29 Şubat 2016

Mimarlar Danıştay binasını yıkımdan kurtardı

Danıştay eski binasının korunması için açılan tescil davasında yıkımına mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Kızılay’da bulunan 1976 yılında tamamlanan mimar Sami Sisa ve Doğan Tekeli tarafından tasarlanan eski Danıştay Binası’nın kültür varlığı olarak tescil edilmesi talebi koruma kurulu tarafından reddedilince, tescil yargıya taşındı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Danıştay binasının taşınmaz kültür varlığı niteliğinde olduğu gerekçesiyle tescillenmesi için dava açtı. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının yıkımı önlediğini binanın yıkılamayacağını belirterek şunları söyledi: “Kültür varlıklarının dava yoluyla tescillenmesi süreci uzun bir süredir gündemde, bu da koruma kurullarının verdikleri kararların ne kadar tartışmalı olduğunu ortaya koyması açısından üzücü. Yargının Danıştay binasının yıkımı sürecini durdurması sevindirici”

“Yıkma, koru”

Kent merkezinde bulunan, özgün bir yapı olan eski Danıştay binası cepheden bakıldığında mekanların işlevleri rahatlıkla okunabilmektedir. Yapı tasarımında işlevinin, strüktürünün ve malzemelerinin doğrudan ifadesine önem verilmiştir. Duruşma salonlarının bulunduğu ana salon, binanın yapım döneminin önemli bezeme elemanı olan seramik pano ile süslenmiştir diyen Candan şöyle devam etti: “Şu anda binanın yıkımı devam ediyor. Acilen yıkım işlemlerinin durdurulması gerekiyor. İlgili kurumlara resmi yazıları gönderdik. Mahkeme telafisi imkansız zararlar doğurmaması için yürütmeyi durdurma kararı vererek taraflardan bilgi ve belge istedi. Kültür Bakanlığı’ndan ve  Adalet Bakanlığı’ndan Eski Danıştay binasının yıkımına ilişkin bir işlem tesis edilip edilmediğinin, böyle bir işlemin tesis edilmiş olması halinde yıkım işlemlerine başlanıp başlanmadığının, yıkım işlemin karşı dava açılıp açılmadığının sorularak bu hususları açıklığa kavuşturacak tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesini de istedi.”

“Yık-Yap” yaklaşımı ile dönem mimarilerinin yok edildiğinin altını çizen Candan, “Danıştay binası yarışma ile elde edilmiştir. Yapı fonksiyonalist yaklaşımla şekillendirilmiştir.Döneminin özgün yapılarının arasında kent için önemli bir yere sahiptir. Yık- yap kültürü ile Cumhuriyet dönemi mimarilerinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu anlayış kente zarar veriyor. Yıkma, koru” dedi.

Son Güncelleme : 19.07.2019 - 14:23:42