ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
19 Ocak 2022

Meslek odaları, İller Bankası çalışanı Ali Atakan’ın, devlet memurluğundan çıkarılmasına tepki gösterdi

Sürgünler, soruşturmalar, işten çıkarmalar bizi yıldıramaz siz gideceksiniz biz kalacağız

TMMOB’a bağlı meslek odaları ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İller Bankası mücadelesi nedeniyle hiçbir gerekçe sunulmadan Diyarbakır’a sürgün edilen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan’ın 657 sayılı devlet memurluğundan çıkartılmasına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ünal Kara, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen,  Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaşaoğlu ve Songül Üzgün, 25, 33, 34, 35. Dönem TMMOB Başkanı, Mimarlar Odası 22, 23, 24, 25, 32. Dönem Başkanı ve  insan hakları savunucusu Yavuz Önen, Yapı Yol Sen Sendikası Ankara Şube Başkanı Hasan Akbaba,  Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün,  İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent  Tatlı, Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yunus Yener, Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Seyit Ali Korkmaz,  Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nden Dilan Kırmızı ve mimarlar katıldı.

Olay siyasidir, hedef mimarlar odası ve kamu çalışanlarına gözdağı vermektir

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “İller bankasındaki hukuksuz durumu, belgeleyen arkadaşımız önce Diyarbakır’a sürgün edildi. Şimdi de işsiz bırakıldı. Bu kabul edilemez, konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Sürgünler, soruşturmalar işten çıkarmalar bizi yıldıramaz. Siz gideceksiniz biz kalacağız. Hukuku savunan arkadaşımızı cezalandırmaya çalışıyorsunuz. Arkadaşımız İller Bankası’nın bitmemiş binaya taşındığını belgeledi, memurluktan çıkarıldı. Ali Atakan İller Bankası’ndaki tehlikeli çalışma koşullarını belgeledikten sonra Diyarbakır’a sürgün edildi” dedi.

Candan,  İller Bankası yönetimine seslenerek, “Atakan’a ‘Neden bu bilgileri CHP Milletvekili Murat Emir’e verdin?’ diyen İller Bankası yönetimine sesleniyorum. Bu bilgileri Ankara Şube Başkanı olarak ben verdim ve yönetim kurulu olarak basın açıklaması yaptık eğer bir yargılama süreci yapacaksanız biz buradayız. Bu olayın bütüncül ve siyasi bir karar olduğu çok açıktır. İktidar artık şimdi çözülme aşamasına girdiğinde her alana saldırarak bir baskı yaklaşımıyla toplumu sindirmeye çalışıyor. Bunun üstüne birde ana muhalefet partisi başkanının kamuya ve bürokratlara çağrı yaptığını da hatırlatayım. Dolayısıyla bir taraftan Mimarlar Odası Ankara Şubesi üzerinden topluma mesaj veriliyor. İktidara, karşı çıktığınız andan ve hakkınızı aradığınız andan itibaren neler yapılacağını görün diyerek mimarlar odasına ve kamu çalışanlarına gözdağı veriliyor. Yargıya taşıyacağız, iktidarın memurları değiliz. Devlet memurlarının görevi bu devletin malını mülkünü liyakatsiz kişilerden korumaktır.  Ali Atakan’da kamu görevini yerine getirmiştir” diye konuştu.

Kamuda odaların örgütlülüğü zedelenmek isteniyor

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Hukuksuzluğun hukukunu oluşturacakları görülüyor. Kamu çalışanı meslektaşlarımız üzerinde çok ciddi baskılar yapılıyor. Özellikle meslek örgütlerinde yönetici olan arkadaşlarımız her yerde baskıyla karşı karşıyalar. 12 Eylül’ün bile bir hukuku vardı. Şimdi hukuksuzluğun hukukunu oluşturdular.  Kamu çalışanı olup odalarda yönetici olanların anayasal sorumlulukları ve yükümlülükleri var. Kamu yararını öncelemeyen liyakatsiz yöneticiler, ‘Siz benim belirlediğim alan dışında nefes alamazsınız’ diyorlar. Bu kararın yargıdan döneceğine inanıyoruz. Bu yargıdan dönmezse başka bir kıyıma neden olur, bu kıyım da döner kendilerini bulur.”

