22 Haziran 2018

Mimarlar Odası'nda Asbest Söküm Çalışanları için sertifikalı eğitimler başladı

350 ton asbestli malzeme olan Havagazı Fabrikası’nın hiçbir önlem alınmadan 25 Şubat’ta yıkılması sonrasında yüzey ölçümleri yaptırarak asbesti tespit ettiren ve konuyu yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, asbest söküm işlerinde çalışan işçilerin eğitimi için kurum bünyesinde sertifikalı eğitimlere başladı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kapsamda firmaların asbest söküm işlerinde çalışan işçileri için eğitimlere başladı. İşçiler de kurumlar dışında  Asbest Söküm Çalışanı Sertifikası alabilmek için bireysel olarak başvurarak dersleri ve yapılacak sınav sonucunda sertifika alabilecekler.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Resmi Gazete’de yayınlanan asbest sökümü ile ilgili eğitim programlarına ilişkin tebliğ kapsamında  ‘Asbest söküm çalışanı olmak için başvuruda bulunan adayların eğitimleri, tebliğin öngördüğü  eğitim programına uygun olarak, asbest uzmanları eşliğinde firmalara, işçilere ve kurumlara asbest sökümünde çalışacak işçilere ilişkin eğitimlere başladık.  Binaların yıkımında ve sökümünde çalışan işçilerin asbestli yapılarda çalışabilmesi için sertifikanın zorunlu olduğu, yapı üretim sürecinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için eğitimleri başlattık. İşçilerin asbest  konusunda bilgilendirilmesi hem kendi açılarından hem de kent sağlığı açısından oldukça önemli. Bunun ne derece önemli olduğunu Havagazı Fabrikası yıkımında gördük” dedi.

Bilimin ışığında kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyoruz

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Asbest sökümünde çalışan işçilerin can güvenliğinin de en üst düzeyde korunması için uzmanlar tarafından eğitim verilmesi büyük önem taşıyor. Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri olarak bilimin ışığında kamuoyunu bilgilendirmeye her yolu deneyerek devam ediyoruz. Bu nedenle asbest sökümünde çalışan işçilere sertifikalı eğitimler eğitimleri başlattık. Asbest uzmanımız, işçilere, firmalara ve kurumlara, asbest tanımı ve türleri, asbestin özellikleri ve kullanım amacı, asbest içeren malzemeler ve çeşitleri, asbeste maruz kalınabilecek işler ve kullanım alanları, asbest ile ilgili yürürlükteki mevzuat, risk değerlendirmesi, örnek verilmesi, grup çalışması, asbest sökümünde çalışma platformları, iskeleler, seyyar merdivenler ve yüksekte güvenli çalışma ile ilgili mevzuat, asbestli malzeme sökümü ve söküm işlerinin sınıflandırılmalı, söküm yapılacak yerin veya malzemenin söküm için hazırlanması, asbest söküm atıklarının taşınması, depolanması ve atıkların bertarafı, sökümün bitiminden sonra yapılması gerekenler hakkında uygulamalı eğitim veriyor. Eğitim sonrasında katılımcıların bu yöndeki bilgisini ölçmek için sınav ve değerlendirme yapılarak, sınavı geçenlere sertifika veriliyor.”

Son Güncelleme : 11.07.2018 - 15:57:48