18 Ekim 2018

Mimarlar Pembe Köşk’te İnönü’nün kızı Özden Toker’le buluştu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İnönü Vakfı’nın “Cumhuriyet’in İlk On Yılının Hikâyesi, Pembe Köşk’te” konulu fotoğraf, belge ve obje sergisine ilişkin İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker’le Pembe Köşk’te bir araya geldi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Kent İzleme Merkezi Sekreteryası Redife Kolçak’ın katıldığı buluşmada işbirliği ve dayanışma çıktı.

Özden Toker’in davetlisi olarak bir araya gelen Candan ve Toker, güncel gelişmeler ve kentsel süreçleri de değerlendirerek, Cumhuriyet değerlerinin korunması ve bellek mekânlarına yönelik duyarlılığın arttırılması üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve Cumhuriyetin kurucu kadrosundan olan ismet İnönü’ye yönelik son dönemlerdeki asılsız suçlamaların, ülkeyi çöküşe doğru sürükleyen anlayışın bitişinin göstergesi olduğunu da görüşmede dile getiren Candan, "Bize bu ülkeyi emanet edenlere karşı sorumluluğumuz ve vefa borcumuzu  Cumhuriyet değerlerini koruyarak, Cumhuriyet’i gerçek demokrasi ile taçlandıracak bir mücadeleyi yürüterek yerine getireceğiz" dedi.

Özden Toker, Cumhuriyet değerlerinin korunmasında, Candan’ın ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin mücadeleci kimliğini takdir ettiğini ifade ederek, Candan’a pembe köşkü gezdirerek bilgi verdi. Candan ziyaret sonunda Ankara Rapor ve Kaçak Saray kitabını Toker’e takdim ederken, Toker de Mevhibe isimli kitabı Candan’a sundu.

“Babam kızdı herhalde”

Candan Pembe Köşkte yapılan görüşmeyi şöyle değerlendirdi: “Görüşme çok etkileyiciydi, o tarihsel mekanda, tarihsel  olaylara tanıklık etmek, hafızalarımızı tazelemek, bir ülkenin kuruluş simgelerinin hissetmek çok önemli. Tam da Cumhuriyet’in kurucu kadrolarına yönelik saldırının olduğu bir dönemde, hepimize sorumluluklar düştüğünü bir kez daha hatırlatıyor. Masadan oturup asılsız laf söylemek yakışıksız,  Pembe Köşkte, ülkenin en zor günlerinde, yeni bir gelecek oluşturanların cepheden konuşmaları ve izleri var. İnönü’ye yönelik asılsız suçlamaların olduğu günlerde, duvarda asılı olan İsmet İnönü’nün portresinin olduğu çerçevenin düşüp kırılmasına ilişkin Özden Toker’in 'Babam kızdı' herhalde yorumu ise herkesi sorumlu davranmaya davet eder gibiydi. Pembe Köşk ve taşıdığı değerlerin herkesle buluşması için işbirliği sürecimiz başlamıştır. Tamda böylesi bir dönemde, 27 Ekim’de İsmet İnönü’nün Pembe Köşk’ünde açılacak “Cumhuriyet’in İlk On Yılının Hikayesi, Pembe Köşk’te” konulu fotoğraf, belge ve obje sergisine herkesin katılması bir vefa borcudur. Herkesi tarihsel değerlerimizi ve ortak hafızalarımızın yaşatılması ve savunulması için cesur olmaya davet ediyorum”

“Cumhuriyet’in İlk On Yılının Hikayesi, Pembe Köşk’te” sergisi  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, Pembe Köşk olarak bilinen İsmet İnönü Evi'nde, 27 Ekim-2 Aralık 2018 tarihleri arasında her gün 10.00 ile 12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasında halkın ziyaretine ücretsiz olarak açılacak.

Son Güncelleme : 18.10.2019 - 10:16:55