26 Ocak 2017

Mimarlar: O Camiyi yıktırmayacağız.

Hükümet Meclis Camisini yıkmak istiyor. Mimarlar Odası Camii’nin yıkımına karşı çıkarak, yıkımına izin vermeyeceğiz diyor.

TBMM’de bulunan Meclis Camii’nin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması ve yıkım sürecinden kurtulması için Mimarlar Odası Ankara Şubesi mücadelenin peşini bırakmıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Meclis Camisinin yıkılmaması için Koruma Kurulu’na başvurmuş ve yargı yolu ile Camii’nin yıkılması engellenmişti.

Koruma Kurulu tarafından yargı kararlarına göre korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenen TBMM Camisinin, tescil kararına Kültür Bakanlığı itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine mahkeme TBMM Camisinin korunması gereken kararını oy birliği ile bozdu. Camii şimdi yıkımla karşı karşıya, mimarlar caminin yıkılmaması için harekete geçti.

O Camiyi yıktırmayacağız.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan  o camiyi yıktırmayacağız diyerek hükümeti sert şekilde uyardı. Camiyi yıkmak bir kıyımdır. TBMM Camisi acilen ibadete açılmalıdır. “Yıkım düşüncesini aklınızdan çıkartın” dedi.

Candan şöyle devam etti.  “Camiinin yıkımına dair, yargı süreçlerine müdahale edileceğinin duyumlarını almıştık. Özellikle TBMM Halkla ilişkiler binasının yıkılması sürecinde, tescili kaldırılacak söylemleri  yaygın bir şekilde ilgililer tarafından ifade edilmişti. Şimdi gelinen durum  çok açık ve nettir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi kültür varlığı olan, ödüllü Camii’nin yıkılmasına karşıdır. Her fırsatta dini söylemlerle toplumu dizayn etmeye çalışanlar Cami’nin yıkılmasını istiyor. Toplumun inançları üzerinden yapılan siyasetin ne kadar  samimi olduğunun göstergesi TBMM Camisi olacak.  O camiyi yıktırmayacağız. Yeryüzünde cennet hissiyatı veren tasarımı ile ruhları besleyen Can Çinici ve Behruz Çinici tarafından tasarlanan TBMM Camisi, geleneksel ile modernin bir arada yorumlandığı biricik eserdir. Danıştay 14. Dairesinde  tescil kararının oy birliği ile kaldırılması hükümetin camiyi yıkma isteğinin bir sonucudur. Danıştay’ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna başvuracağız. İnsanların inançlarının mekânsal karşılığı olan camiyi ortadan kaldırmak, yıkmaya teşebbüs etmek bir kıyımdır. TBMM Camisi acilen ibadete açılmalıdır.”

Son Güncelleme : 20.07.2017 - 16:06:52