09 Mart 2016

MARMARA KÖŞKÜ ‘nün YIKILDIĞI DUYUMU MİMARLARI KIZDIRDI

Atatürk Orman Çiftliğinde Atatürk’ün Çiftlik Evi olarak yapılan tescilli kültür varlığının yıkılarak yeniden yapımı gündeme gelmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi yıkımına izin veren Koruma Kurulu kararını yargıya taşımıştı. Mahkeme yıkım ile ilgili, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Marmara Köşkünün yıkıldığına ilişkin durumlar aldığını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “ Atatürk’ün Marmara Köşkü yıkıldı mı? Yetkililer bu soruya cevap versin. Yıkıldıysa bu bir katliamdır. Yargı önünde hesap verirler “ dedi.

Kaçak Saray yerleşkesi içerisinde kalan Marmara Köşkü ile ilgili kaygılarını dile getiren Candan “Ernst Egli’in tarafından Atatürk’ün Çiftlik Evi olarak tasarlanan Marmara Köşkü, AOÇ arazilerinin şartlı bağışına tanıklık etmiştir. Atatürk’ün yaşamına tanıklık etmiştir. Anı değeri vardır, simge değeri, yaşanmışlık değeri vardır, mimari değeri vardır. Nefretle öfkeyle ülke yönetilemez,  değerlerimiz altüst edilemez. Cumhuriyet’le hesaplaşmanın bir aracı haline getirilen mimari değerlerimiz tahrip ediliyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Yetkililer açıklama yapsınlar”  şeklinde konuştu.

Candan ,  “Marmara Köşkünün yıkımı ile yeniden yapım projesine onay veren kurul kararının iptali için açılan davada, kararının yürütmesinin durdurulmasını aldıklarını, Ankara 6.İdare Mahkemesi’nin yıkım olması durumunun telafisi güç zarar görebileceği kanısı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının savunması ve cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar vermişti”  şeklinde yaptığı açıklamada, Bugün Köşkün yıkıldığına dair gelen bu duyumlar gerçek ise,  hukuk tanımazlığın ve hukukun üstünlüğü bir kez daha ihlal ediliyor demektir,  karara rağmen yıkım gerçekleştiyse mahkeme kararlarını uygulamamak nedeniyle suç duyurusunda bulunacağımızı buradan bildirmek isterim” dedi.

TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ BASIN BİRİMİ

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi