ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.

Başkent Dayanışması “Lütfen dinleyiniz” dedi

Başkent Dayanışması toplantısı sırasında Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde bulunan dinleme  cihazı bulunmuştu. Yasadışı dinlemeye karşılık bileşenler Güvenpark’ta toplantı alarak “lütfen dinleyiniz” dedi.

Başkent Dayanışması lütfen dinleyiniz toplantısını Güvenpark’ta halka açık gerçekleştirdi. Başkent Dayanışması adına konuşan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, toplantı gündeminin AOÇ talanı olduğunu belirterek dinlemeleri için buradayız, lütfen bizi dinlesinler diyerek toplantıyı açtı.Başkent Dayanışması bileşenleri Güvenpark’ta toplantı yaparken, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ilginç bir uygulamaya imza atarak  tır kamyonu üzerinde dev ekran kurdurarak AOÇ’de açılacak yolların reklamını yapıyordu. Gökçek AOÇ projesini dev ekranla anlatmaya çalışırken,  reklam tırının  yayalara ait olan kaldırımı işgal ettiği de gözlerden kaçmadı.

Gökçek’ten AOÇ’ye reklam tırı

Candan tır kamyonu üzerindeki dev ekrana yansıyan AOÇ yollarını işaret ederek,  “ Gökçek, AOÇ’deki talanı ekranlara yansıtarak zafer gibi anlatıyor. AOÇ’deki talanın büyük görsel görüntüsünü sizlere gösteriyor olması muhteşem bir fikir biz bu kadar talanı bu kadar ağaç katliamını bu kadar  net gösteremezdik” dedi. Candan AOÇ ve 8 eylül’de Başkent Dayanışması’nın düzenlediği AOÇ pikniği ile gündem toplantısını açtı. Halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan, açık hava reklam tırının sesini “Lütfen Dinleyiniz” toplantısı bastırdı. Başkent Dayanışması bileşenleri sırayla söz aldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan reklam tırına atıfta bulunarak, “ Büyükşehir Belediyesi bu görüntüleri, AOÇ’de yapılan Başbakanlık Binasından başlayarak gösterse daha iyi olacak, çok da güzel olacak.  Başbakanlık Hizmet binasının çevresinde çeperinde sekiz şeritli yollar yapıldı, ağaçlar kesildi.  Meslek odaları olarak açtığımız davalar hiçe sayılarak, yapılmış bir talan sürdürülmüş bir talan.  Artık ulaşabildiğimiz bir alan değil AOÇ halkın uzaklaştırıldığı bir alan. Yine de orada piknikte olacağız” Dedi.

Dünya hayvanat bahçesinden vazgeçti

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan: “ Başkent Dayanışması olarak AOÇ mücadelesini uzun süredir yürütüyoruz. AOÇ böyle yollarla parçalanıp ağaçları kesildikçe, yapılaşmaya açıldıkça Ankara nefes alamaz duruma geldi. AOÇ’ye inşaatı bitmek üzere olan 200 bin metre kare büyüklüğünde yapılan Başbakanlık binası tamamen yasadışı, çünkü AOÇ birinci derece sit alanıdır. Birinci derece sit alanına çivi bile çakamazsınız oysa bu ülkenin Başbakanı çivi çakılamayacak yere beton çaktı. Hepimizin adalete ve hukuka ihtiyacı var. Siz başbakan olabilirsiniz ama on binlerce ağaç kesip burada başbakanlık binası yapıyorum diyemezsiniz derseniz kamu vicdanı sizi yargılar. Başbakanlık binası meclisin kurulduğu 23 Nisan 2014 yılında açılacakmış. Başbakanlık Hizmet binasına açtığımız davada mahkeme AOÇ’ye ilişkin bir sonraki davaları bekleyelim diyor, inşaat bitiyor, bu yargının siyasallaşması anlamına geliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı AOÇ’de hayvanat bahçesi yapacak. Bütün dünya hayvanat bahçesi konseptinden vazgeçiyor, hayvanların doğal ortamda sadece tıbbi yardımla yaşaması gerektiği kabul edilirken, Ankara’da dünyanın en büyük hayvanat bahçesini yapan Belediye Başkanı’nın yönetimine maruz kalıyoruz. AOÇ’ye sahip çıkmak için 8 Eylül’de AOÇ’de piknikte olacağız. Nevalemizi yanımıza alıp AOÇ’yi sahiplendiğimizi göstereceğiz. İsterseniz uyuyabilirsiniz, isterseniz ağaçlara sarılabilirsiniz herkes eylemini yanında getirebilir.”

