ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
09 Nisan 2019

Demokratik Kitle Örgütlerinden 'Seçmen iradesinin ilanını gerçekleştirin ve demokrasiye sahip çıkın’ çağrısı yapıldı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin de içinde bulunduğu Demokratik Kitle Örgütleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve meslek örgütleri, halkın iradesinin gasp edilmesine tepki göstererek, YSK’yı, ülke demokrasisi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları çerçevesinde ivedilikle seçmenin iradesini ilan etmeye davet etti. Demokratik Kitle Örgütleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve meslek örgütleri seçmen iradesinin açıklanması için ülkenin batısından doğusuna, hukukun işletilmesi konusunda yetkilileri göreve, demokrasinin vazgeçilmez unsurları olarak tüm kurum ve kuruluşları hukuka, demokrasiye sahip çıkmaya ve ses çıkartmaya da davet etti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Demokratik Kitle Örgütleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve meslek örgütleri, düzenledikleri basın toplantısıyla yerel seçim sonuçlarını, seçim süresinin uzamasını ve iradenin yok sayılmasını değerlendirdi.

Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası, Ankara Cumhuriyet Okurları, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, ADD Çankaya Şubesi, Ankara Dayanışma Derneği, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Demokratik Ehlibeyt Eğitim ve Kültür Dernekleri, Çiğdemim Derneği, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, Halkevleri, Kültür Sanat Emekçileri Derneği, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi, Ozan Der, Pir Sultan Abdal, 2 Temmuz Kültür Eğitim Vakfı, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Tüketici Hakları Derneği, CHP Altındağ İlçe temsilcileri katıldı.

Her türlü hamle hukuk dışı ve meşru değildir

Ortak basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, iktidarı “ 31 Mart seçimlerinde halk iradesini sandıkta göstermiş tercihini yapmıştır. İradenin ilanını gerçekleştirin” diyerek uyardı.

Candan, şöyle devam etti:

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen yerel yönetim seçimlerinde yapılan itirazlar karşısında ülkenin batısında ve doğusunda hukuka aykırı şekilde verilen kararlar ile hala sonuçlanmamış sayım ve yeniden sayım yapılması talepleri artık bir itirazdan öte hal almaktadır.  31 Mart yerel seçimlerinde halk iradesini sandıkta göstermiş ve tercihini yapmıştır. Seçim sonuçlarına itiraz koşulları kanunlarla açık ve seçik iken, seçim sonuçlarını darbe ile yan yana getirerek,  seçmenin iradesini yok saymaya yönelik her türlü hamle hukuk dışıdır ve meşru değildir.  Sürecin ve tartışmanın uzaması demokrasiye inancı zedeleyeceği gibi, iktidarın kurumlarıyla birlikte halkın iradesini baskılayacağı düşüncesini körüklemektedir. Her seçim sonuçlarına itirazlar olabilir ancak bu itirazlara yönelik, mekândan ve zamandan bağımsız, hukuka uygun işlem tesis edilir. Ancak günlerdir yaşanılan süreç ve itirazlar hukuk sınırlarını aşarak doğrudan seçme ve seçilme hakkına yönelik bir saldırı haline gelmiştir. Seçmenin iradesini ilan etmekle, demokratik ve adil seçimleri güvenceye almakla görevlendirilmiş Yüksek Seçim Kurulu’nu, ülke demokrasisi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları çerçevesinde ivedilikle seçmenin iradesini ilan etmeye davet ediyoruz. Ülkemizin demokrasi ve hukuk düzeni açısından zor ve meşakkatli bir süreçten geçtiği, dünyanın gözünün üzerimizde olduğu şu günlerde, halkın kararını sorgulama hakkının kimsede olmadığından hareketle; seçmen iradesinin açıklanması, ülkenin batısından doğusuna, hukukun işletilmesi konusunda yetkilileri göreve, demokrasinin vazgeçilmez unsurları olarak tüm kurum ve kuruluşları hukuka, demokrasiye sahip çıkmaya ve ses çıkartmaya davet ediyoruz.”

Kaybetmeye alışacaklar

Ortak basın açıklamasının ardından Candan “ anlıyoruz kaybetmeye alışık değiller ama kaybetmeye  alışacaklar”  diyerek sözlerini sonlandırdı.

