09 Kasım 2018

Atatürk heykelinin aydınlatılmasına müdahale ettiler

Meşaleli eyleme polis müdahale etti arbede yaşandı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Başkent Dayanışması Bileşenlerin katılımıyla yaptıkları meşaleli eyleme polis sert müdahalede bulundu.

Eyleme  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu ve Songül Üzgün, Mimarlar Odası’ndan Leman Ardoğan, CHP Çankaya İlçe Başkanı Fahri Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara Mali Müşavirleri Başkanı Ali Şahin ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ve yönetim kurulu üyeleri, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık ve yönetim kurulu üyeleri, Çiğdemim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tülay Korkmaz, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Cem Şahin, Kavaklıderem Derneği’nden İsa Çapanoğlu, Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre için  Sağlıkçılar Derneği Başkanı  Dr. Derman Boztok, Yarsav Eski Başkanı Mustafa Karadağ, çok sayıda vatandaş ve Başkent Dayanışması Bileşeni katıldı.

Başkent Dayanışması Bileşenleri, karartılan ve tüm uyarılara rağmen aydınlatılmayan Ulus Atatürk Anıtı’nı aydınlatmak için, “Atatürk anıtını ve meydanını meşalelerimizle, el fenerlerimizle, mumlarımızla ve projektörlerimizle aydınlatacağız. Karanlığa bir meşale de sen yak” çağrısında bulunmuştu. Başkent Dayanışması Bileşenleri’nin heykel önünde açıklama yapmalarına izin vermeyen polis, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve eylemcilere sert müdahalede  bulundu. Tekmeler ve kalkanlarla eylemcileri anıt önünden uzaklaştırıldı.

Bu aydınlatma ya yapılacak ya yapılacak

Bu sırada birkaç defa arbede yaşandı. Arbede sırasında Mimarlar Odası Ankara Şube çalışanı gözaltında alındı. Candan’ın, çalışanı serbest bırakılıncaya kadar alandan ayrılmayacaklarını ifade etmesi ve direnmesi üzerine çalışan serbest bırakıldı.

Eylemciler daha sonra meşaleleri ve fenerleri yakarak yürüyüş yaptılar daha sonra eylem sona erdi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ülkenin içine düştüğü karanlığı Atatürk anıtının karartılması sürecinde aydınlatmaya gittiğimizde bir kez daha gördük. Bu aydınlatma ya yapılacak ya yapılacak yapılmadığı sürece aydınlatma eylemlerimize devam edeceğiz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Oda çalışanımızı darp ederek meşalelerimizi kırdılar. Kamu malına zarar verdiler. Atatürk’ün hatırasına hakaret edenleri korudular. Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü başkanına ve katılımcılara şiddet uyguladılar. Çalışanımızı gözaltına aldılar. Tüm bu nedenlerden dolayı bugün orada görev yapan tüm görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. 5816 Atatürk’ü Koruma Kanunu uyarınca Atatürk’ün hatırasına hakaretten kendileri hakkında bir kez daha ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.”

Son Güncelleme : 18.10.2019 - 10:16:55