Tiyatro Pembe Kurbağa Ali Yavşanlı : “bizi dinlemeye çalışanlar açıkta sokak ta dinlesin diye buradayız. Herkesi ilgilendiren AOÇ’yi herkesi n önünde konuşuyoruz. AOÇ’de 8 Eylül’de piknik düzenliyoruz, Atatürk Evi’nin yanında. AOÇ Ankara’nın nefes alması yapılmış bir alan. Her şey insan içindir, yurtdışında, yayaya hizmet eder. Bizde yollarımız yaya değil arabalar için yapılıyor. Otoyollar Ankara’nın her yerinde önümüzü kesmekte. Bu kentlerde bu sokaklarda biz yürüyelim arabalar yerine.”

Trafik kazaları artıyor

BDP Çankaya İlçe Başkanı Mükremin Barut: Bugün Büyükşehir Belediyesi başındaki anlayış, Ankara’yı hızlandırılmış araç trafiğine göre yapıyor. Dünyanın hiçbir yerinde kent içindeki trafik kazalarında ölümlü kaza olmaz oysa Ankara’da ölümlü kazalar oluyor, ölümlü kazalar artıyor.  Meydanlar katlı kavşaklarla yok edildi.

“ODTÜ’den ODTÜ geleneği yol geçmeyecek diyorsa yol geçmeyecek”

ODTÜ’den geçecek yolda Başkent Dayanışması’nın gündemindeydi.  ODTÜ’den yol geçerken 7300 ağaç katledileceğini hatırlatan Candan şunları söyledi:   “ Metroyu yapamamasının, plansız uygulamasının ceremesini ODTÜ çekemez. Sekiz şeritli yollarla, Çiğdem ve yüzüncü yıl mahallesinden geçecek yolla günde kırk bin araç geçecek. Bu nedenle ODTÜ’de direniş başladı.  Hepimizin yüreğinde bir ODTÜ direnişi geleneği vardır ve bu gelenek Ankara halkı ile ODTÜ’den yol geçmeyecek diyorsa kim izin verirse versin o yol geçmez. ODTÜ sadece bir üniversitenin adı değil, bir mücadele geleneğinin adıdır. ”

Ali Hakkan: “ODTÜ yolu herkesi ilgilendiriyor, ODTÜ’den geçecek yolun 2 metre yüksekliğinde viyadük ayakları yapılmış durumda. Orada yaşayan insanlar artık balkonunda oturabilir mi? Evde hastası varsa orada yaşayabilir mi? Yol Yüzüncü yıl ve Çiğdem mahallesinin ortasından geçecek. Hiçbir plana dayanmadan Büyükşehir Belediye Başkanı karar veriyor. Bunlar akıl alacak projeler değil. Bilim insanlarıyız, arkamızda üniversiteler var. Kimsenin fikrini sormuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı kendi kendine karar veriyor, yüzüncü yıl halkına sordu mu ? Hepimiz bu kentte yaşıyoruz sorumluluklarımız var. Bu plansızlık, sadece yüzüncü yıl ve Çiğdem mahallesinde oturanları değil tüm Ankara’yı ilgilendiriyor.“

Çiğdemim Derneği Fatih Fethi Aksoy: “ AOÇ maalesef çok büyük kayıplara uğradı. AOÇ’ bu kadar kayıplara uğramışken ODTÜ ormanını baştan Melih Gökçek’e vermemek için direniyoruz. Gazi Üniversitesi ile ulaşım planı üzerinde çalışıyorlar ama plan sonucunu beklemeden bilgisizce otoyol inşaatına başladı. Büyükşehir Belediyesi Koruma kurulundan karar bekliyor. Kurulun  sit alanının kaldırılması yönündeki kararını bekliyor.  karar çıktığında Eskişehir  yolundan Ankara yoluna geçecek ve  Eskişehir yolunu Konya yoluna  bağlayacak. Bu otoban sekiz şeritli bağlantı yolları ile 11 şeride kadar çıkıyor. Bunlar yol değil, otoban. En önemli konu ise yollarla, otoyollarla ulaşım sorununu çözmeye çalışan bir Belediye Başkanı’na sahibiz.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 17.04.2024 - 16:00:21