04 Eylül 2019

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkent’ten Anadolu’ya bilgi ve deneyim köprüsü kurma hedefine Fındıklı’dan başladı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Fındıklı Belediyesi ile işbirliği ve dayanışma protokolü imzaladı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Fındıklı Belediyesi ile “Sağlıklı kentleşme, toplumcu yerel yönetim, kültürel, tarihi ve doğal çevre varlıklarının yaşatarak korunması için teknik, kültürel, toplumsal dayanışma ve işbirliği protokolü” imzalandı.

Fındıklı Belediyesi ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda gerçekleştirilen protokol, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu tarafından Fındıklı’da imzalandı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu da katıldığı tören sonrasında, Fındıklı’da incelemelerde bulunuldu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mimarlar Odası Ankara Şubesi arasında işbirliği ve dayanışma protokolü imzaladık. Yol arkadaşımız Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ile 31 Martta Cumhuriyet ve demokrasi yolunda kazandığı zaferi, bugünü bize emanet eden Mustafa Kemal Atatürk’ün tanıklığında tarihe not düştük” dedi.

Toplumcu belediyecilik uygulamaları yeniden yeşertilecek

Tören sonrasında Candan, Çervatoğlu’na üzerinde “Fikri Sönmez, Ahmet İsvan, Erol Köse ve Vedat Dolakay’ın iz bıraktığı toplumcu belediyecilik uygulamalarının yeniden yeşermesi inancıyla sorumluluk aldığınız yolda umutlarınızın büyük, başarılarının daim, geleceğin zaferle şekilleneceği bir dönem olmasını dileriz” yazılı bir de plaket takdim etti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Fındıklı Belediyesi arasında imzalana protokolle katılımcı bir süreç inşa etmek, mimarlık kültürünü toplumla buluşması, doğal ve kültürel varlıklara dayanışma içinde sahip çıkılması amaçlanıyor.

Mimari miras envanterleri çıkartılacak ve tanıtım alanları yaratılacak

Protokol çerçevesinde öğrencilerle üniversiteler, uzmanlar ve halkın katılımı ile kamplar atölyeler, panel ve festivaller düzenlenecek. Ayrıca uluslararası ilişkiler kapsamında UNESCO İCOMOS, UIA,Tarihi Kentler Birliği Sağlıklı Kentler projeleri kapsamında  kadın ve çocuk dostu projeler gerçekleştirilecek. Kardeş belediyeler oluşturulacak. Karadeniz Yolu’nun doğa deniz ve kara ilişkisini kopartmasının nasıl giderileceğine ilişkin üniversitelerle kapsamlı bir fikir oluşturulmasının da gündeme geldiği imza sürecinde, Karadeniz bölgesi için örnek bir çalışma oluşturulacak kara deniz birleşimi  yaya köprüleri çalışmaları içinde fikir birliğine varıldı.

Öte yandan protokol kapsamında hafıza mekanları belirlenerek, mimari miras envanterleri çıkartılacak ve tanıtım alanları yaratılacak.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara, Eskişehir, Gaziantep ve Trabzon şubelerinin taşımalı eğitimden kaynaklı boşaltılan ve işlevsizleşen köy okullarını yeniden yaşama katmak için başlattığı proje kapsamında, Rize Fındıklı Gürsu Köyündeki Taş Mektep ve Paçva  Taş Mektep onarımının gerçekleştirilmesi için 4 yıldır çalışmalar yapıyorlardı. Yaz kampı çerçevesinde  köy halkının da katılımıyla Taş Mektep ve çevresi için, mimarlık öğrencileri projeler hazırlamış, hazırlanan projeler hayata geçirilmişti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bir yandan kendi, hinterlandında teknik destek protokolleri imzalarken Anadolu’nun dört bir yanında da toplumcu  yerel yönetim, katılımcı mekan üretimi ve mimarlığın dönüştürücü gücü hedefiyle protokoller imzalayarak, Başkent’ten Anadolu’ya bilgi ve deneyim köprüsü kurmayı hedefliyor.

Son Güncelleme : 14.11.2019 - 16:47:34