Cumhuriyet tarihinde bu kadar hızlı bir devlet memurluğundan çıkartma süreci görmedik

Candan, banka kararındaki gerekçelere dikkat çekerek, şunları söyledi:

“ Kararda, ‘Bankamız Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nün yürütmekte olduğu işler nedeniyle tecrübeli bir mimar talep etmesi üzerine Bankamız insan Kaynakları Yönetmeliği doğrultusunda Ankara Bölge Müdürlüğü'nden Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'ne ataması yapılan ilgili hükümleri ve halihazırda söz konusu Bölge Müdürlüğünde görevine başlamayan Teknik Uzman Ali Atakan’ın sebebiyet verdiği menfi hadiselerden ötürü disiplin hükümleri çerçevesinde inceleme yapılması zarureti hasıl olması üzerine, yukarıda detaylarıyla yer verilen menfi hadiseler ve suç unsuru taşıyan eylemlerden ötürü ilgilinin yazılı ifadesi alındı. Bankamızın siyasi tartışmaların içerisine çekilmeye çalışıldığı görülmüştür. Bilahare yukarıda yer verilen süreci destekler ve dahi siyasi maksatlı olmasının da ötesinde Mimarlar Odası Ankara Şubesince düzenlenen ve Ali Atakan’ın Yönetim Kurulu üyesi sıfatıyla yer aldığı, 16.12.2021 tarihinde Mimarlar Odası Konferans salonunda gerçekleştirilen ve çeşitli sosyal medya platformlarından canlı olarak yayınlanan, halen de erişime açık olan basın açıklamasında ilgilinin yöneticisi bulunduğu meslek odasının imkanlarını Bankanın iç işleyişine baskı yoluyla hukuksuz müdahale aracı olarak kendi arzu ve istekleri doğrultusunda kullanmaya çalıştığı görülmüş, Bankamızın itibarını zedeleyebilecek ve şöhretine zarar verebilecek beyan ve ithamlara yer verilmiş, kamu görevlisi olan Bankamız yöneticileri aleyhine iftira ve hakaret suçları işlenmiştir. Atakan’ın  ideolojik veya siyasi amaçlarla bankanın huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak hükmü gereğince, işten çıkarma cezası ile cezalandırılmasına karar verildi’ deniliyor ve  İller Bankası’nda çalışan Yönetim Kurulu Üyemiz Ali Atakan’a, iskansız ve hakedişi yapılmamış sağlıksız binada çalıştırılmanın hukuken yanlış olduğunu söylediği için 657 sayılı devlet memurluğundan çıkartılma cezası veriliyor. Siz gideceksiniz. Biz susmayacağız. Cumhuriyet tarihi de bu kadar hızlı bir devlet memurluğundan çıkartma süreci görmedik.”

İller Bankası’nın şöhreti Cumhuriyetten gelir ona zarar veren iktidar ve yöneticilerdir

Candan, “Bankanın itibarını zedeleyecek dedikleri iddiaları asılsızdır. Basın açıklamasında söylenenleri  Mimarlar Odası Ankara Şubesi  Başkanı , sekreteri ve saymanı  yapmıştır. İller Bankası’nın   şanına ve şöhretine zarar verecek  birileri aranıyorsa , Cumhuriyet’in güzide kurumlarını tartışma odağı haline getiren şu anki yönetim ve iktidardır. İller Bankası’nın şöhreti Cumhuriyetten gelir ona zarar veren şimdiki iktidar ve yöneticilerdir.  Ali Atakan’a sağlıksız ve iskânsız bir binada çalıştırılmanın haksız ve hukuksuz olduğunu ifade ettiği için 657 sayılı devlet memurluğundan çıkartılma cezası kararını veren İnsan Kaynakları Daire Başkanı Turay Aksoy, Hukuk Müşaviri Yusuf Emrah Albayrak, Teftiş Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Öztürk, Genel Müdür Yardımcısı Volkan Bektaş, bu işin organizatörü, İller Bankası taşınmazlarını satan ve Cumhuriyet kurumunu kamuoyunda küçük düşüren  İller Bankası  Genel Müdür Yusuf Büyük’tür.”

