ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
18 Ekim 2012

“İşte AOÇ tahribatı görüntüleri ”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bugün yaptığı basın toplantısında Uydu’dan alınan görüntülerle AOÇ’deki tahribatı anlattı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tahribatı tespit etmek için izin istemişti. İzin verilmemesi üzerine havadan tespit istedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan: “Buradaki en kritik konu, Başbakanlık hizmet binası ve Başbakanlık konutunun yapılacağı Atatürk Orman Çiftliği’nin nasıl hukuksuz bir şekilde dava süreci devam ederken inşaata başladığıdır. Konuyu Büyükşehir Belediyesi’ne sorduk bina nasıl kaçak olarak yapılır diye? Büyükşehir Belediyesi bize bu projenin onaylandığı ve yapı ruhsatının düzenlendiği bilgisini gönderdi. Alana baktığımızda onaylı koruma amaçlı imar planı var, bugün geldiğimiz noktada bunların hepsi yok edildi.  Biliyorsunuz, AOÇ artık bir kentsel dönüşüm alanı olarak, özellikle Başbakanlık hizmet binasının açılacağı bölge yapılaşmaya açıldı. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi büyük ölçekli bir yapı yapıldığını biliyoruz.

Mimarlar Odası söylediğinde yıkmadılar

Hakkan Marmara Oteli’nin yıkımına ilişkin olarak ise “Yine bu parsel içerisinde  yer alan Marmara oteli de geçtiğimiz günlerde Başbakanlık’ın müdahale etmesi sonucu yıkım kararı alındı.  Marmara oteli’nin olduğu alan, bizimde mücadele ettiğimiz bir alan AOÇ de o alanın yıllardır o haliyle kalması alana zarar vericiydi. Yıkılması sevindirici, sevinebiliriz ama Başbakanlık binası ile ilişkisini kurduğunuzda ki Başbakanlık binasının yakının da yer alıyor, bu çok anlamlı diye düşünüyorum. Mimarlar Odası senelerce yıkılması için mücadele etti olmadı ama Başbakan buyurdular ve yıkım kararı alındı.”

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan fotoğraflar üzerinde sunum gerçekleştirdi ve AOÇ’deki tahribatı 2002 yılından bu yana alandaki değişiklikleri gösteren uydu görselleri ile aktardı. Candan Şunları söyledi:  “ Uzunca bir süredir, araziyi gezmek istedik karadan tespitlerimiz gerçekleştirmek istediysek de resmi yazılarımızın hiçbirine izin verilmedi. Alanı gezme isteğimiz, uygun görülmemiştir denilerek geri çevrildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, AOÇ tahribatını havadan tespit etmenin daha anlamlı olabileceğini düşündük. 2002’den bu yana 2012 Nisan ayı ve 2012 Eylül ayındaki uydu fotoğraflarını seçtik ve satın aldık”

“AOÇ diyalize bağlandı”

Fotoğraflar üzerinde yok olan yeşil alanları gösteren Candan, “kentsel dönüşüm alanı ilan edilen alan fotoğrafta görüldüğü gibi böbreğe benziyor. AOÇ’ni böbreği yok edildi, AOÇ diyalizle yaşıyor” benzetmesinde bulunarak şu değerlendirmeleri yaptı: “  Bu alan Nisan ayında 1. derece sit alanından 3. derece sit alanına dönüştürüldü. Bu arada Başbakanlık hizmet binasının kararı alındı, görünen o ki plan sonra çizildi plan çizilince Başbakanlık hizmet binası buraya sığmadı. Sonrasında 7 hektarlık bir alan daha kentsel dönüşüm alanına dahil edildi. Onun sınırları da bugünkü görsellere bakıldığında Başbakanlık Konutunun yarısının bulunduğu sınır. Atatürk Orman Çiftliği’nin kentsel dönüşüm ilan edilen alanı böbreğe benziyor ve AOÇ’nin gerçekten böbreği diye düşünebiliriz.  Bir insanın böbreği olmazsa ne olur? İki fotoğrafa karşılıklı bakarsak, yok edilen alan açık seçik ortada, işte gerçek budur. İşte fotoğraflar, yalancının mumu yatsıya kadar yanar.  Orman Genel Müdürlüğü binalarının tamamen yıkıldığını ve ağaç kesimi ve kıyımı açık açık görünüyor. İki görselde de tahribatı, kentsel dönüşüm alanının ortasına konulan yoğunluğu ve yüksekliği de görebiliyorsunuz, çok ciddi bir tahribat söz konusudur”