Halk kendine “haddini bil” diyen dili cezalandırdı

Basın açıklamasının ardından kurum temsilcileri söz aldı.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Şahin:  Daha önce seçim kazanıldığında sandığı kutsayanlar halkın iradesini kutsayanlar şu anda kaybettikleri yerlerde seçimlerin  ve halkın iradesinin sorgulanmasına varan uygulamalarla bir çifte standart yaratıyor. Bu kadar süredir yapılan oylamalarla 15 bine inen halk iradesi bu kadar oy kazanılır mı noktasına geliyor. YSK kararları çifte standart uygulanmadan, olması gerektiği gibi hayata geçirilmelidir.

Disk Ankara Bölge Temsilciliği’nden Tayfun Görgün: Bir seçim tamamlanmıştır kimin beğenip beğenmediğine bakmaksızın YSK’da, diğer kurumlarda yasalara uygun görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmek zorundadırlar. Oy kullanan seçmenlere, sandık görevlilerine baskı yapmak isteyebilirler. Onları asılsız suçlamalarla tehdit edebilirler. Eğer biz Cumhuriyetin değerlerine ve demokrasiye sahip çıkmak istiyorsak, her görevli bu baskılara karşı direnmek ve yasaları uygulamak ve takip etmek zorundadırlar. Hiçbir baskı altında korkmayın. Bu millet, bu ülke ve kanunlar sizin yanınızdadır. Siz yalnız değilsiniz, bütün dünya sizi takip ediyor. Hala Türkiye’de hukukun kalıp kalmadığına ilişkin bir sonuç çıkaracaksak bu sizin eseriniz olacaktır.

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut: Seçimlerden öncesini hatırlarsak öyle bir dil kullanıldı ki, bu memleketin yüzde 50’si vatan haini ve terörist damgasıyla damgalanmak istendi. Yine asimetrik propaganda ortamında onlarca kanal, onlarca gazete hükümet lehinde propaganda yürüttüler. Her on dakikalık sürenin 8 dakikasını iktidar kullandı. Toplum buna rağmen bir tercih yaptı Halk kendine “haddini bil” diyen dili cezalandırdı. Daha sevecen, güler yüzlü simaları lider olarak görmek istediğini beyan etti. Bunun dışında ekonomik kriz ve tarım politikaları bu seçimin sonucunu etkiledi. Bu seçimin sonuçları demokratik hafıza içinde belli bir olgunlukla karşılamaları gerekirken bu olgunluğu göremedik. Demokrasi sadece kazandıkları zaman saygı duydukları bir şey. YSK’nın ve tüm adli yargı organlarının demokrasiye ve adalete sahip çıkmalarını bekliyoruz.

Pir Sultan Abdal, 2 Temmuz Kültür Eğitim Vakfı’ndan Emel Sungur, talihsizliklere rağmen sonucu hazmedemeyen bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Hiçbir zaman unutulmalı, bizler kimsenin hakkını yemedik ve hakkımızı yedirmeyiz sloganını da şiar edindik. Cumhuriyet değerleri, laiklik hukukun üstünlüğü ve demokrasi bizim içimize sindirilmiştir. Toplumun bireyleri olarak oradaki gelişmelerden her an haberimiz olması gerekiyor. Baskı altındalarsa onu da bilmemiz gerekiyor.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Işık: 82 milyon tüketici adına yönetenlere sesleniyoruz. Seçmenin iradesine saygı duyunuz. Son gelişmeye göre artık 51 sandık dışında sandık açılmayacak. Bu sefer Büyükçekmece’de operasyon başlatılıyor. Buradan çıkan verilerle YSK’yı baskı altına almak için. Bunu biz FETÖ ve Ergenekon ve Balyoz operasyonlarında da yaşadık. Sahte belgelerle baskı altına almaya çalıştılar Acaba FETÖ’cüler görevde mi? Hükümet yetkililerini ve kamuoyunu buna dikkat çekmeye çağırıyorum. Sahte deliller üreterek YSK üzerinde baskı yapmayınız. Yargı Türk milleti adına bağımsız ve özgür karar vermek zorundadır. Tüm baskılara karşı duruyoruz. Provakasyonlarla ortamı geren ve sert dili siyasete alet edenlere sesleniyoruz Halkı daha fazla germeyin seçmenin iradesinin tercihlerine saygılı olunuz.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden Alev Yılmaz: Milli iradeye saygı duyulmasını ve oylara ve demokrasiye sahip çıkılmasını  istiyoruz.

Halkevleri’nden Hadi İskit: Halkın iradesine karşı çıkmak kimsenin haddi değildir.  İktidar haddini bilsin.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 12.03.2024 - 09:10:31