma kanuna aykırı davranmaktan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.”

Son Güncelleme : 20.11.2017 - 10:17:10