ruhsat iznine dava

Candan, ruhsata ilişkin hukuksal yollara başvuracaklarının da altını çizdi. “Başbakanlık konutu için Büyükşehir Belediyesi 26. maddeden ruhsat alındığının bilgisini verdi. Ruhsatın iptal edilmesi için davaya hazırlanıyoruz. Hukuksuzluk örneğini görüyoruz, çünkü dava devam ediyor, bilirkişi keşfi yakında yapılacak. Bu keşfe Ankaralıların tanıklık etmesinin anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Yargıya bütün görselleri sunacağız. Bilirkişi keşfi aşamasına kadar, inşaatı devam ettirerek bu süreci belli bir noktaya getirmeye çalışıyorlar. Belki yargı yürütmeyi durdurma kararı verecek. Bütün bu görselleri de mahkemeye sunacağız. Davanın sürecini ne kadar geciktikçe tahribat daha fazla olacak ve onun sorumluluğu vebali biraz da yargı taşıyacak gibi görünüyor” dedi.

Candan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in AOÇ’de tahribat olmadığı söylemlerine karşılık gönderme yaparak, “ AOÇ hepimiz için önemli, kentin yeşil akslarından biridir. Bugün değilse başka bir vakit bu noktada yapılan tarihe düşülen bu tahribatın hesabını birileri soracak diye düşünüyorum. Çıkıp bunu açıklasınlar, Mehdi Eker’de görsün tahribatın boyutunu,  teknolojiyi kullanarak bunu kamuoyuna açıklıyoruz, bu görüntüler için yarından itibaren yasak da çıkartabilirler bunu da söylemiş olalım. Ankara Çayı’nın geçtiği alandan çayın etrafında insanların nefes alabileceği rekreasyon alanları yaratılabilir. Ankara bambaşka bir şehir olabilirdi. İşinin ehli olmayan, ideolojik bir hırs ve kinle toprak parçalarını bölmeye çalışan bir anlayışla yönetiliyoruz. Belki yerleşiminde simgesel ve ideolojik bir anlamı olabilir. Gördüğü aks neresi kale mi? Ulus mu? Meclis mi? Binaların anlamı vardır, bir ideolojiyi yansıtır. Mesela Hitler döneminin binaları çok yüksektir, insanı ezer o faşizmi hissedersiniz, aks nereyi gösteriyor haritadan bakmalı merak ediyoruz” Şeklinde konuştu.

“İstanbul yoluna bağlayabilirler”

Hakkan AOÇ’den geçirilen yol hakkında “ yollara da dikkat çekmek gerekiyor, yollar bitmiş durumda bu adanın, parselin önünden artık araçla geçebilecek şekilde yollar açılmış durumda,  Hayvanat bahçesine kadar giden diagonal bir bağlantı ile İstanbul yoluna kadar yolu götüreceklerini düşünüyorum. Yakından izliyoruz AOÇ’yi üç günde bir tespit için geziler yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi 200 adet dinozor görseli koyacakmış, traji komik bir durum.  Hayvanat bahçesine tema park yapıyorsunuz, 200 adet dinozor görseli koyuyorsunuz. Mimarlar Odası dava açar diye gizlediğini dile getiriyor Melih Gökçek.  Gizlemiş sağ olsun ama oradaki gelişmeleri yakından izliyoruz” dedi.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48