20 Kasım 2019

Gökçek politikaları yargıdan dönüyor: Yargı Şirindere Vadisi’nin betonlaştırılmasına izin vermedi

Yargı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şirindere Vadisi’ni beton mezarlığına dönüştürecek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan /1000’lik Karakusunlar Mahallesi Afet Riskli Alan (Şirindere Vadisi) Uygulama İmar Planı ve 1/5000’lik Karakusunlar Mahallesi Afet Riskli Alan (Şirindere Vadisi) Nazım İmar Planına karşı açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararları verdi.

Ankara 9. İdare Mahkemesi, imar mevzuatına şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçeleriyle dava konusu işlemlerin hukuka açıkça aykırı olduğu belirterek, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 1/1000’lik Karakusunlar Mahallesi Afet Riskli Alan (Şirindere Vadisi) Uygulama İmar Planı ve 1/5000’lik Karakusunlar Mahallesi Afet Riskli Alan (Şirindere Vadisi) Nazım İmar Planlarına dair işlemlerin yürütmesini durdurdu.

“ Karar, kamu yararı adına sevindiricidir. Beklentimiz diğer davalarımızda olduğu gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yargının kamu yararı olmadığını ortaya koyan uygulamasına özen göstermesi ve yürütmeyi durdurma kararımıza itiraz etmemesidir”

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu karar bir kez daha haklılığımızın göstergesi. Gökçek dönemi kentleşme politikalarına yönelik iptal ve yürütmeyi durdurma kararları arka arkaya geliyor. ODTÜ tünel yoldan sonra yine ODTÜ çeperinde bulunan Şirindere Vadisi’nin betonlaşmasına da yargı izin vermedi. Karar kamu yararı açısından sevindirici, ancak beklentimiz diğer davalarımızda olduğu gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yargının kamu yararı olmadığını ortaya koyan uygulamasına özen göstermesi ve yürütmeyi durdurma kararımıza itiraz etmemesidir. Şirindere Vadisi’nde yapılan plan değişikliği ile vadinin üst gelir gruplarının iç bahçesi haline getirilmesi hedeflenmiştir. Vadilerde yapılaşma afete davetiye çıkarmak demektir. Yürütmeyi durdurma kararları telafisi mümkün olmayan zararları engellemek adına büyük önem taşıyor. Şirindere Vadisi’ne yapılaşma getiren, kentin nefesini kesecek tüm planlar en kısa zamanda iptal edilmelidir. Bilim ve teknikten aldığımız güçle kamu yararını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Son Güncelleme : 24.09.2020 - 19:29:29