02 Mayıs 2016

“Demir kafes alanı plana doymuyor”

Kamuoyunda “Demir Kafes” olarak bilinen yapımı da, sökümü ciddi kamu kaynağı israfına yol açan yapının olduğu Eskişehir Yolu üzerindeki Armada Alışveriş Merkezi’nin karşısındaki arazi, plana doymuyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi, yapımı da sökümü de ciddi kamu kaynağı israfına yol açan Demir Kafes arazisinde alışveriş ve ticaret merkezi için ısrar ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, alana ilişkin olarak 6. imar planı değişikliği yapılmasına tepki gösterdi

Konuyla ilgili açıklama yapan  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Bugüne kadar yapılan 5 imar plan değişikliği açtığımız davalar sonucu mahkemelerce reddedildi. Demir kafes plana doymuyor, amaç mahkeme kararlarını dolanmak. Bu plan değişikliğini de yargıya taşıyacağız” dedi.

Eskişehir yolu üzerinde yüksek yoğunluklu alışveriş ve ticaret merkezinin ulaşım aksını kilitleyeceğini ve yaşanmaz hale getireceğini, ifade eden Candan şöyle devam etti:  “Demir Kafes planı bir kentin ihtiyacından değil, ranttan kaynaklı sürekli plan değişikliği yapılıyor. Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından  Çankaya İlçesi Karakusunlar 29096 ada 10 parselde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar plan değişikliği  oy çokluğu ile 6.kez yapıldı .Üst üste mahkeme tarafından iptal edilen plan değişikliğinden vazgeçin”

Amaç mahkeme kararlarını dolanmak

Candan, bugüne kadar yapılan plan değişikliklerine ilişkin bilgi vererek, şunları kaydetti:

“Söz konusu alana ilişkin olarak Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 13.09.2012,14.12.2012, 15.03.2013, 21.10.2013 ve 17.01.2014 tarihlerinde 5 plan değişikliğine gitti. Yapılan 5 plan değişikliğini de yargıya taşıyarak, iptal ettirdik. Şimdi de söz konusu alana ilişkin 6. plan değişikliği yapıldı. Eylül 2012’den gelen bu Meclis kararları silsilesinin tek amacı plan notlarında tali değişiklikler yaparak mahkeme kararlarını dolanmaktır. 6. plan değişikliği ise 15.04.2016 tarih 765 sayılı belediye Meclis kararı ile onaylanmıştır. Bu plan değişikliği ile yine mahkeme kararları dolanılmak suretiyle aynı yoğun yapılaşma koşulları getirilerek başlayan inşaatların tamamlanması amaçlanmıştır”

Yargıya taşıyacağız

Bu plan değişikliğini de yargıya taşıyacaklarını bildiren Candan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in mahkeme kararlarını işlevsiz hale getirmeye çalıştığını belirtti.

Candan, Gökçek ve bu kararlarda imzası bulunan Meclis üyeleri hakkında “Mahkeme kararını hükümsüz kılmak amacıyla tali değişiklikler yapması nedeniyle görevi kötüye kullanmaktan” suç duyurusunda bulunduklarını, ancak soruşturma izni verilmediğini de anımsattı.

Yargı kararlarına rağmen plan değişiklikleriyle inşaatlara devam edilmesinin hukuksuzluğuna dikkat çeken Candan, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu hukuksuz uygulamayı en az 10 yıldır sürdürüyor. Buna artık dur denilmeli” dedi.

TMMOB  Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi

Son Güncelleme : 17.07.2019 - 15:58:21