15 Nisan 2016

Gölge gibi izleyeceğiz

EGO Hangarlarına yapılacak yüksek yoğunluklu yapılaşmayı yakın takibe alan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, EGO hangarlarındaki ÇED sürecini gölge gibi izleyeceklerini, vahşete izin vermeyeceklerini söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, EGO Hangarları arsasına inşa edilecek olan yüksek yoğunluklu yapılaşma sürecinin projesini, Şehircilik ve ÇED Komisyonu’nda masaya yatırdı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu projenin acilen rafa kaldırılması gerektiğini bildirerek, “Bu sürecin her aşamasını, halk katılımı toplantılarını, bakanlık incelemesini, format belirleme süreçlerini gölge gibi izleyeceğiz. Bu vahşete  izin vermeyeceğiz” dedi.

Endüstri mirası olması gereken EGO hangarlarını yıkarak 70-80 katlı  yapılaşmaya ilişkin bilgi veren Candan “Süreci yakın takibe aldık, Şehircilik komisyonumuz ve ÇED komisyonumuzdaki uzmanlarla toplantı yaparak Bakanlığa sunulan proje dosyasını incelemeye aldık. Komisyonumuzun değerlendirmeleri bu projenin acilen rafa kaldırılmasıdır” diye konuştu.

“Kentin matematiğini bozuyorsunuz”

Candan, bu projenin Ankaralılar’ın biriken tüm değerlerinin üstüne oturduğunu, tarihsel,kentsel değerleri, yeşil alanları ve ulaşımı bertaraf ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Ankara’nın Başkent kimliğini yok eden, kimliksizleştirecek bir yağma ve talan projesi ile karşı karşıyayız. Neoliberalizmin yağma politikalarının ‘mabetleri’ olan bu tür projeler İstanbul’un canını okudu, sıra Cumhuriyetin Başkenti’nin canını okumaya geldi. Bu projeleri kentin merkezine yaparsanız, kentin yaşamına kurşun sıkarsınız. Ulus ve Kızılay’ı yaşanmaz hale getirirsiniz. Kent bir matematiksel fonksiyon gibi çalışır. Kentin matematiğini bozuyorsunuz.”

Bakanlık tarafından “ÇED gereklidir kararı”nın Mimarlar Odası’nın açıklama yaptığı gün alındığına da dikkat çeken Candan, ÇED sürecinin bu şekilde başlatıldığına işaret etti.

Son Güncelleme : 19.09.2019 - 15:44:49