28 Temmuz 2016

Atatürk anıtının çelenkleri neden onarılmıyor?

Zafer Meydanı'nda bulunan Mareşal Atatürk Anıtının kırılan bronz çelenkleri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin yetkilileri uyarmasına ve vatandaşların şikayetlerine rağmen 5 gündür onarılmıyor.

Vatandaşların Büyükşehir Belediyesi Şikayet Hattı olan Mavi Masa'ya yaptıkları şikayetlerin dikkate alınmaması ve kopan bronz parçanın çalınma ihtimali olmasına rağmen eski haline getirilmemesi büyük tepkiye neden oluyor.

Öte yandan basında çıkan haberlere rağmen sadece kopan bronz parçanın yerinin değiştirilmesi de dikkat çekti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhuriyet dönemi eseri olan anıttaki tahribatın giderilmesi için Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na resmi yazı yazdıklarını anımsatırken, yetkililerin duyarsızlığını eleştirdi.

Çelenklerin çalınması mı bekleniyor?

Candan, yetkililere "Bir sanat eseri özelliği taşıyan anıtın kopan bronz çelenklerinin çalınması mı bekleniyor? Beş gün geçmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtındaki tahribat neden giderilmiyor" sorusunu yöneltti.

Milli bayramlarda çelenklerle süslenen anıtın günümüzde yoğun trafiğin ve yüksek binaların olduğu Atatürk Bulvarı'nın ortasında kaldığına dikkat çeken Candan, Mareşal Atatürk Anıtı'na ilişkin şu bilgileri verdi:

"Ankara'nın kent merkezi Ulus ile Çankaya'yı bağlayan hatta yer alan Sıhhiye'de Zafer Meydanı'na yerleştirilen anıt, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü anıtı olan heykelin açılışını İsmet İnönü yapmıştır. Malzeme olarak bronz ve mermer kullanılan anıtta, Atatürk, kaputu ve mareşal üniforması içinde, iki eli kılıcının kabzasında birleşik, yüzü Çankaya'ya dönük biçimde ayakta görülmektedir. Bronz heykelin yer aldığı kaidenin yanlarında zafer çelenkleri bulunmaktadır. Bronz heykel 1,75 m. ve mermer kaide 2 m. yüksekliğindedir."

Son Güncelleme : 19.07.2019 - 14:23:42