18 Ekim 2018

Mimarlardan Nevşehir’deki doğa katliamına suç duyurusu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün izni ile Milli Parklar Nevşehir Şube Müdürlüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya’da, kayaların üzerine beton dökerek merdivenler inşa etmesini yargıya taşıdı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kültür ve tarih katliamında sorumluluğu bulunan Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri,  Milli Parklar Nevşehir Şube Müdürlüğü yetkilileri hakkında TCK m. 257 uyarınca görevi kötüye kullanma ve 2863 sayılı Kanuna muhalefetten, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Konuyu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Doğa harikası olan Göreme Milli Parkı içinde yer alan ve Kapadokya’nın hem doğal güzelliği hem de tarihiyle ön plana çıkan vadilerinden biri olan Zemi Vadisi’nde, delici ve kırıcı aletlerle kaya üzerinde boşluk açıp, üzerine beton dökerek blok taşlardan merdivenler inşa edildi. Merdivenler, vadinin Ürgüp-Nevşehir karayolunun 10. km’sinde bulunan girişine ve içine yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak  hinterlandımızda yer alan Nevşehir’de yaşanan bu tarih katliamına karşı harekete geçtik. Tarihi ve doğal yapıyı yok eden sorumluların bir an önce cezalandırılması için yasal işlem başlattık” dedi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“ Öncelikle doğal SİT alanı içerisinde yer alan bölgede öngörülen işlem için Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün nasıl izin verdiğini anlamakta zorluk çekiyoruz. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, Erciyes Dağı ve Hasan Dağı tüflerinin, rüzgar ve su aşındırması sonucunda oluşan olağanüstü kaya şekillerinin tahrip edilmesi 2863 sayılı Kanuna açıkça muhalefet etmektedir. 2863 sayılı Kanunun 65. maddesi uyarınca ‘Tescil edilen SİT alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile koruma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin almaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar ve yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır’ der. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak doğal, tarihi ve kültür varlıklarımızın korunması için mücadeleye devam edeceğiz. Koruma kurulunu sorumlu davranmaya davet ediyoruz.”

Son Güncelleme : 21.08.2019 - 14:33:30