22 Eylül 2020

Denetim yapan teknik elemana saldıran müteahhit cezalandırılmalıdır

Ankara’da Mamak’ta yapı denetim firmasında görev yapmakta olan bir inşaat mühendisi, yaptığı denetleme faaliyetleri sırasında saldırıya uğradı. Şantiyedeki imalatların projesine uygun yapılmasını talep eden teknik elemanın, yapı müteahhiti ve çevresindekiler tarafından organize bir şekilde saldırıya uğraması akla zarar bir durumdur.
Kamu adına denetim yapan teknik elemanlara saldıran yapı müteahhidinin belgeleri iptal edilerek cezalandırılmalıdır.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Mimarlar ve inşaat mühendislerin projelerin uygun şekilde yapılıp yapılmadığını denetlemesi hayati önem taşımaktadır. Bunu 17 Ağustos Depremi sonrası ve yaşanan sel felaketlerinde çok acı bir şekilde deneyimledik. Yoğun yapılaşma ve denetimsizlik, imar afları ile riskli ve kaçak yapılara meşruiyet kazandırılması, meslek odalarının bilimsel ve teknik uyarılarının dikkate alınmaması, planlama kriterlerine uyulmaması endişelerimizi artırırken, şimdi de yapı denetimde bu tür saldırıların yaşanması kabul edilemez bir durumdur.
Öte yandan meslek odalarının devre dışı bırakılarak mimarların ve mühendislerin yapı müteahhidi ile karşı karşıya bırakılmasını da doğru bulmuyoruz.
Denetim hizmetlerinin piyasa koşullarına terk edilmesine karşı bilim ve teknikten aldığımız güçle mücadeleye devam edeceğiz.  Bu saldırı cezasız kalmamalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu

Son Güncelleme : 04.12.2020 - 14:40:25