ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Kamulaştırma Bilirkişiliği 2017 Listesi Başvuruları Başladı
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.

TEBA Vakfı’na tahsis edilen Atatürk Orman Çiftliği alanlarını, talan etmek için hukuk yok sayılıyor

Atatürk Orman Çiftliği’nde yargı tarafından iptal edilen plana aynı içerikle ikinci kez plan yapılıyor

Sağlık Bakanı’nın hastanesinin kurucu vakfı TEBA,  Atatürk Orman Çiftliği’ni yapılaşmaya açmak için hukuku ayaklar altına almaya devam ediyor. Atatürk Orman Çiftliği’nin vakıflar aracılığıyla kanunsuzca talan edilmesi için yargı kararları yok sayılıyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda, Erler Mahallesi’nde 1. Derece Doğal ve tarihi SİT alanı olan ve TEBA Vakfı’na tahsis edilen 555 bin metrekarelik AOÇ alanına dair plan değişiklikleri iptal edilmişti. Hukuk arkadan dolanılarak aynı alanda bu kez de iki ayrı plan çıkartılarak 403 bin metrekarelik alan, TEBA Vakfı’na ‘eğitim, öğretim, üniversite, sağlık ve diğer vakıf amaçlarında kullanılmak üzere’ irtifak hakkı tesis edilerek yapılaşmaya açılmak isteniyor.

Atatürk’ün halkına şartlı bağışla emanet ettiği Atatürk Orman Çiftliği vakıflara peşkeş çekilemez, yargıya taşıyacağız

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,  tepkisini şöyle dile getirdi:

“Sağlık Bakanı’nın hastanesinin kurucu vakfı TEBA’ya Atatürk Orman Çiftliği AOÇ topraklarını peşkeş çekmek için yargı kararları yok sayılıyor, plan üstüne plan yapılıyor.  Yargı, daha önce TEBA Vakfı’na tahsis edilen 555 bin metrekarelik Atatürk Orman Çiftliği alanına dair plan değişikliklerini açtığımız dava sonucu iptal etmişti. Aynı alanda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tekrar plan değişikliği yaptı.  Söz konusu planlar Erler Mahallesi, 130116 ada 1 nolu parsel ile 130117 ada 2 ve 6 nolu parsellerde Üniversite Alanına İlişkin 1/10000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliği Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nde 10 Haziran ve 13 Haziran tarihlerinde askıya çıktı.  Bu hukuk tanımazlığı devam ettiren yargı kararlarını arkadan dolan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımız gibi plan değişikliklerini de yargıya taşıyacağız. Atatürk’ün halkına şartlı bağışla emanet ettiği Atatürk Orman Çiftliği toprakları özelleştirilemez, vakıflara peşkeş çekilemez. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak plan askıdan iner inmez yargıya taşıyacağız.”

Plan notları, birinci derece doğal SİT alanında betonlaşmayı gözler önüne koyuyor

Candan, “Yargı daha önce de bu plan değişikliklerinin Atatürk Orman Çiftliği’nin  kuruluş ilkelerine aykırı kişiye özel, parçacıl işlemler olduğunu belirterek gereken cevabı vermiştir. Bilirkişiler de alanın Atatürk Orman Çiftliği alanı  olduğunu inkar edenlere gereken cevabı vermiştir.  ‘Medipol'e tahsis edilen alan Atatürk Orman Çiftliği alanıdır ve yapılaşmaya konu edilmesi mümkün değildir.  Yargı kararlarını uygulamayan hata neredeyse dalga geçen ve aynı nitelikte plan değişiklikleri ile hukuk sisteminin tıkamaya çalışan hukuk tanımaz yöneticilerde yargılanacaklar. Birinci derece doğal SİT alanındaki betonlaşma ısrarlarını yeni plan değişikliğindeki plan notlarında da ortaya koymuşlardır.  Söz konusu plan notlarında , ‘Özel üniversite alanında; her türlü eğitim binaları (kreş, anaokulu, her türlü okul, yüksekokul, üniversite vb.), özel üniversite bünyesinde sağlık uygulama-araştırma merkezleri, her türlü sağlık binaları (hastane, tıp merkezi vb.), teknopark, kütüphane, müze, sergi, kongre merkezi, lojman, öğrenci yurdu, hasta ve yakınlarına hizmet edecek konaklama tesisleri, dini tesis, yer alabilir. Planlama alanında herhangi bir sebeple parsel içerisinde kullanılamayan emsal hakları; toplam inşaat alanını ve yüksekliklerini geçmemek üzere planlama alanı içerisindeki diğer özel üniversite parsellerine transfer edilebilir’ ifadeleri de bunun göstergesidir” diye konuştu.

Candan, “Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışına ve Atatürk Orman Çiftliği topraklarına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Atatürk Orman Çiftliği’nin vakıflar aracılığıyla kanunsuzca talan edilmesine için vermeyeceğiz, sürecin peşini bırakmayacağız.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 17.04.2024 - 16:00:21