10 Şubat 2014

Ehliyet bu kez Danıştay’dan

Odaların ehliyeti yok kararı Danıştay’dan döndü

Orman Genel Müdürlüğü, Başbakanlık ve TOKİ arasında imzalanan "Başbakanlık Hizmet Binası'nın Orman Genel Müdürlüğü arazisinde yapılması" hakkındaki protokole karşı , Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açmıştı.  Dava Odaların ehliyeti yok gerekçesi ile reddedilmişti. Mahkeme tarafından "Dava konusu protokolün, bir kamu idaresi yönetiminde bulunan taşınmazların, diğer bir kamu idaresine devrine ilişkin olarak düzenlenmiş olduğu, bu aşamada, dava konusu protokolde, şehir planlaması, peyzaj, çevre, mimari, zirai yönlerinden, davacı meslek kuruluşlarının kuruluş amaçlarında belirtilen görevleriyle ilgili düzenlemeler bulunmadığı, dolayısıyla, dava konusu işlem ile davacı meslek kuruluşlarının menfaati etkilenmediğinden, davanın ehliyet yönünden reddi gerektiği “ sonucuna varılmıştı. Mimarlar, ehliyet kararını temyize götürdü. Danıştay mahkeme kararını bozarak “ehliyetli” kararı verdi.

"Karar sevindirici

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan Danıştay kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Odalar itiraz etmeyecekse, iptal davası açamayacaksa, odaların ehliyeti yoksa, kimin ehliyeti var sorusunu daha önce de sormuştuk. Karar sevindirici. Bir çok davamız ehliyeti yok gerekçesine sığındırılarak geri dönebilirdi. Oldukça önemli bir karar” ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise

“Danıştay ehliyetli olduğumuza karar verdi. Başbakanlık Hizmet Binası'nın yapılmasına ilişkin protokole açtığımız davanın kararı ehliyetimiz olmadığını söylüyordu, Oda olarak Ehliyetimizi anayasaya dayandırarak, Anayasa’dan aldığımızı söylemiştik. Bir kere de  Danıştay’dan aldık.

AOÇ gibi önemli bir alanda diğer davalarımız yetmezmiş gibi, ehliyetle  uğraşmamız üzücüydü. Danıştay’ın lehimize karar vermesini bekliyorduk. Başbakanlık hizmet Binası konusunda mahkeme süreçleri çok fazla uzadı. Bina bitti. Bizi asıl sevindirecek karar yürütmeyi durdurma davamızda yürütmeyi durdurma kararı olacaktır.” Şeklinde konuştu.

Son Güncelleme : 20.11.2019 - 12:28:51