ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
20 Haziran 2022

Mimarlar: “Terör propagandası yapmıyoruz, imar kartellerine karşı doğamızı çevremizi koruyoruz. Korumaya da devam edeceğiz.”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından her yıl düzenlenen Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri kapsamında, 2021 yılında HES’lere yönelik çevre haberleri yapan gazeteciye ödül verilmesi üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu’na, “Terör Örgütü Propagandası” yaptığı iddiası ile açılan dava 23 Haziran 2022 Perşembe günü saat 10.30’da 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

“Dava, Türkiye’deki hukuksuzluğun, adaletsizliğin temsilidir”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde yapılan basın toplantısına, Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı Tezcan Karakuş Candan, Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Sekreter Üye Nihal Evirgen, Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Tuğba Arslan, Onur Yalman ve Özgür Bayramoğlu katıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “23 Haziran Perşembe günü saat 10.30’da görülecek olan davanın ilk duruşması adaletsizliğin, hukuksuzluğun bir kez daha kanıtı oldu. Bu adaletsizliklere, Gezi Davası’nda arkadaşlarımızın tutuklanması sürecinden hepimiz tanığız. Bizim davamızda hukuksuzluğun örnek davalarından biridir. Henüz sözü edilen yayın organının bile terör örgütü ile ilişkisi hukuken netleşmemişken, çevre haberi yapan gazeteciye ödül verdik diye Mimarlar Odası Ankara Şube yönetimini de davaya dahil etmeleri kabul edilebilir bir durum değildir.” dedi.

“Hukuksuzluğa karşı özgür basının yanındayız”

Candan şöyle devam etti: “Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olarak, anayasal bir örgüt olarak anayasanın bize verdiği sorumlulukla Cumhuriyet’in bize emanet ettiği mekânsal değerleri korumaya devam edeceğiz. Kültürel varlıkların yok edilmesine ve HES’lere karşı mücadele ederken, mücadelemizi haberleştiren basın mensuplarına ödül vermeye de devam edeceğiz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulunun hiçbir terör örgütü ile ilişkisi yoktur ve mücadelemiz de bu ülkenin taşını, toprağını satan imar kartellerine ve imar teröristlerine karşıdır.”

“Yönetim Kurulu Üyemiz Muteber Osmanpaşaoğlu’nun bilirkişilik görevi pasife alındı”

“Henüz dava görülmeden, hüküm verilmeden, masumiyet karinesi ihlal edilerek Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu’nun Adalet Bakanlığı’nda sürdürdüğü bilirkişilik görevi, ‘terör örgütü propagandası yapmaktan yargılandığı gerekçesi ile’ pasife alınmış bulunmaktadır.” diyen Candan “Yönetim Kurulu Üyemizin dava görülmeden, karar verilmeden yaptırım uygulanarak bilirkişilik listesinden adının silinmesi, Türkiye’deki adaletsizliğin can alıcı bir şekilde sürdürüldüğünün göstergesidir.” diye ekledi.

“Herkes bir gün bu ülkedeki hukuksuzluk ile karşılaşmak durumunda kalacaktır”

Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, “Emre Madran Basın Ödülleri kapsamında verilen ödül nedeniyle bir tebligat ile Adalet Bakanlığınca hazırlanan bilirkişilik listesinden çıkarıldım. Andy Warhol’un “herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacaktır” sözü gibi, şimdi herkes bir gün bu ülkedeki hukuksuzlukla yüz yüze gelecektir. Son dönemde Yönetim Kurulumuz çeşitli soruşturmalarla karşılaşıyor, ancak bir karara varılmadan kesinleşen bir hüküm olmadan listeden çıkarılmam ile ilgili gereken hukuki süreci başlatacağız.” dedi.

“Toplumun her kesiminin kendi adaletine sahip çıktığı bir dönemdeyiz”

Şube Sekreteri Nihal Evirgen, “Sürdürülen adaletsizlik ile halkı kutuplaştırma çalışmalarıyla yeniden karşı karşıyayız. Dava süreçlerinde toplumun her kesiminin artık kendi adaletine sahip çıkması gereken bir dönemdeyiz. Ülkenin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında hala hukuk devleti kalabilmesi için herkesi dayanışmaya davet ediyoruz. Bugün Muteber Osmanpaşaoğlu’nun bilirkişilik listesinden çıkarılması, hükmün doğrudan işletildiğinin ve yargının karar vermesine dahi ihtiyaç duyulmadığının göstergesidir. Yargının araçsallaştırıldığı bu dönemde hem adalete sahip çıkmak hem de basın özgürlüğünü savunmak için kamuoyunu Sıhhıye Adliyesi’ne bekliyoruz. Hem Gezi Davası’nda tutuklu olan arkadaşlarımız için sürdürdüğümüz Adalet Nöbeti’nin hem de ilerideki süreçte tüm toplum için adaleti talep ettiğimiz bu alanın çoğaltılması ve bir arada durulmasının çok önemli olduğunu vurgulamak isterim. Elbet bugünleri de aşacağız.” dedi.

“Hukuksuzluğa karşı verdiğimiz mücadelemiz yine hukuksuzluk ile durdurulmaya çalışılmaktadır”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Atakan, “TMMOB anayasal bir kuruluştur ve kendi alanı üzerinde faaliyet göstermektedir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de kentlerin imar yolsuzluklarına dair, kıyılara dair, ormanlara dair, bu ülkenin topraklarına dair mücadelesini kamu yararı gözeterek sürdürmektedir. Dolayısıyla meşru bir kurumdur ve meşru yollarla uygulamalar yapmaktadır. Seçime giderken ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle kentlerin yağmalanmasına karşı mücadele verilmekte ve sonucunda hukuksuz uygulamalar ile karşılaşılmaktadır. Ancak bu durum bizi mücadelemizden vazgeçiremeyecektir. Siyasal iktidara, yöneticilere hukuka uygun davranmaları konusunda bir çağrıda bulunuyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor ve bu hukuksuzluk sürecinde dayanışma içerisinde olmak için, herkesi 23 Haziran 2022 Perşembe günü saat 10.30’da Sıhhıye Adliyesi’ne bekliyoruz.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 17.04.2024 - 16:00:21