22 Ocak 2016

Mimarlar Marmara köşkünün yıkımına ışık hızıyla dava açtı

Marmara Köşkü hukuken de vicdanen de yıkılamaz.

Yıkılarak yapılması yönünde Koruma Kurulu’nun karar aldığı Atatürk’ün Çiftlik evi olan Marmara Köşkü için Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Koruma Kurulu Kararı’nı yargıya taşıdı.

“Atatürk AOÇ’yi Marmara Köşkünde halkına emanet etti.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan “hukuken de köşkün yıkımının mümkün olmadığını söyledi”. Candan şöyle devam etti: “Marmara Köşkü Atatürk’ün Türkiye halkına bağışıdır. Atatürk, çiftlik alanlarının Türkiye halkına bağışını Marmara Köşkü’nde gerçekleştirmiştir. Marmara  Köşkün’ün duvarları bu bağışa tanıktır. Yıkılmak istenen şey tamda bu tanıklığın ortadan kaldırılmasına yöneliktir. dedi.

“Yıkım ve yeniden yapım 660 Sayılı İlke kararına aykırıdır.”

Cumhuriyet ile mekansal hesaplaşmanın aracı haline getirilen AOÇ şimdi de Marmara Köşkü’nün yıkımı ile karşımıza çıkıyor diyen Candan “ binanın güçlendirmeye ihtiyacı varsa güçlendirirsiniz. Tescilli yapılarda bir yapının yeniden yapılması için yapının yerinde olmaması gerekmektedir der 660 sayılı ilke kararı. Marmara Köşkü ayaktadır. Onun temsil ettiği değerler ayaktadır. Tescilli bir yapıyı yıkmaya kalkışmak, yıkık kararına onay vermek de suçtur, ilke kararını ihlal etmektir.  Rekonstrüksiyon “yeniden kurmak” demektir, bu durum  var olmayan yapılar için geçerlidir. Bugün yok ettikleri su süzgeci binası için, AOÇ de yıktıkları ve sonrasın da tescilenen lokanta için,  rekonstrüksiyon kararı alabilirler ama hala ayakta olan Marmara Köşkü için tescilli yapı olması sebebiyle ancak; bakım ve onarım kararı alabilirler. Davayı bugün itibariyle açtık. Kentteki tescilli yapıların yok olmasına göz yummayacağız. Marmara Köşkü’nün anı değeri vardır, simge değeri vardır, vasiyet değeri vardır, tanıklık değeri vardır. Bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşanmışlık değeri vardır. Bu nedenle bir taşının bile yıkımına onay verenler, tarih önünde asla aklanamayacaklardır.”

Koruma Kurulu’nun 7 Ocak 2016 tarih 2988 Sayılı Kararı ile Atatürk’ün Marmara Köşkü’nün riskli olduğu gerekçesiyle yıkılıp yeniden yapılmasına karar verilmişti.

Okunma Sayisi : 2048
Son Güncelleme : 18.09.2019 - 10:07:05