25 Nisan 2019

Mimarlık öğrencileri yerel yönetim dersini Çankaya Belediyesi İşçi Kütüphanesi’nde yaptı

Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, “Yapılı Çevrede Yerel Yönetimlerin Rolü” dersini İmrahor Vadisi’nde eski bir tuğla fabrikasının onarılarak, çöpe atılan kitaplardan oluşan İşçi Kütüphanesi’nde gerçekleştirdi. Atılım Üniversitesi yarı zamanlı öğretim üyesi ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan tarafından verilen ders kapsamında öğrenciler, eski bir tuğla fabrikasının yerel yönetim politikaları kapsamında  oluşturulan fikirlerle ulusal ölçekten uluslararası ölçeğe taşınan bir süreci yerinde deneyimledi.

“Deneyimleyerek öğrenmek”

Dersi farklı mekanlarda işleyerek anlatan Candan bu mekanı neden seçtiklerini şöyle anlattı:

“Mimarlar Odası, üniversite ve belediyecilik deneyimi bir araya gelince benim derslerim güncel mimarlık ve kentleşme politikasının bir parçası haline geliyor ve öğrenciler farklı mekanları deneyimleyerek dokunarak hissederek bir öğrenme süreci yaşıyor. İmrahor Vadisi ve kent içerisindeki potansiyeli, tuğla fabrikaları ve yerel yönetimlerin bu alandaki tasarrufları kapsamında inceleme sırasında, Çankaya Belediyesi’nin endüstri mirası potansiyeli olan  tuğla fabrikasını onararak İşçi Kütüphanesi'ne dönüştürmesinin kentsel yaşama katkılarını öğrencilerimiz bu mekanda deneyimleyerek öğrendi. Eski tuğla fabrikasının dönüşümünü heyecanla dinlediler ve bir grup öğrenci final ödevlerini bu alana ilişkin fikir projesi olarak hazırlamaya karar verdi.“

İlk defa bir üniversitenin işçi kütüphanesini derslik olarak kullanıldığını ifade eden yetkililer, gezginlerin uğrak yeri olan alana ilişkin fikirlere açık olduklarını öğrencilerin bu alanda çalışma yapma taleplerini heyecanla karşıladıklarını ifade etti.

“İmrahor Vadisi yok olmasın”

Kentin nefes alanı flora ve faunası ile eko sistemin  bir parçası  olan İmrahor Vadisi’nin yapılaşma tehdidine karşı, içerisinde barındırdığı, göletler,su potansiyeli  yeşil alanlar, tarım alanları ve tuğla fabrikaları ile yeni bir yaşam alanı haline dönüştürülmesinin önemli olduğunu vurgulayan Candan “İmrahor Vadisi’nin yok olmasına karşı acil gündem oluşturulması gerekir “dedi.

Son Güncelleme : 21.08.2019 - 14:33:30