13 Kasım 2013

“Mania hattı kentsel ranta bir sınır sayılır”

Mania hattında yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Mahkemenin yükseklik serbest kararını Mimarlar Odası yöneticileri yargının ranta geçit kararı olarak değerlendirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınan, Uçakların uçuş mesafesine bağlı olarak yükseklik serbestliği olarak bilinen “mania hattı”  ile ilgili Ankara Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.  Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri maniada yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını olumsuz olarak değerlendirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan: “ Mania hattı için daha önce iki defa  yürütmeyi durdurma kararı alındı. Şimdi mania hattında yürütmeyi durdurma kararı iptal edilmiş durumda.  Ankara için olumsuz bir karar.  Şimdi yükseklik “h max” serbest bırakılacak ve plansız bir şekilde 70 katlı yapılar yükselmeye başlayacak.Bu tür kararlar ile kentin gelişimine yönelik hazırlanan Nazım İmar Planları sürekli ihlal edilerek  kentimiz içinden çıkılamaz ULAŞIM, ALTYAPI, SAĞLIKSIZ HATTA NİTELİKSİZ KENTLEŞME sorunlarla  karşılaşmakta ve oldu bitti ye getirilen projelerle Kent Suçu işlenen projelerin önü açılmaktadır şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan , “Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Etimesgut ve Güvercinlik Hava Alanlarının mania hatlarına ilişkin kararın iptaline yönelik tüm bilirkişi raporları lehimize gelmesine rağmen Bölge İdare Mahkemesi üçüncü kez inceleme istiyor.Bu karar ranta geçit kararıdır. Onlarca kişi şubemizi arıyor projelerimiz ruhsat aşamasında, mania kaldırılınca hemen imzalanacak diyorlar.  Mahkeme devam ediyor, yürütmenin durdurulması ile telafisi mümkün olmayan zararlar açılacak. Yerel Seçimler süreci ile düşünüldüğünde çok büyük rant paylaşımı var. ODTÜ yolu’da ,Çukurambar’da ki yoğunluk artışı da  bunun bir parçası. Melih Gökçek giderayak Ankara’ya en büyük zararlarından birisini daha veriyor. “dedi

Ankara Bölge İdare Mahkemesi,  kararına gerekçe olarak  “bilirkişi raporunda mania hattının hangi seviyeden (yükseklikten) sonra engel teşkil edeceğine dair bir ifadeye yer verilmediğini” belirterek, “bilirkişiden ek rapor veya yeniden yaptırılacak inceleme sonucu düzenlenecek bilirkişi raporunun değerlendirilmesinden sonra yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmesi” gerektiğine karar verdi.

Son Güncelleme : 13.11.2019 - 15:00:14