ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
23 Ekim 2019

Mücadele sonuç verdi, Polatlı’daki Atatürk’ün karargahı tescillendi

Bakımsızlıktan dökülen ve girişi ağıl olarak kullanılan Atatürk'ün Polatlı'daki karargahı, verilen mücadele yapılan resmi yazışmalar sonucunda, Kültür Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi.

Koruma kurulu kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cumhuriyet değerleri ve yapılarının yok edildiği bu dönemde, milli mücadelede büyük önemi olan bu yapının tescil edilmesi kararı örnek bir karar olmuştur. Kamuoyu gündemine taşıdığımız bellek mekanın  şimdi kamulaştırılarak, restorasyonu yapılarak bellek mekan olarak  hak ettiği değer verilmelidir. Bu konuda meslek örgütü ve bilim insanları olarak kamuoyu yaratarak korunması sürecine destek verdik. Yapı tescillendi. Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in kuruluşunun mekansal izlerini takip ederek , eserlerin korunması için mücadeleye devam edeceğiz.  Tescilli Kültür varlığı olan yapının kamulaştırılması, gün yüzüne çıkartılması restorasyonun yapılarak bellek mekanı olması konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk üstlenmesi Ankara’ya yakışır bir yaklaşım olur.  Süreci yakından izlemeye devam edeceğiz”  dedi.

“Cumhuriyete ve Atatürk’e  bir vefa borcumuzu daha yerine getirmiş olduk. Bu gurur hepimizin”

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Yapının korunması için ortak bir mücadele verildi. Yerinde teknik  inceleme geziler yapıldı, durum tespit edildi kamuoyu ile paylaşılarak gündem yaratıldı ve sonrasında yapılan başvurularla yapının tescilli kültür varlığı olarak korunması sağlandı. Bu aşamada emeği geçen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi restoratör mimar Cansen Kılıççöte, Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Genel Koordinatörü ve Polatlı Tarih ve Kültür Araştırmaları Dernek Başkanı(POTKAD) Kadim Göç, ANKA Enstitüsü Baskan Yardımcısı, ekonomist, program yapımcısı Murat Özbülbül, ANKA Enstitüsü Başkan Yardımcısı Taner Topçu özel bir teşekkürü hak ediyor. Cumhuriyete ve Atatürk’e bir vefa borcumuzu daha yerine getirmiş olduk. Bu gurur hepimizin”

“Mürettep Kolordu Karargah Müzesi” olacak

Candan,  kurul kararında yer alan  “Ankara ili Polatlı  İlçesi Karapınar Mahallesi (Köyü) Köyiçi mevkii 145 ada 1 parselde bulunan, özel mülkiyette bulunan, 2863 sayılı yasanın 7. Maddesi gereği faaliyetleri etkilenen kurul ve kuruluş görüşleri tamamlanan ve Sakarya Meydan Muharebesinde Mürettep Kolordu Karargah binası olarak kullanılan eski Karakol binasının 2863 sayılı yasanın 6. Maddesinin ‘d’ bendi uyarınca ‘Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda büyük tarihi olaylara sahne olmuş binalar’ kapsamında olduğu anlaşıldığından, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline, koruma grubunun (1), parselinin de koruma alanı olarak belirlenmesine; 2863 sayılı yasa ve ilgili mevzuatı gereği parselde yapılacak her türlü fizik ve inşai faaliyette kurulumuzdan izin alınması gerektiğine, tescil edilen taşınmazın “Mürettep Kolordu Karargah Müzesi” olarak düzenlenebilmesi amacıyla işlev değişikliği ve kamulaştırılmasının uygun olduğuna; bu yönde hazırlanacak röleve ve restorasyon projelerinin değerlendirilmek üzere Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na iletilmesine karar verildi” ifadelerine dikkat çekti.

Candan yapıya ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan milli mücadelenin hikayesinin tanık mekanlarının korunması, geçmiş ve gelecek bağının kurulmasının belleğimizin adım taşlarıdır. Belleğiniz yoksa onu hatırlatacak mekanlarınız yoksa geleceğiniz yok demektir. Sakarya Meydan Muharebesi Milli Mücadelenin kırılma noktasıdır. Halkın kurtuluşa olan inancının, düşmanın yenileceğinin göstergesidir. Polatlı Karapınar Köyü'nde Memnan Ağa'nın iki katlı konağı bu tarihsel kırılma anının tanık mekânlarından birisidir. İşgal kuvvetlerine karşı Mustafa Kemal Paşa'nın 9 Eylül tarihinde saldırıyı yönetmek üzere buraya geldiği pek çok kez yapıyı karargâh olarak kullandığı anlatılarda ifade edilmektedir. Yüzümüzü geçmişimize dönerek gelecek yüzyılı inşa etme kararlılığı ile tanık mekanlarımızın korunması restore edilmesi ve her birinin tarihsel bir bilinç mekanına dönüşmesi sorumluluğumuzdur. Bu yapının tescillenmesi ile bir adım atıldı, kamulaştırılması, restore edilmesi ve müze olması için süreci yakından takip edeceğiz.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 12.03.2024 - 09:10:31