ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
06 Ekim 2023

Susuz’da yargı kararlarını tanımayan plan değişiklikleri iptal edildi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bilim ve tekniğin izinde kamu yararına aykırı plan değişikliklerini yargıya taşımaya devam ediyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, daha önce Yenimahalle İlçesi Susuz Mahallesi’nde hukuka, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı olarak tarım alanlarının yüksek katlı yapılaşmaya açılmasına ilişkin plan değişikliğini yargıya taşımış ve iptal ettirmişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, yargı kararlarını uygulamak yerine, kamu yararına, planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı plan değişikliğinde ısrar ederek yeni plan değişikliği gerçekleştirmişti.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi hukuka ve planlama ilkelerine aykırı bu plan değişikliğine de dava açtı.

Ankara 4. İdare Mahkemesi, adeta ders vererek daha önce iptal edilen planlarla benzer olan yeni plan değişikliği; Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 05.07.2022 tarih ve 1307 sayılı kararı ile onaylanan "Yenimahalle İlçesi, Susuz Mahallesi, Belören Arsa Üretim Alanı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği"ni de iptal etti.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mahkeme planlama ilkelerine  aykırı plan değişikliği yapan  ve daha önceki yargı kararlarını  yok sayan idareye ders verirken, haklılığımızı bir kez daha tescil etmiştir. Yargı, tarım alanlarının yapılaşmaya konu eden, yoğunluk kararları nesnellik barındırmayan, neye göre belirlendiği belirlenemeyen bir kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı sınırı içerisinde alelade bir imar planı uygulaması yapılmak suretiyle alanın yüksek katlı yapılaşmaya açılmasına izin vermemiştir” dedi.

Mesleğimizin gereğini yerine getiriyoruz. Bilim ve tekniğin izinde kamu yararını savunmaya devam edeceğiz

Candan, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken tarım arazilerini yapılaşmaya açmak değildir. Kentleşme politikalarına ve bilimin gösterdiği yoldan gitmek her belediyenin yapması gerekendir. Bugün depremlerde, yoğun yağışlarda kentin alt yapısının çökmesi, binaların yıkılması canlarımızın yaşamını kaybetmesinin nedeni bilim ve tekniğin göz ardı edilerek, tarım arazilerinde,  dere yataklarında orman alanlarında ve kentleşme politikalarına aykırı yerlerde yapılaşmaya izin verildiği içindir” dedi.

Candan, yargı kararı gerekçesinde yer alan, “Uyuşmazlıkta, dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulamalı imar planının dayanağı olan 21.11.2018 tarih ve 1828 sayılı Belediye Meclisi kararı ile onaylı 1/25.000 ölçekli nazım imar planı revizyonuna karşı ilgili meslek odasınca açılan davada dava konusu işlemin iptaline yönelik Ankara 11. İdare Mahkemesinin 24.09.2020 tarih ve E:2019/1999, K:2020/1522 sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi'nin 28.05.2021 tarih ve E:2020/1484, K:2021/635 sayılı kararı ile "ilgili kurum ve kuruluştan görüş alınmadan, üst ölçekli çevre düzeni planına ilişkin veri ve görüşler esas alınarak tesis edilen dava konusu revizyon imar planında hukuka uyarlık bulunmadığı" gerekçesiyle reddedildiği görülmektedir. Bu durumda, üst ölçekli planlama kararının yargı kararı ile iptal edilmesi karşısında dayanaksız kalan dava konusu imar planında hukuka uyarlık bulunmamıştır” ifadeleri de yargı kararlarını tanımayan idareye ders niteliğindedir.

Candan, karar gerekçesinde yer alan “İmar planları, yörenin bugünkü durumunun, olanaklarının ve ilerideki gelişmesinin gerçeğe en yakın şekilde saptanabilmesi için coğrafi veriler, beldenin kullanılışı, donatımı ve mali bilgiler gibi konularda yapılacak araştırma ve anket çalışmaları sonucu elde edilecek bilgiler ışığında çeşitli kentsel işlevler arasında var olan ya da sağlanabilecek olanaklar ölçüsünde en iyi çözüm yollarını bulmak, belde halkına iyi yaşama düzeni ve koşulları sağlamak amacıyla yörenin kendine özgü yaşayış biçimi ve karakteri, nüfus, alan ve yapı ilişkileri, yörenin gerek çevresiyle ve gerekse çeşitli alanları arasında olan bağlantıları, halkın sosyal ve kültürel gereksinimleri, güvenlik ve sağlığı ile ilgili konular göz önüne alınarak hazırlanır ve koşulların zorunlu kıldığı hallerde yasalarda öngörülen yöntem ve zamanda değiştirilebilirler” ifadelerine de dikkat çekti.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 26.04.2024 - 16:00:00