05 Temmuz 2019

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ODTÜ rektörü Verşan Kök hakkında soruşturma açılması için YÖK’e başvurdu

ODTÜ’de kendi habitatını oluşturarak orman olan kavaklık bölgesine Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yurt yapılması sürecine ilişkin tepkiler devam ediyor. Süreci yakından takip eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ODTÜ Koruma Amaçlı İmar planına ilişkin davaları devam ederken kavaklık alanda kredi yurtlar kurumunun yurt yapmasına karşı çıkıyor. Mimarlar bu süreçte ODTÜ ile KYK arasında yapılan yurt protokolünü yargıya taşıdı, Kavaklığa ilişkin rapor hazırlayarak Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğüne alanın doğal sit ilan edilmesi talebinde bulundu.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi,Orman Genel Müdürlüğü’ne kendi habitatını oluşturan alanın ormanlık alana dönüştüğünü ifade ederek, ormanlık alan olması için başvuru yaptı.

Son olarak da ruhsatı olmayan bir alanda şantiye binasının yapılmasının imar yönetmeliğine aykırı olduğu ifade edilerek Verşan Kök hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. KYK ruhsatını sorgulayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi kurumlardan alınan ruhsatı verilmemiştir yazıları ile birlikte Verşan Kök'ü YÖK’e şikayet ederek, etik kurul tarafından soruşturulmasını istedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Verşan Kök bilime ve tekniğe uymuyor, akademik ünvanının gereğini yerine getirmiyor. Kamu görevini kötüye kullanıyor” dedi

ODTÜ Rektörünün akademik ünvanı alınsın

Candan şöyle devam etti.

‘’Kurumlarla yaptığımız resmi yazışmalarda, kavaklık alanın 4 adet kadastral parselden oluştuğu tespit edilmiştir. Kadastral parsellerde, parselasyon planları olmadan ruhsat verilmeyeceği çok açıktır.  Ruhsat olmadan bir yapının inşasının başlaması ise hukuksal olarak mümkün değildir. Buna rağmen tüm uyarılarımıza rağmen kavaklık alanda, inşaat yapımı için imar yönetmeliğine aykırı olarak şantiye binası yapılmasına izin verdi ve ruhsatsız olarak kaçak bir yapılaşmaya göz yumarak, kamu görevini kötüye kullanıyor ve akademik ünvanını hak etmiyor. Bu nedenle YÖK’e başvurduk ve etik kurul tarafından durumun soruşturulmasını talep ettik. ODTÜ alanı ormanlık alandır kavaklık kendi habitatını oluşturarak flora ve faunasıyla birlikte doğal orman haline gelmiştir. Rektörün bilim insanı olarak yapması gereken doğayı ve ODTÜ’nün doğal yapısını korumak ve genişletmek iken, hukuksuzluğa sığınarak orman kanunlarına başvurmaktadır. Buna asla müsaade etmeyeceğimiz gibi, sorumlularını yargı önüne çıkartana kadarda sürecin peşini bırakmayacağız. ODTÜ rektörünün akademik ünvanının alınması gerekiyor. Kavaklık alanın yok olmaması için çadır kurarak protesto eden öğrencileri tehdit ederek kavaklık alan artık ODTÜ’nün değil, polis her an müdahale eder yaklaşımı ile aslında ODTÜ’yü her türlü müdahaleye açık hale getirmektedir. Tapudan yapılan sorgulamada, alanın parsellerinin ODTÜ mülkiyetinde olduğu, 2034 yılında kadar ODTÜ geliştirme Vakfına tahsis edildiği bilgisine ulaşılmıştır.’’

Rektörün doğru bilgi vermediğini, bilgi sakladığını ve bununda akademik ünvanı olan bir kişiye yakışmadığını belirten Candan, ‘’Mücadelemiz devam edecek’’ dedi.

Son Güncelleme : 19.07.2019 - 14:23:42