26 Mayıs 2016

Candan, parsel davasından beraat etti

Gökçek yine kaybetti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan’a açtığı  parsel parsel Ankara hakaret davasında Candan hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme Gökçek’in şikayetini geri çekmesi nedeniyle  katılan sıfatını kaldırırken, kamu görevlilerine hakaret suçunun şikayete tabi olmadığını ifade ederek, beraat kararı verdi.

Bülent Arınç’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek için söylediği 'Ankara’yı parsel parsel sattı' sözleri üzerine açıklama yapan Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında Gökçek’e hakaret ettiği gerekçesi ile açılan davasının dördüncü duruşması beraatla sonuçlandı.

Candan hakkında açılan davanın karar duruşması Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  CHP Milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi ve Necati Yılmaz ile çok sayıda vatandaş da Candan’a destek vermek için duruşmayı takip etti.

Duruşmada söz alan Gökçek’in avukat, “İlk celsede Tezcan Karakuş Candan müvekkilimi kastetmediğini genel bir eleştiri yaptığını söylemişti. Müvekkilim de, ‘Yaşım büyük, bir kereye mahsus affediyorum. Bir daha yapmasın’ dedi. Biz de şikayetimizden vazgeçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu sözler duruşma salonunda gülüşmelere neden oldu.

Gökçek’in beni affetmesine ihtiyacım yok

Esas hakkındaki savunması sorulan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı  Tezcan Karakuş Candan ise, Anayasanın 135.maddesi 6235 sayılı TMMOB kanuna göre kurulmuş Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanıyım , gücümüzü anayasadan alıyoruz,Belediye başkanı kim olursa olsun, kamu yararına aykırı tüm uygulamalara dava açacağız, mücadele edeceğiz. Kamu yararıyla ilgili demokratik eleştiri hakkımızı her zaman kullanacağız. Melih Gökçek’in beni affetmesine ihtiyacım yok.  Benim için önemli olan hukuk kararları” dedi.

Candan’ın avukatı Turgut Kazan ise, “Bülent Arınç, Gökçek’in Ankara’yı parsel parsel sattığını söylemişti. Arınç’ın bu sözlerine katlanıyorsanız müvekkilime de katlanmalısınız. Gökçek bir daha yapmasın demiş. Bir daha değil benzer şeyler olursa bin kere daha eleştirimizi yaparız. AİHM kararları çok açıktır, müvvekilimin beratine karar verilmesi gerekir ” diye konuştu.

Son sözlerin ardından mahkeme şikayetten vazgeçilmesi nedeniyle Gökçek’in katılan sıfatını kaldırırken, kamu görevlilerine hakaret suçu şikayete tabi olmadığını ifade etti.

Hak yerini buldu

Mahkeme çıkışında konuşan Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Şu anda beraat etmiş durumdayız hem hukuk hem Ankaralılar hem herkes, kimin bu ülkenin yararına çalıştığını,kimin ülkesini sevdiğini, kimin kamuya aykırı işlemler yaptığını bir de hukuksal olarak görmüş oldu. Melih Gökçek şikayetten vazgeçti ancak mahkeme bu davadan çekilme üzerine değil, söylediğimizde hakaret olmadığına dair beraat kararı verdi. 'Biz işte davadan çekiliyoruz.  Affediyoruz, bir daha yapmazsa' diyerek hukuki olmayan bir süreç yaşandı. Bizim Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak TMMOB’a bağlı odalar olarak Anayasanın 135 maddesi ve 6235 sayılı TMMOB Kanunun bize verdiği yükümlülükler ve sorumluluklar üzerinden Melih Gökçek ya da herhangi bir belediye başkanı  kamu yararına aykırı işlemlere devam ettiği sürece mimarlar odası Ankara Şubesi ve meslek odalarının hepsi mücadeleye devam edecek. Beraat kararı sevindirdi. Hak yerini buldu. Bir basın açıklamasını bu noktaya taşıyarak hakaret var diyenlere de geçmiş olsun”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi  Basın Birimi

Son Güncelleme : 17.07.2019 - 15:58:21