ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
09 Mart 2022

Mimarlar, Anıtkabir çevresinde trafik, gürültü ve görüntü kirliliğine yol açacak ticaret yoluna ilişkin meclis kararını yargıya taşıdı

Başkent’te kamu yararına aykırı meclis kararlarını yakın takibe alan Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  Anıtkabir çevresinde trafik, gürültü ve görüntü kirliliğine yol açacak meclis kararını yargıya taşıdı.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, söz konusu Çankaya Belediye Meclisi’nde çıkan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı meclis kararıyla mahalle kavramının yitirileceğini, Anıtkabir etkileşim geçiş sahasının baskı altına alınacağını vurguladı.

“Anıtkabir çevresindeki mahallelerde sokakları ticaret yolu haline getirmek, Ankara’nın yerleşik mahalle kültürünü yok edeceği gibi genişletilmesini talep ettiğimiz Anıtkabir etkileşim geçiş sahasını baskı altına alacaktır. Anıtkabir çevresinde alınacak her karar normal bir imar hakkı talebi gibi görülmez, Türkiye’nin en nadide yerini etkileyecek bir karar alınıyorsa bu karar kuyumcu hassasiyetiyle değerlendirilmeli, meslek örgütleri ve kamuoyuyla enine boyuna tartışılmalıdır” diyen Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Anıtkabir'i çevreleyen Bahçeli, Anıttepe, Maltepe Yücetepe Mah. Sokakları,  meclis kararı ile ticaret yolu ilan edildi. Bu mahalleleri kapsayan bu meclis kararını yargıya taşıdık.   Anıtkabir ve çevresindeki bütün plan değişikliğini ve meclis kararlarını titizlikle takip ediyoruz. Ayrıca söz konusu mahalleler, planlama sürecinde Cumhuriyet döneminin mahalle planlaması ölçeğinde özgün örneklerinin bulunduğu alanlardır. Bu karar bu alanları kentsel dönüşüm sürecinin kucağına itecek ve Anıtkabir çevresindeki konut dokusunu bozacaktır.”

Candan, “Katılımcı bir süreç işletilmeden binanın yaklaşık yarısında ticari kullanımlara re’sen karar veriliyor ve yaşam alanına müdahale ediliyor. Bu karar kamu yararına aykırıdır. Bu karar ile Belediyelerin verdiği geçmiş imar izinleri yok sayılıyor. Mevcut binaların özellikle bu katlarını kullanan yaşlı ve engelli insanlar bölgeden göç etmek zorunda bırakılacak. Bölgedeki denetimsiz ve artık aşırıya kaçan yıkım-hafriyat-inşaat çalışmalarının iyice artacak ve mevcut binalar yıkımı hızlanacak. Bölgede çekilmez hale gelen hafriyat kamyonları, doğa tahribatı, trafik gibi sorunların iyice artacağı da ortadadır. Anıtkabir çevresindeki mahalleleri ticaret yolu haline getirecek, Anıtkabir etkileşim geçiş sahasını baskı altına alacak, Anıtkabir’i, trafik yoğunluğu ile kuşatacak bu meclis kararı acilen iptal edilmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Anıtkabir çevresindeki mahallelerin Ticaret Yolu yapılmasına dair Çankaya Belediyesi’nin 446, Büyükşehir Belediyesi’nin 2223 sayılır kararının iptaline dai, Anıtkabir çevresinde bulunan mahallelerin giriş katları, birinci katları ve uygun zemin katlarının aldıkları imar planlarına rağmen ticarethane yapılabilmesine, meskun mahallerin “Ticaret Yolu”  haline getirilmesine ilişkin Çankaya Belediye Meclisi’nde komisyonda oybirliği ile, 3.08.2021 tarihli meclis toplantısında oy çokluğu ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde 9.11.2021 tarihinde ise oy birliği ile karar alındı. Askı süresi bitmesinin ardından hemen Mimarlar Odası Ankara Şubesi ticaret yolunun iptali için yargıya başvurdu.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 22.04.2024 - 16:35:37