25 Kasım 2019

7. plan değişikliği yapılan Demir Kafes alanında ders veren bilirkişi raporu

Bilirkişilerden hukuk dersi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya kamu israfı ve planlama ve şehircilik esaslarına karşı uygulamalara karşı yılmadan mücadele devam ediyor.

Yapımı da sökümü büyük kamu israfına yol açan, üst üste plan değişiklikleri yapılan Demir Kafes alanında, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davalar sonucu bu planların yürütmesi 6 kez durduruldu. 7. kez plan değişikliği yapılan Demir Kafes alanına ilişkin bilirkişi raporu çıktı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Demir Kafes alanın 29096 ada 10 parsele ilişkin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planı değişikliğini (7.plan değişikliği) onaylayan 16.03.2018 tarih ve 458 sayılı Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis kararının hukuka aykırı  olması gerekçesiyle dava açmıştı.

Hukuka ve kamu yararına aykırı

Ankara 11. İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporu, adeta hukuk dersi verdi.  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, raporda yer alan “Rapor dava konusu plan değişikliği ile oluşturulan yeni planın çevresiyle kurduğu ilişkinin ve yapı yoğunluğunun irdelenmediği, yakın çevresindeki ulaşım-dolaşım sistemine, kentin bütününe ve zorunlu altyapı alanlarının dağılımına etkileri gibi zorunlu teknik çalışma ve değerlendirmelerinin yapılmadığı; hiçbir bilimsel ve çevresel teknik etüt çalışmaları yapılmadan parçacıl olarak ele alındığı, yasal standartlara uyulmayarak planlama mevzuatına aykırı olarak gerçekleştirildiği, şehircilik ilkeleri, kamu yararı ve planlama esasları ile bağdaşmayan nitelikler yaşadığı ifade edilmektedir. Dava konusu olan plan değişikliği kararının hukuka aykırı yapılaşmanın devamını sağlamaya yönelik olduğu ve durumun hukuk devleti hukuka saygılı olma ve mahkeme kararlarını uygulama zorunluluğu ile aykırı düştüğü vurgulanmaktadır” ifadelere dikkat çekti.

Gökçek yargılana kadar mücadelemiz devam edecek

Candan, “Hukuksuzluğu yürütmeyi durdurma kararıyla tescil edilen, Gökçek döneminin ucube yapılarından olan yapımı da sökümü de kamu israfı olan Demir Kafes alanındaki rant ısrarına karşı mücadeleye yılmadan devam ettik. 6 plan değişikliğinin de yürütmesini durdurdu. 7. plan değişikliği yapıldı. Bu plan değişikliğine ilişkin sunulan bilirkişi raporu ise adeta ders verdi” dedi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Demir Kafes’in hukuksuzluğu diller destan. Her defasında mahkeme yürütmeyi durdurma verdi. Ancak Melih Gökçek yargı kararlarını arkadan dolanmak için küçük değişikliklerle yeni plan yaparak inşaata devam etti.  Biz de süreci titizlikle takip ettik. 7. Plan değişikliği de iptal edilmelidir. Gökçek yargılana kadar mücadelemiz devam edecek. Kamu israfı ondan tanzim edilene kadar mücadeleyi bırakmayacağız.”

Son Güncelleme : 05.12.2019 - 13:46:30