ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
29 Temmuz 2019

Mimarlardan ve Demiryolculardan Medipol’e TCDD yanıtı gecikmedi

“Siz neyi kiralıyorsunuz, Cumhuriyet değerleri ve hafızamız ve Ankara Garı kamusaldır, kiralanamaz”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Sendikası, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ahmet Zeki Şengil’in Ankara Garı ve tahsislere ilişkin yaptığı, “Hibe değil kira karşılığı tahsis” açıklamasına, “ Siz neyi kiraladığınızın farkında mısınız? Ankara Gar yerleşkesi bir bütündür, bu sevdanızdan vazgeçin,  zira biz Ankara Garı’nın Cumhuriyetin Ankara’ya açılan kapısı olan yerleşkenin  bütünlüğünü ve Gar olarak kalması için mücadeleyi büyüteceğiz. Cumhuriyetin kamusal her değerinin üzerine kiralama ya da tahsis ile oturma hakkınız yok” diyerek yanıt verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Medipol Üniversitesine tahsisin yasal olduğuna ilişkin açıklamasına her yasal olan meşru anlamına gelmez. Ülkemizin kuruluşunun ve kurucu iradesi Mustafa Kemal Atatürk’ün mekansal hatırası, Cumhuriyetin tanığı olan Ankara Gar yerleşkesi kamusaldır, halka aittir. Parası olanın gideceği bir yer olamaz, bir ticari faaliyetin aracı haline getirilemez, kiralamadan vazgeçin” dedi.

“Cumhuriyet’in değerleri, mekansallığı ve ürettikleri ve hafızamız kiralık değildir kamuya aittir”

Candan şöyle devam etti:

“Cumhuriyetin Ankara’ya  açılan kapısı  Ankara Gar yerleşkesi  Cumhuriyet Meydanı’na açılır ve Ulus’a kadar uzanan aksın ana belirleyenidir. Atatürk’ün Ankara’ya geldiğinde işgal altında bulunan istasyon alanına Cumhuriyetle birlikte yeni bir mekansal arayışa girilmesi rejimin bağımsızlığını ve özgürlükçü yanını simgeler. Gar yerleşkesi bu açıdan özgündür, anı değeri vardır, tarihsel değeri vardır, simgesel değeri vardır. Cumhuriyet tarihinin mekansal olarak yazıldığı kentsel yerleşimden bir sayfa kopartılarak özelleştirilmiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Ankara gar yerleşkesi bize emanettir, bize aittir.”

Söz konusu TCDD yerleşkesinin bir bölümünün tahsisini yada kiralama işinin iki yıl önceye dayandığını ifade eden Candan,  “Medipol Üniversitesi’ne ise, “TCDD Gar yerleşkesinin bir bölümünün  kopartılarak devredilmesi protokolü 13.03.2018 tarihinde imzalandı. Plan değişikliği ise  6 temmuz 2018 tarihinde askıya çıktı. Bu tarihler Medipol2un ifade ettiği 2 yıl geriye gitmiyor.  Öyleyse Medipol bir de bunları açıklasın.  Bu talep iki yıl önce nerelerde konuşuldu, çok önem verdiğiniz yasal dediğiniz tahsis protokol imzalanmadan, plan değişikliği yapılmadan mı gerçekleşti. Adrese teslim bir kiralama ve plan değişikliği yapıldı.  Kamunun mallarının kamusallıktan çıkartılması süreci nerede ve hangi ortamlarda konuşuldu. Kiralama protokolün açıklayın, iki yıl öncemi yaptınız? Protokolü,  6 Ağustos 2018 tarihinde kamuoyu aracılığı ile Medipol’e mi devredildi sorusu sorulduğunda neden açıklama yapmadınız da 1 yıl sonra açıklama yapma gereğini duydunuz.  Başka nerelerin tahsisi Medipol’e ya da ilişkili olduğunuz vakıflara yapıldı.  Ankara Garı ve TCDD Genel Müdürlük Binasının da  Medipol’e tahsis edilmesini istediğiniz doğru mu?  Tarihi Numune Hastanesi’nde talep ettiğiniz doğru mu? Cumhuriyet’in hepimize ait değerlerinin her birine ilişkin AOÇ, TCDD Gar ve diğer tahsis talepleriniz için açıklayacak bir nedeniniz var mı? Kent merkezindeki hastanelerin kapatılması ve şehir hastanesine taşınması süreci,  merkezdeki tarihi yapıların ve hastanelerin size tahsis edilmesi için mi gerçekleşti. Eğer bir açıklama yapacaksınız bu soruları ve buralardan başka nereler Medipol Üniversitesi’ne tahsis edildi onların tamamını açıklayın. Cumhuriyet’in değerleri, mekansallığı ve ürettikleri ve hafızamız kiralık değildir kamuya aittir” diyerek sert tepki gösterdi.

Ankara halkı gara sahip çıkmalı

Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Hasan Bektaş ise, şunları söyledi:

“Kamuoyu tepki gösterince, hibe değil kiralama diyorlar. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda hizmet etmiş bir yer burası, bizim hafızamızı ve Ankara Garı’nı silmek istiyorlar. 29 yıllığına kiralanmış mekanlardan bahsediyoruz. Cumhuriyet hafızasını ne devrederek, ne kiralayarak asla silemezsiniz. Buna izin vermeyiz.  Ankara halkı buraya sahip çıkmalı. Çocuklarımız gelecekte bize hesap soracaklar Direne direne kazanacağız. Ankara Garı’nı haramilere teslim etmeyeceğiz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile açtığımız davalar devam ediyor. Herkesi açılan bu davalara müdahil olmaya çağırıyoruz. Ankara gar yerleşkesi Medipol’e devredilemez. Ankara bu ülkenin başkenti ve giderek büyülen bir başkent. Ulaşımla ilgili ihtiyaçları da artıyor. Bundan 30- 50 yıl sonra bu iki gar büyüyen Ankara’nın ihtiyaçlarına cevap vermeyecektir . Yaklaşık 50 bin metrekarelik alana binalar yaparsanız yarın öbür gün Ankara’nın ulaşımla ilgili artan ihtiyaçlarını karşılayacak ve yolcuya cevap verecek bir alan bulamayacaksınız. Ankara Gar yerleşkesi özgün haliyle gar olarak kalacak ve biz bunun mücadelesini Başkent Dayanışması ve diğer örgütlerle büyütmeye devam edeceğiz.  Ankara Garı özel üniversiteye kiralanarak özelleştirilemez. Bir kez daha uyarıyoruz, Cumhuriyetin tanıklarından elinizi çekiniz. ”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 12.03.2024 - 09:10:31