ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
30 Eylül 2022

Candan: Artık 657 sayılı devlet memuru değil, Mustafa Kemal’in memuruyum mücadele bitmeyecek

İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nun Danıştay kararına rağmen Sinan Aygün'ün şikayeti sonucunda Tezcan Karakuş Candan hakkında aldığı devlet memurluğundan çıkarma kararı Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’a, Çankaya Belediyesi’nde resmi olarak tebliğ edildi. Tebliği almaya giden Candan’ı Tüm Bel Sen Sendikası üyeleri ve çalışma arkadaşları uğurladı.

Çok sayıda vatandaşın, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve Mimarlar Odası üyelerinin olduğu karşılamaya polis izin vermedi. Çankaya Belediyesi önünde basın mensuplarının da görüntü almasını engellemeye çalışan polisle, vatandaşlar arasında arbede çıktı. Arbede nedeniyle karşılama belediye binası içinde yapıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kentin talanına ve rantçılara karşı mücadelenin bitmeyeceğini vurgulayarak, “Bugünden itibaren 657 sayılı devlet memuru değilim. Bugünden itibaren yeminini ettiğim Mustafa Kemal’in memuruyum” dedi.

Candan, şunları söyledi:

“Bu hukuksuz karardan sonra yargı sürecimiz başlayacak. Bu ülkenin Cumhuriyet değerlerinin rantçılara kalmadığını bir kez daha göstereceğiz. Belediyede işe başladığımda sendika kurulma mücadelesi devam ediyordu.  Bizler her yerde eylem yapmış ve dostlarımızla bu süreci büyütmüş insanlarız. Bugün Tüm Bel-Sen sendikası ve dostlarımın beni uğurluyor olması, Çankaya Belediyesi’nin binasını sloganlarla çınlatıyor olmamız bu mücadelenin bitmediğini gösterir. Hepinize bir kez daha teşekkür ederim bunun dönüşü de var o gün hep birlikte burada olacağız. Tüm Bel-Sen Sendikası’na, çalışma arkadaşlarıma, uğurlamaya ve karşılamaya gelen, yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum.”

Candan bir gazetecinin güvenlik güçlerinin sert müdahalesine ilişkin sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Kapıdaki görevliler, İçişleri Bakanlığı’na bağlı. Kendi hukuksuzluklarının teşhir edilmesine izin vermemiş olabilirler. Bu ülkede zaten kimsenin hukuk ve can güvenliğinin kalmadığı dönemlerden geçiyoruz. Teraziyi bozdular bu bozuk hukuk terazisi bir gün onları da tartacak farkında değiller.

Onları rahatsız etmeye devam edeceğiz, bu bir başlangıç

Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt burada yaptığı açıklamada “Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bir teknik insan olarak başka hayatlar kurabilirdi ama o Ankaralıların insanca yaşayabildiği bir kent için, kenti talan eden politikalara karşı itiraz etti. Bu itirazını meslek odası ile birlikte binlerce kez dile getirdi ve rahatsız oldular. Onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. Bu bir başlangıç, buradan çıktığımız gibi adil ve bağımsız bir yargı kararıyla arkadaşımızı tekrardan buraya getirteceğiz. Kamu yararı mücadelesini hep birlikte yürüteceğiz” dedi.

Daha sonra basın açıklamasını yapmak üzere Mimarlar Odası’na geçildi. Açıklamaya Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Ünal Kara, Onur Yalman ve Meltem Erdil, Mimarlar Odası Genel Merkez Sekreteri Tores Dinçöz, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Songül Üzgün, Tüm Bel Sen Genel  Başkanı Erdal Bozkurt, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Tüm Bel Sen üyeleri, Pir Sultan Abdal Kültür  Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Özgür Kaplan, CHP Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Alıcı, sivil toplum örgütü ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu kararın siyasi bir karar olduğu çok açık

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları dile getirdi:

