05 Aralık 2013

Dünya Sağlık Örgütüne bibergazı şikâyeti

Başkent Dayanışması Bibergazı Dünya Sağlık Örgütü’ne şikayet etti.

Başkent Dayanışması Bileşenleri Dünya Sağlık Örgütü önünde biber gazı kullanımını protesto etti. Başkent Dayanışması bileşenleri bugün Birleşmiş milletler binası içerisinde bulunan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği önünde biber gazı protestosu gerçekleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü önünde toplanan bileşenlerle konuşmak üzere BM halkala ilişkiler danışmanı dışarı çıktı, dayanışma bileşenleri ile konuştu. BM sorumlusuna Başkent Dayanışması Bileşenlerinden Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin hazırladığı raporu sunan Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, “ biber gazı kullanımı sağlığımızı tehdit ediyor, çocuklarımızla sokakta yürürken, yemek yerken, kent içerisinde her yerde biber gazına maruz kalıyoruz. Türkiye bu konuda var olan uluslar arası sözleşmelere uymuyor. Hak ihlali yapıyor. Dünya Sağlık Örgütünün Sağlıklı Kentler Projesi kapsamında sağlık etki değerlendirmesi yapmaktadır. Kent yaşamını ve sağlığını doğrudan etkileyen kimyasal içerikli gazların kullanılmasının engellenmesi için hazırladığımız raporu sizlere sunarken tarafımıza bilgi verilmesini istiyoruz.” Dedi.

Bileşenler adına Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan raporu iletmesinin ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamadan önce banttan yapılan anonsta ise bileşenler tarafından bibergazında nedeniyle hayatını kaybedenlerden Metin Lokumcu, Çayan Biber, ve gezi direnişinde yitirilenlerin isimleri anıldı. Basın açıklaması okunurken, bileşen üyeleri beyaz maske takması dikkat çekti. Açıklamayı Başkent Dayanışması adına 100. yıl inisiyatifinden, Özden Tüzmen okudu. Tüzmen, “ Bibergazı zararlıdır, kullanılan gazlar kimyasal silahlar sınıfındadır. Kimya ve Çevre Mühendisleri Odası gibi uzman kuruluşlarca zararları defalarca açıklanmıştır. Hayatımızın geçtiğiği evlerimiz, iş yerlerimiz ve gezip dolaştığımız parklar, bahçeler, kafeler ya da zorunlu olarak işimize/evimize ulaşmak için kullandığımız yollar, duraklar yani bütün kamusal alanlar, biber gazı tehdidi altındadır. Halkın emniyetini sağlamaktan sorumlu olan kişiler, bariz bir şekilde halkın emniyetini tehdit etmektedirler. Kapalı alanlarda kullanılmayacaktır şeklinde üzerinde talimat olan biber gazı kapsülleri defalarca kapalı mekânlara atılmıştır. Düşük kottaki metro istasyonlarında gazın etkisi saatlerce kalabilmektedir.   Bu durum ister istemez insanda, bunu kullanan memurlarını eğitimini sorgulayan bir düşünce yaratmaktadır.  Bu güne kadar tek bir üst düzey güvenlik görevlisi çıkıp da polislerin eğitimi hakkında fikir vermemiştir. Halkın ödediği vergilerden maaşını alan memurların halka verecekleri bir hesap olmalıdır. “İfadeleri kullanıldı.  Basın açıklamasına, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Ahkkan ve Kavaklıderem Başkanı, İsa Çapanoğlu ve Başkent Dayanışması bileşen temsilcileri katıldı.

Son Güncelleme : 25.09.2017 - 09:42:58