25 Şubat 2016

Ulus’ta  “Acele” tartışması

Ulus’ta Acele Kamulaştırma Kararı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve  Melih Gökçek’i bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Büyükşehir Belediyesi’nin isteği ile Bakanlar Kurulu’nun Ulus’ta dört alan ile ilgili,  sadece olağanüstü dönemlerde ve  savaş hallerinde uygulanan acele kamulaştırma kararını alması ile birlikte, Mimarlar Odası Ankara Şubesi  ve mal sahipleri tarafından  karar  yargıya taşınmıştı. Danıştay 6. Dairesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin menfaatinin etkilenmediği gerekçesiyle dava ehliyetten reddedilirken; vatandaşların açtığı davada acele kamulaştırma kararlarına yürütmeyi durdurma  kararı verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mahkeme kararında karşı oylar var,dava temyize gidecek. ” dedi.

“Acele sevinme”

Danıştay 6.dairesinin verdiği ehliyet red kararı hukuken sakat bir karar, Danıştay 6. Dairesi, Hem Taksim Topçu Kışlası kararını reddeden hem de AOÇ davalarını reddeden dairedir diyen Candan şöyle devam etti: “Acele kamulaştırma davamız, hukuksuz bir şekilde ehliyetten red verildi. Bu ilk kez başımıza gelmiyor, dava süreçlerini uzatmak için bu tür yöntemler uygulanıyor. AOÇ davalarında pek çok kez karşılaştık ve üst mahkemeden, ehliyetimiz olduğuna ilişkin emsal kararlar verildi. Karara itiraz edeceğiz. Danıştay Dava Daireleri İdari Kurulu’na gidecek. Kararda iki karşı oy var. Melih Gökçek sevinmekte acele etmesin, Ulus’ta ki acele kamulaştırma kararı ne kadar hukuksuzsa, acele sevinmekte o kadar boş. Ankara’nın tonlarca sorunu varken, boş işlerle uğraşılacak zaman değil. Ankara’nın suyunda ağır metaller olduğu tartışılırken, ASKİ Genel Müdürü görevden el çektirilirken, bunları kamuoyuna açıklasın. ASKİ’de neler oluyor? ASKİ Genel Müdürü hakkında soruşturma var mı? Kiralanan helikopteri kendi özel işleri için kullandığı söylentileri doğru mu?  Önce bunlar kamuoyuna açıklansın. Mahkeme kararı manipüle edilerek acele sevinmelere gerek yok. Kararın temyizden lehimize döneceğine dair hiçbir şüphemiz yok. Ulus kent için oldukça değerli bir alan böyle bir alanı iş bilmeyenlerin eline terk etmeyeceğiz. Ulus’un talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Ehliyetimizi Anayasa’dan aldık. ”

“Neye sevindiğini bilmiyor”

Candan “Vatandaşların açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararının yürütmesi durduruldu. Ankara’nın en büyük  talihsizliği, neye sevindiğini , neye sevineceğini bilmeyen bir yöneticinin elinde, potansiyellerinin açığa çıkartılamamış olması. Ulus’ta arkeolojik sit alanına bile acele kamulaştırma kararı aldırılması, akıl dışıdır, bilim dışıdır.Ulus’la ilgili zerre kadar bilgileri yok, en son Ulus planlarına açtığımız davada verilen bilirkişi raporu bunun kanıtıdır. Vatandaşların açtığı davaları da Oda’nın açtığı davaları da kaybettiği için seviniyor olabilir  belki“ şeklinde konuştu.

Okunma Sayisi : 2005
Son Güncelleme : 22.11.2019 - 16:53:54