“Sinan Aygün’ün şikayetiyle Çankaya Belediyesinin yetkisini gasp ederek Danıştay kararına rağmen memuriyetten ihraç kararının bugün tebliğini aldık. Bu kararın siyasi bir karar olduğu çok açık. Hukuken sakat bir karar, belediyelerin yetkisini gasp ederek personel üzerindeki etkisini gösteriyor. Tebligatı bugün aldık bir hukuksal süreç yürütülecek. Tüm Bel Sen sendikasının bugünkü uğurlaması için çok teşekkür ediyorum. Bu karara imza atan 6 kişilik heyet içinde beni temsil eden bir tek sendika temsilcimiz Sevgi Karaduman var. Diğerleri 5 tane erkek. Biri Vali ve Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, kendisi aynı zamanda 24. Dönem AKP Milletvekili. Diğeri Mülkiye Müfettiş Kurulu Başkanı İbrahim Akın. Bu beyefendi eski Kırşehir Valisidir. Merkeze çekildi Kırşehir Hükümet Konağı’nın arazisini TÜRGEV’e peşkeş çeken birisidir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bunu yargıya taşıdık ve yürütmeyi durdurma aldık ve mühürlendi. İbrahim Akın Mimarlar Odasının kamuoyuna teşhir ettiği bir isimdir. Bir diğer isim Personel Genel Müdürü Mehmet Fatih Serdengeçti, ben belediyede çalışırken böyle bir isim duymadım, çünkü İç İşleri Bakanlığı’nda çalışmıyorum, bu personel genel müdürü benden sorumlu olamaz. Diğeri ise  İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Vekili Abdullah Korkmaz. Bu listeyi gördüğümüzde hukuk hizmetleri genel müdürünün farklı bir tavır içinde olabileceğini değerlendirmiştik. Özgeçmişini ve aldığı eğitimleri değerlendirdiğimizde hukuka uygun bir tavır alabileceğini düşünmüştük. Ancak o gün izinliymiş yerine genel müdür vekili baktı. Bir diğer isim ise İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Arslan, bu ismi ilk defa duyuyorum. Beş erkeğin verdiği bir karar, çocuklarının ve ailelerinin yüzlerine nasıl bakacaklar bilmiyorum ama bu isimleri biz unutmayacağız. Çünkü bozuk adalet terazisi bir gün onları da tartacak. Bu örnek bir dava olacağı için her aşamasını kamuoyuyla paylaşacağız.

Hukuksuzluğun hukukunu yaratanlar kantarın ayarını bozdular, bu kantar sizi de tartacak

Daha sonra toplantıya katılan katılımcılar görüşlerini şöyle dile getirdi:

Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt: Bugün üzülmedik bugün kanun hükmünde kararnamelerle 1500 üyesi ihraç edilmiş bir sendikayız. Bu bir son değil bir başlangıç, mücadele devam ediyor. Bu ülkede hukuksuzluğun hukukunu yaratanlar o kantarın ayarını bozdular, bu kantar sizi de tartacak. Biz bu mücadeleden geri durmayacağız. Tezcan Karakuş Candan soyguna ve talana dur dedi. Hukukun arkasından dolanarak İçişleri Yüksek Disiplin Kurulu üzerinden hukuksuz bir karar çıkardılar. Kamusal alanların korunması hepimizin sorumluluğundadır. Bu dava emsal ve örnek bir dava olmasından dolayı arkadaşımızla birlikte yargı sürecini yakından takip edeceğiz. Sanmasınlar bu iş bitti, şurada kaldı 8 ayınız en fazla siz korkun.

Mimarlar Odasının kamu yararını savunmasının önüne geçemeyecekler

Mimarlar Odası Genel Merkez Sekreteri Tores Dinçöz: TMMOB’a bağlı birimlerden Mimarlar Odası olarak kamucu politikaların nasıl olması gerektiği, meslektaşlarımızın nasıl tavır alması gerektiğine dair çalışmaları hayata geçirdik. Ranta karşı kamucu politikalarla ülkenin gelişimine refah içinde yaşamasına eşitlikçi bir Türkiye’nin oluşmasına katkıda bulunmak için çabalarımız devam etmektedir. Ranta karşı kamu yararı ilkesini savunmamız neticesinde bu süreç Ali Atakan arkadaşımızla başladı. Yine İstanbul’da devam eden Gezi Parkı sürecinde üç tane meslektaşımız İstanbul’un nefes alanını koruma adına şu anda tutuklu. Bu ilk değil son da olmayacak asla Mimarlar Odasının kamu yararını savunmasının ve kamucu politikaları gelecek kuşaklara aktarmasının önüne geçemeyecekler. Bunun bedelini Tezcan arkadaşımızdan çıkarmaya çalışıyorlar. Mimarlar Odası ve TMMOB Candan’ın arkasındadır.

