ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
04 Ekim 2022

2022 yılı Emre Madran Basın Ödülleri sahiplerine takdim edildi

2022 yılı Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri, Erimtan Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi.

Törene Mimarlar odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Ünal Kara, Tuğba Arslan, Özgür Bayramoğlu, Onur Lami Yalman ve Burcu Basmacı, Emre Madran’ın oğlu Orçun Madran, Ankara Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanlarından Murat Karayalçın ve dönemin genel sekreteri Timur Erkman, HDP Milletvekili Garo Paylan,  Fikri Sağlar, Yakup Kepenek, Yekta Güngör Özden, çok sayıda gazeteci ve mimar katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törene telgraf gönderdi. Kılıçdaroğlu’nun telgrafında  “2013 yılında kaybettiğimiz ülkemizin kültürel mirasının korunmasına yönelik önemli çalışmalar yapan Emre Madran’ın anısına düzenlenen törende ödül alacak değerli basın emekçilerini kutluyorum. Bu vesileyle kentlerimizi yaşanabilir kılan tüm mimarlarımızın gününü kutluyorum” ifadelerine yer verildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yönetim kurulu üyeleri bedel de ödese bu mücadeleyi bırakmayacak

Törenin açılış konuşmasını yapan  Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, “Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak her yıl 26 Eylül’de  koruma uzmanı,  şubemizin değerli üyelerinden olan mimarlık koruma mevzuatlarının geliştirilmesi ve pek çok alanda emekleri olan Emre Madran’ın adına Edep Ya Hu Buluşmaları düzenliyoruz. Daha sonra da her yıl Dünya Mimarlık Günü’nde basın ödülleri töreni gerçekleştiriyoruz. Bu ödülleri Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak odanın kuruluşundan bu yana aslında 65 yıldır sürdürdüğümüz mücadelenin, özellikle son 10 yılda toplumla buluşmasını, kamuoyu tarafından benimsenmesini, haber olmasını ve yaygınlaşmasını sağlayan bizlerle dayanışma gösteren basın emekçilerini teşvik etmek, ödüllendirmek amacıyla veriyoruz. 2022 yılı boyunca Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin mücadelesini ve yaptığı çalışmaları toplumla buluşturduğunuz için teşekkür ediyorum. 2022 yılı bizler için çok daha büyük zorlukla karşılaştığımız bir yıldı. Yönetim kurulu üyelerimiz işlerinden edildiler, hedef gösterildiler. Geçen yıl burada verdiğimiz ödüller nedeniyle terör örgütü propagandası yapmaktan yargılandılar. Bu süreçte dayanışma gösteren basın emekçileri ve üyelerimiz bugün bizlerle beraber. Bugün burada olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise şunları dile getirdi:

“Dünya Mimarlık Günü kutlanacak bir günden öte mücadele edilecek bir gün. Mimarlar Odası Ankara Şubesi kurulduğu günden bu yana mücadelenin en ön safında bedeller ödemiş bir örgüt ve ödemeye devam ediyor. Çünkü biz diplomalarımızı Cumhuriyete ve Mustafa Kemal Atatürk’e senet vermiş bilim insanlarıyız. Bu ülkede Cumhuriyet değerleri talan ediliyorsa, Cumhuriyet yapıları bir bir yıkılıyorsa, Atatürk Orman Çiftliği gözümüzün içine baka baka talan ediliyorsa kimse bizim susmamızı beklemesin. Susmuyoruz da susmayacağız da bu çok açık ve net. Türkiye’de kentleşme politikaları sağlıklı bir yere gelene kadar, Cumhuriyetin ikinci yüzyılda Cumhuriyeti yeniden imar edeceğimiz süreç gelene kadar, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Yönetim Kurulu üyeleri bedel de ödese bu mücadeleyi bırakmayacak. Bize koruma kültürünü anlatan Emre Madran hocamızın anısına verdiğimiz basın ödülleri töreni çok kıymetli. Emre Madran hocamız, bize korumanın ve mücadelenin nasıl olacağını,  gerektiğinde eline megafon da alarak slogan atarak sokaklarda öğretti. Mücadeleyi büyüterek onu anıyoruz.”

Özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda gerçeği söylemek cesaret istiyor,  cesaretle yazdığınız için teşekkür ediyoruz

Candan, bu yıl Emre Madran Koruma Alanında Basın Ödülleri’ne özel bir anlam atfettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl burada ekoloji programını sunan gazeteciye hidroelektrik santraller ve maden ocakları ile yaptığı haber üzerine verdiğimiz ödül nedeniyle Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 7 yönetim kurulu üyesi terör örgütü propagandası yapma iddiasıyla yargılanıyor.  Yani mücadele etmek zor o mücadeleyi kamuoyuyla buluşturmak, halka doğruları söylemek daha zor. Basın emekçilerinin yaptığı haberler nedeniyle, yargılandığı, soru sorduğu için ötekileştirildiği, bizim haberlerimizi yaptıkları için hedef gösterildiği, bizim haberimizi yaptıkları için haberin kaynağı biz olduğumuz halde dava açıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu ülkenin sadece kültürel mirası değil,  kamu kaynaklarını, cumhuriyet değerlerini de korumak çok önemli. Biz bu süreçte herkese ödül verelim bir arada dayanışalım ve birbirimizi bir arada kucaklayalım istedik. Yargılanırken ağır cezada niye ödül verdiniz dediklerinde savunmamız çok netti. Bugün o savunmayı burada tekrar edeceğim. Ödül verirken kendi aranızdaki tartışmaları hiç dikkate almadık. Kimin kimle arası iyidir değildir bakmadık. Mimarlar Odası Ankara Şubesi bir istihbarat örgütü değil,  kimsenin GBT’sine bakmıyor, yazdığı yazılara bakıyor. Bugün burada olan bütün basın emekçileri bizim için çok değerli ve kıymetlidir. Çünkü o kadar yoğun bir baskı sürecinden geçiyoruz ki, hepiniz bu süreçte takip ettiniz, haberlerimizi yaptınız kamuoyuna ve ekranlara taşıdınız. Öyle bir süreçten geçiyoruz ki artık o büyük fotoğrafın içindeki küçük detaylara takılacak vaktimiz yok. Tıp ki üzülmeye vaktimiz olmadığı gibi… Dolayısıyla bugün burada bir kez daha ödüle layık gördüğümüz basın emekçilerini tekrar tekrar kutluyorum. Herkesin tehdit altında olduğu özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda gerçeği yazmak söylemek, paylaşmak gerçekten cesaret istiyor. Cesaretle yazdığınız için ben bir kez daha hepinizi tebrik ediyorum.”

Candan, şunları kaydetti:

“Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetim kurulu olarak, bizi bu göreve layık gören ve en ön safta mücadele etmemize olanak sağlayan üyelerimiz ile her koşulda haberlerimizi kamuoyuyla buluşturan basın emekçilerine teşekkür ediyorum. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin buna ihtiyacı var biz Mahsa Amini gibi olmak istemiyoruz. Biz sonuna kadar mücadeleyi bir adım öteye taşımak için ant içmiş bir örgütüz. Devlet memurluğundan ayrılırken, ‘Bugünden itibaren Mustafa Kemal’in memuruyum’ dedim. Bugünden itibaren modern mimarlık ve Türkiye’nin Cumhuriyet değerlerinin korunması ve ikinci yüzyılına taşınması için mücadeleyi büyütmek önemli. Hepimizin bir arada olacağı tek adam rejimine son verip,  Alevi, Sünni, Kürt Türk, Çerkez ,Süryani, Ermeni demeden Anadolu topraklarında mozaik oluşturan bu kültürü Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına taşımak hepimizin sorumluluğudur. Bizi ötekileştirmek birbirimizden ayırmak isteyen Anadolu toprağında biriktirdiğimiz kültürümüzü parçalamak isteyenlere asla müsaade etmeyeceğiz. Güneydoğu’da yükselen mimaride ermeni taş ustasının emeği olduğunu, Türkiye’nin farklı illerinde Macarların,  Alman ustalarının emeği olduğunu biliyoruz. Alman faşizminden kaçıp gelip Ankara başkentini, Cumhuriyet değerleriyle modern bakış açısıyla imar edenleri biliyoruz. Et tırnaktan ayrılmayacak, Anadolu’nun kültürlerinin birikimi Cumhuriyetin ikinci yüzyılına taşınacak. Mustafa Kemal ‘in kadınlara sağladığı olanaklar sayesinde Mimarlar Odası Ankara Şube başkanlığını yürütüyorum. Trollermiş , hukuksuz kararlarla işten atılmışız, umrumuzun ucunda değil. Bütün bu baskılar bize vız gelir, gelir tırıs gider.”

Konuşmaların ardından ödüller basın emekçilerine takdim edildi. Basın emekçileri Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kamu yararı mücadelesinin yanında olduklarını belirterek tüm baskılara rağmen halka gerçekleri anlatmaya devam edeceklerini vurguladı.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48