Atakan,  sadece sağlıksız ve iskânsız bir binada çalıştırılmanın haksız ve hukuksuz olduğunu ifade etmiştir

Candan, bugüne gelen süreci şöyle ise anlattı:

“İller Bankası Cumhuriyet’in kentleşme politikalarını yaymak üzere kurulan özel bir kurumdur. Değerleri tartışılacak insanlar tarafından işgal edilmiş bir yapıyla karşı karşıyayız. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, son 10 yılda İller Bankası’nın Cumhuriyet kurumu olarak talan edilmesine, yapıların yıkılmasına, taşınmazların satışına ilişkin, çok önemli bir mücadele veriyor.  İller Bankası’nın tescilli kültür varlığı iken bir gecede yıkılması, sonrasında İller Bankası’nın kiraya taşınması, Macunköy Tesisleri’ni ticaret ve konuta çevirecek plan değişikliği yaparak elden çıkarılması gibi birçok kamu yararına aykırı olayda hukuksal sürecimiz devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile İller Bankası arasında yürüyen bir mücadele var. İller Bankası’nın değerini kamu yararını savunmak, oradaki yöneticiler ise, bunun gerçekten Cumhuriyet kurumlarına çöreklenmiş yöneticiler buraları yok etme ve talan etme süreci içindeler. İller Bankası yönetimi bürokratlar aracığıyla Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticilerine , ‘Bizimle uğraşmayın sonu kötü olur’ diyerek haber göndermiştir.  İller Bankası’nın özellikle Çevre Şehircilik Bakanı’na yapılan saray yavrusu sürecindeki usulsüzlükleri gündeme geldiğinde, bütün teknik elemanlara yönelik baskıları devam etti. Son gelinen noktada da İller Bankası Macunköy Tesisleri boşaltılıyor.  Cumhuriyet’in köklü kurumlarının olduğu yerleri boşaltıyorlar. Meslek odalarının dava açtığı, kamu zararına yol açan Merkez Ankara şimdi kamu kurumlarına satılıyor. İller Bankası da buradan yer aldı, kamunun parasıyla kamunun arazisinde bir inşaatı kalkındırıyorlar. Sonrada onlar satamadı diyerek kamunun parasıyla alıyorlar. İller Bankası da buradan bir blok aldı. İller Bankası 300 personelini Merkez Ankara bloğuna apar topar taşındırtırdı. Bu taşınma sürecinde inşaatı tamamlanmamış, iskanı alınmamış geçici kabulü yapılmamış bir binada çalışmak kanuna aykırılığı çok açıkken, İller Bankası çalışanı, yönetim kurulu üyemiz Ali Atakan bu inşaatta çalışmaya zorlanıyor. 14 Aralık itibariyle asansörlerin çalışmadığı, kabloların yerlerde olduğu can güvenliği olmadığını üst idaresine bildirmek için fotoğraf çekiyor. Aynı gün özel güvenlikçilerin müdürleri de Ali Atakan’ın fotoğrafını çekerek üst amirlerine iletiyor, saatler içinde Atakan’ın tayini Diyarbakır’a çıkıyor. Atakan hakkını arıyor ve biz de bu konuya ilişkin bir basın açıklaması yapıyoruz. CHP Milletvekili Murat Emir de soru önergesi verdi, haber yapıldı, sonrasında da basın toplantısını yaptık. Bunun üzerine ‘Siz bankayı siyasi tartışmaların içine atıyorsunuz şanını şöhretini yok ediyorsunuz’ diyerek Atakan’ın savunmasını istediler. Dava  açtık  kurumun görüşü alınmasına ilişkin 30 günlük süre devam ederken, Atakan ile Yüksek Disiplin Kurulu toplantıya çağrılıyor ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre çalışan Atakan’ın iş akdinin feshedilmesi için hızlıca karar alıyorlar. İller Bankası mücadelemiz devam edecek, bu haksız işten çıkartmayı yargıya taşıyoruz ”

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu da, “Ali Atakan 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunun gereğini yerine getirmiştir. O bir teknik elamandır ve mimardır. Çalıştığı işyerindeki çalışma arkadaşlarının sağlığını ve güvenliğini düşünmek zorundadır. Bundan suç çıkarmak ancak mevcut yapının işi olabilir” dedi.

Meslek odaları Atakan’ın ve Mimarlar Odası’nın mücadelesinin yanındayız

Ardından meslek odaları temsilcileri de tepkilerini dile getirdi.