Bu kararla demokratik kitle örgütlerine ve meslek örgütlerine parmak sallıyorlar

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: Bu haksız, hukuksuz ve vicdansız kararı kabul etmiyoruz. Adeta bir emsal dava olacak bir karar, şaşırtıcı bir karar hukukun çiğnendiği bir karar. Bu kararın değişmesi ve düzeltilmesi için elimizden ne gelirse yapacağız biz de takipçisi olacağız. Hukuk er geç işleyecek adaleti bu ülkeye eninde sonunda getireceğiz. Bu günler Türkiye tarihinde ve perde arkasında bu kararı kuranların alnında bir leke olarak kalmaya devam edecek. Çünkü kuyruk acıları var TOGO kulelerinde var. Ankara’nın talan edilmesine karşı verilen mücadelede var. AOÇ’nin Atatürk mirasının yok edilmesinde, ayaklar altına alınmasında var. Ankara’nın akciğerlerinin talan edilmesinde var. Bunların da sembol ismi Tezcan Karakuş Candan. Bu kararla demokratik kitle örgütlerine, meslek örgütlerine hem de aykırı herkese parmak sallıyorlar. Gözdağı veriyorlar. Seçime giderken kendilerine göre bir mıntıka temizliği yapma gayretindeler. Bu kararı verenler bilsinler ki ne Candan, ne ekmeğinden edilen on binler,  ne de bundan sonra iktidarın gazabına uğrayacak insanlar yılacak, yılmadılar. Biz köklü bir gelenekten geliyoruz, bu topraklara adaleti, demokrasiyi, meslek odalarının özerkliğini getirtene kadar mücadelemiz sürecek. Hep birlikte bu düzeni değiştirene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Cesaretle doğruyu söylediğimiz için bedel ödetiyorlar

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen: Ödediğimiz bedeller gün geçtikçe artıyor bir nişane daha takmış bulunuyoruz. Sinan Aygün’e soruyorum  ‘Mutlu mu şimdi?’ Cebine giremeyen paraların bedelini bir şekilde ödetmiş mi oldu, nasıl hissediyor? Burada bunca çürümüşlüğün içinde TMMOB bağlı odalarımız ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi her şeye rağmen cesaretle doğru olanı söylemeye devam ediyor. Bunun bedelini ödüyoruz. Dışarda bizlere karşı polisin müdahalesi ve gördüğümüz muamele tam da bu yüzden. Toplumun hakkını savunduğumuz, eğitimini aldığımız mesleği gerçekten halk yararına kullanmayı seçtiğimiz için… Bugün çocuğunun kırtasiye masrafını karşılamayan aileler varken,  ekonomik sıkıntılar ve gıda pahalılığı nedeniyle çocuklar gelişemezken, Sinan Aygün gibiler haksız kazançlarını ceplerine doldurmak için bize bedel ödetmeye çalışıyorlar. Taktığımız nişaneler ve ödediğimiz bedeller görünen o ki bu düzende bitmeyecek ama elbet hesabını soracağız. Hem içerde 18 yılla yargılanan arkadaşlarımız elbet serbest kalacak, hem de Ali Atakan ve Tezcan karakuş Candan işlerine geri dönecek, bizler de elbet terör örgütü propagandası yapmaktan yargılandığımız davadan beraat edeceğiz. Güzel günleri de birlikte elde edeceğiz. Bu çürümüşlüğe rağmen iyiliğe ve güzelliğe inanan insanlar hiç de az değil. Gittiğimiz her yerde gördüğümüz destek toplumun vicdanında  bu kararların kabul görmediğini ortaya koyuyor.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 17.04.2024 - 16:00:21