25 Temmuz 2016

Atatürk anıtının çelenkleri kırıldı

Zafer Meydanı'nda bulunan Mareşal Atatürk Anıtının çelenklerinin kırıldığını bildiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, anıtın eski haline getirilmesi için yetkilileri göreve davet etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhuriyet dönemi eserlerinden olan anıttaki tahribatın giderilmesi için Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na resmi yazı yazdıklarını belirtti.

Candan, milli bayramlarda çelenklerle süslenen anıtın günümüzde yoğun trafiğin ve yüksek binaların olduğu Atatürk Bulvarı'nın ortasında kaldığına dikkat çekerek, Mareşal Atatürk Anıtı'na ilişkin şu bilgileri verdi:

" Ankara'nın kent merkezi Ulus ile Çankaya'yı bağlayan hatta yer alan Sıhhiye'de Zafer Meydanı'na yerleştirilen anıt, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü anıtı olan heykelin açılışını İsmet İnönü yapmıştır. Malzeme olarak bronz ve mermer kullanılan anıtta, Atatürk, kaputu ve mareşal üniforması içinde, iki eli kılıcının kabzasında birleşik, yüzü Çankaya'ya dönük biçimde ayakta görülmektedir. Bronz heykelin yer aldığı kaidenin yanlarında zafer çelenkleri bulunmaktadır. Bronz heykel 1,75 m. ve mermer kaide 2 m. yüksekliğindedir."

Son Güncelleme : 19.07.2019 - 14:23:42