Yapı Yol Sen Sendikası Ankara Şube Başkanı Hasan Akbaba: Çok fazla hukuksuzluk var, Ali Atakan’a sen siyasi ve ideolojik faaliyette bulunarak bu kurumun itibarını zedeliyorsun ve burada huzursuzluk yaratıyorsun diyorlar. Bu açıklamaları Mimarlar Odası Ankara Şubesi  ve Yapı Yol Sen sendikası yapmıştır, bunu kişilere mal edemezsiniz. Ne suçu var  yolsuzluk mu yaptı? Bir odada ve sendikada bulunmak suç, hakkını savunmayacaksın. Ben yaptım oldu dercesine hukuksuzluk yapıyorlar. Hukuk süreci başlatıldı, işine geri döneceğine inanıyoruz.

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür:  Devletin, memurları üzerinde işini ekmeğini bir tehdit unsuruna dönüştürülmesi kadar kötü bir durum olmaz. Sürgün ve devlet memurluğundan atmak başka bir şeydir, bir suç karşılığı nedeniyle yapılan bir işlemdir. Devlet memurluğundan atmak bu kadar basit ve kolay değildir. Halkın sağlığını ve tarihi yok eden uygulamalara karşı verilen mücadele yok edilmeye çalışılıyor. Meslek örgütü yöneticiliği vazifesi önemlidir, her türlü bilgiyi kamu yararı adına açıklama hakkı vardır devlet memurluğundan öte bir şeydir, bunun da suç oluşturması mümkün değildir. Ankara Tabip Odası olarak Mimarlar Odası ve arkadaşımızın yanında olacağız.

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent  Tatlı:  İller Bankası’nın işten çıkarma metni kadar düzeysiz bir metinle daha önce karşılaşmadım. TMMOB bağlı odaları yöneticileri üyeleriyle her daim kamu yararı ilkesi çerçevesinde bu ülkenin kaynaklarını ve doğal varlıklarını korumak için mücadeleye devam edecektir. Yaptığınız uyduruk korkutma operasyonudur, sürgün edilmesini tartışırken komple kurumdan çıkarılmasını tartışmaya başladık. Neresinden tutsanız değersiz bir durumdur. Odalar olarak konunun takipçisi olacağız.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün: Meslek odaları kendi meslektaşlarını korurken ve kamu alanındaki denetimleri sürdürür. Ali Atakan’a yapılan işlem kamu zararını ortaya koyanlara, tüm imkanlarıyla sopa göstermekten ibarettir. Uzun zamandır kamu kurumlarında mesleğin hakkıyla yapmak isteyen meslektaşlarımız oda üyeliklerine kadar araştırılıp hak ettikleri pozisyona getirilmiyor. Ali Atakan’ın ve Mimarlar Odası’nın mücadelesinin yanındayız.

Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Seyit Ali Korkmaz: Bilim ve tekniği emperyalistlerin değil halkın çıkarına kullanmak için mücadele ediyoruz. Ali Atakan’ın da bugün maruz kaldığı şey kamu kaynaklarının, kamu zararına neden olan Merkez Ankara projesi için kullanmasına karşı çıkması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu süreç AKP’nin yönetememe krizini faşist baskılarla aşmaya çalışmasından ibarettir. Kamuda meslektaşlarımız bu nedenle pek çok sıkıntı yaşamaktadırlar. Ali Atakan da bunu son örneğidir. Bu mücadele Mimarlar Odası Ankara Şubesinin ve Atakan’ın yanındayız.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nden Dilan Kırmızı:  Toplumcu mühendislik anlayışımızla her zaman kamu zararının karşısında durduk. Hiç kimsenin iskansız iş güvenliğinden yoksun bir yerde çalışması beklenemez.  Buna karşı çıkan insanın da haksız hukuksuz şekilde iş akdinin fesih edilmesi de kabul edilemez. Bu süreçte her zaman Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin ve Atakan’ın yanındayız.

Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yunus Yener: 12 Eylül Anayasası’ndan bugüne başka bir hukuk oluşturuluyor. Hukukun yerine getirtilmesi için değil adaletin sağlanması için mücadele ediyoruz. Adalet için mücadele dediğimizde Hrant Dinki’de anmak istiyorum.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 25.04.2024 - 16:29:12