21 Ocak 2013

“Koruma Kurulları Kimi Koruyor”

Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, TBMM Kültür Kongre Merkezi yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün TBMM Kongre Kültür Merkezi yapılmasına ilişkin ilgili ada parsellerin 1.Derece Doğal Sit alanından çıkartılmasına yönelik Mimarlar Odası Ankara Şubesinden tepki yağdı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan  “1/10.000 ölçekli Nazım İmar Planı davamız devam ederken, davalık bir plana uygun olduğu gerçeğiyle, TBMM tesislerinin yapılmasına izin verilmesini doğru bulmuyoruz. Söz konusu davada yayınlanan bilirkişi raporu, Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının kamu yararı içermediğini ifade etmiştir. Bu alınan kararlar kamu yararına yönelik bir yarar değildir, sadece seçilmiş milletvekillerinin kullanımına açılmaktadır, kamu yararı içermemektedir. AOÇ bugün halkın ulaşamadığı yollarla bölünen bir alan haline gelmiştir. 440 milletvekiline yapacakları bu alan milletin yarına değil, vekillerin yararınadır. Yargının acilen bu talanı durdurması gerekmektedir” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan “sit derecesinin kaldırılmasının teklif edilmesi yapılacak talanın boyutunu göstermektedir. Plan davalıktır, bilim insanları bizim hassasiyetlerimizi doğrulamış planın kamu yararı içermediğini açıklamıştır. Atatürk Orman Çiftliğinde yapılan talana yönelik toplumsal olarak hassasiyet çoğaldıkça, talan için gaza basılıyor. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Avusturyalı Mimar, Ernest Egli’nin yapılarının da bulunduğu alanın 1.Derece Doğal Sit alanından çıkartılmasını istemesi, dava sürerken, bilirkişi raporu lehimize gelmişken, yangından mal kaçırmaktır. Koruma kurulları kimi koruyor, bu ağırlığı taşıyamayacaklarsa hemen istifa etmeliler. Süreci yargıya taşıyacağız “dedi.

Son Güncelleme : 17.07.2019 - 15:58:21