27 Ekim 2021

İçişleri Bakanı hukuku yok sayıyor, suça teşvik ediyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun metruk binalar hakkında muhtarlara "Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin" açıklaması hukuku yok saymaktır, suça teşviktir.

Erken Cumhuriyet yapılarıyla mekânsal hesaplaşmanın üst boyutta olduğu bir dönemde, tescilli kültür varlıklarının metruk hale getirildiğini ve tarihi katliam yapıldığını unutmuyoruz.  Yıkılan İller Bankası ve birçok Erken Cumhuriyet yapısı ne yazık ki bu zihniyetin örneklerindendir. Şimdi de ülkenin İçişleri Bakanı Soylu, muhtarları suça teşvik ediyor, hukuku ayaklar altına alıyor. Devletin İçişleri Bakanı’nın suç ile mücadele yöntemi olarak başka bir suça teşviki tercih etmesi, hukuk tanımazlığın geldiği noktayı göstermektedir.

Devletin görevi, yapıların metruk ve bakımsız hale gelmesinin önüne geçmektir. Devlet yetkililerinin yapıların korunmasını ve sağlıklı şekilde gelecek nesillere aktarılmasını sağlaması gerekirken, kameralar önünde hukuksuzca yapılan bu çağrı, uzun yıllardır uygulanan yıkım politikalarının kaynağını ortaya koymuştur. Bu durum, bugün dava süreçleri devam eden ve bilinçli olarak bakımsız bırakılan Erken Cumhuriyet dönemi modern yapıları için büyük tehdit oluşturmaktadır. Öte yandan birçok yapının metruk hale getirilmesine yol açacak ve yeni rant alanları oluşsun diye bekleyenleri cesaretlendirecektir. Kentsel dönüşüm adı altında yapılan rantsal dönüşüm süreçlerinde de büyük tehlike arz etmektedir.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak hatırlatıyoruz, eğer gerçekten suç ile mücadele edilmek isteniyorsa, hukuku çiğnemek yerine; yargı kararlarıyla kent suçu olduğu tescillenen TOGO İkiz Kulelerini, YDA Center'ı yıkın. Metruk yapı istemiyorsanız, yapılara sahip çıkın, koruma mevzuatını uygulayın. En önemlisi ise, devlet makamları üzerinden suça teşvik yerine, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye saygı duyun.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 27.01.2022 - 17:18:25